Van beveiliger in de bajes tot begeleider bij Groot Emaus dankzij subsidietraject Coronabanen

Nick werkte tot april van dit jaar als beveiliger in een gevangenis voor gedetineerden met een complexe zorgvraag. “Daar werd mijn interesse voor de zorg aangewakkerd”, vertelt hij. “Maar ik wil graag mensen vérder helpen. Náást iemand staan en er langdurig voor hem of haar zijn. Dat was lastig in de gevangenis.” Hij liep een dag mee met zijn zusje die met mensen met een verstandelijke beperking werkt en ontdekte zo dat ook zíjn hart bij de zorg ligt.

Maar zomaar een full time opleiding gaan doen om de switch te kunnen maken en geen inkomen hebben was geen optie. “Ik heb een vrouw, een huis, een hypotheek. Er moet toch geld binnenkomen.” Toen kwamen de coronabanen op zijn pad. Een gouden greep voor Nick. Én voor Groot Emaus, het behandelcentrum van ’s Heeren Loo voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen, waar hij de afgelopen maanden boventallig kon meewerken. Mét behoud van salaris dankzij de door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesubsidieerde coronabaan.

“Iets meegeven waar de jongeren wat aan hebben. Dat geeft voldoening.”


Vliegende kiep

Deelnemers aan dit Coronabanen-project werken na een sollicitatieprocedure zes maanden als boventallige kracht op een plek waar ze zorgprofessionals in hun werkzaamheden ondersteunen. Zo krijgen ze meteen een goed beeld van het werk en de doelgroep waar ze werkzaam zijn. “Ik ben nu eigenlijk een soort vliegende kiep”, vertelt Nick. “En probeer bij te springen daar waar ik kan. Het is voor mij een mooi traject om erin te komen en verantwoordelijkheden te nemen. Ik kan zelf de momenten uitkiezen om een activiteit met de jongeren te doen. Dat kan helpen in de huishouding zijn, een sportactiviteit of gewoon een gesprek met ze aangaan. Ik ben zelf veel bezig met sport en voeding en één van de jongeren op mijn groep vindt dat ook erg interessant. Ze zoekt me daarvoor echt op en ik vind het mooi om daarover mijn kennis te delen. Iets meegeven waar ze iets aan hebben, dat geeft voldoening. Helemaal als ik zo’n jongere dan een poosje later oefeningen zie doen of aan de slag zie gaan met bepaalde voeding tips”, vervolgt Nick met een grote glimlach op zijn gezicht. “Daar doe ik het voor. Het is fijn dat iedereen bij ’s Heeren Loo zijn eigen begeleidingsstijl mag ontdekken en hebben”, vult hij aan.

Wel wat gewend

Op de vraag of hij spannende momenten meemaakt op de groep zegt hij dat dit nog wel meevalt. “Het is wel erg onrustig op de groep op dit moment. Maar de escalaties vallen me nog mee. En ik ben natuurlijk ook wel wat gewend van de bajes. Daar renden we elke dag wel 7 keer op alarm”, laat hij weten. “Als er wat gebeurt weet ik wat ik moet doen en hoe ik moet handelen. Maar gelukkig is het hier qua ingrijpen bij escalaties wel anders dan in de gevangenis. Daar werd snel teruggegrepen op geweld en daar heb ik veel moeite mee. Dat ging me ook steeds meer tegenstaan. Ik ben meer van het in gesprek gaan ook al duurt dat misschien wat langer. Gelukkig is het bij ’s Heeren Loo altijd de intentie om geweld te voorkomen.”

Missie geslaagd

Nick behaalde inmiddels het deelcertificaat van de basiszorg gehandicaptenzorg en gaat per 1 september het junior traject in. Met een ‘echt’ contract. Hij gaat dan ook de MBO-opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroep, niveau 4, doen. Wat hem betreft is zijn nieuwe missie via het coronatraject geslaagd. “Voor beide partijen. Ik kon ontdekken welke kant ik op wilde en voor ’s Heeren Loo was het een mooi traject om te kijken of ik het kon en of ze potentie in mij zagen om een begeleidende rol te hebben. Ik ben heel blij dat ik een contract heb aangeboden gekregen.”

Grote belangstelling 

Bij ’s Heeren Loo waren er 144 coronabanen te vergeven, waarvan 5 bij Groot Emaus in Ermelo en Soest. En binnenkort start een nieuwe ronde. “De zoekenden zien het als een mooie opstap naar een baan als begeleider in de zorg en wij krijgen er extra handen bij. Een win-win situatie dus”, aldus Bija Westerhof-Hop, directeur van ’s Heeren Loo Groot Emaus.

Gerelateerde items

Terug naar boven