Van cliënt naar begeleider: “Ik zal altijd zeggen: dit kan jij”

Op het moment dat Gordon van school kwam en begon met dagbesteding, werd tegen hem en zijn ouders gezegd: ‘Dit is het hoogst haalbare wat Gordon kan doen.’ En dat kwam hard binnen. “Dat deed zoveel met me. Ik dacht: hierna kan ik niks meer. Terwijl ik nog zoveel dromen had. Ik werd er verdrietig en gedemotiveerd van. Het duurde even, maar uiteindelijk heeft het me aan het denken gezet. Want ik wil meer, ik wil laten zien dat ik meer kan. Op een dag wist ik wat ik wou: begeleider worden in de gehandicaptenzorg. Gelukkig kreeg ik meteen support van alle kanten. Van mijn ouders tot begeleiders. Dat gaf zelfvertrouwen.”

Gordon heeft een lichte verstandelijke beperking en een angststoornis. Hij woont al meer dan tien jaar bij ’s Heeren Loo. Ook is hij al jaren Ervaringsdeskundige in Midden-Nederland. Samen met andere cliënten geeft hij onder andere workshops en trainingen over hoe het is om met een verstandelijke beperking te leven. Dit doet Gordon omdat hij iets terug wil doen voor de zorg. “Ik maak zelf gebruik van de zorg en kan mijn eigen ervaringen delen. Dat kan anderen helpen om niet tegen dezelfde dingen aan te lopen.”

Nieuwe opleiding

Nu wil hij nog een stap verder gaan in het helpen van mensen met een verstandelijke beperking. Dit najaar start Gordon met de opleiding Helpende zorg en welzijn (mbo-niveau 2) en hij gaat als begeleider stage lopen bij ’s Heeren Loo. “Samen met mijn eigen begeleider heb ik gezocht naar een opleiding die het beste bij me past en dat was deze. Zelf vind ik het heel bijzonder, van cliënt naar begeleider. Als cliënt krijg je de kant van begeleider eigenlijk nooit te zien. Ik vind het fijn dat ik mijn eigen ervaringen als cliënt kan meenemen. Ik heb er enorm veel zin in, maar vind het ook spannend. Een nieuwe opleiding, een nieuwe klas. Ik weet nog dat ik bij mijn vorige opleiding het erg moeilijk vond om de trein uit te stappen toen we bijna bij de school waren. Gelukkig heb ik het wel gedaan, want ik had daar uiteindelijk de tijd van mijn leven.”

Zelfvertrouwen geven

“Mijn doel is om straks als begeleider het voor mensen met een verstandelijke beperking een beetje makkelijker te maken. Door mijn eigen ervaring als cliënt weet ik hoe belangrijk dat is. Gelukkig heb ik goede voorbeelden gehad van mijn eigen begeleiders. Ik zou graag willen werken met mensen met een laag niveau, lager dan dat ik zelf heb. En hen helpen om bijvoorbeeld toch spannende uitdagingen aan te gaan die ze anders niet zo snel zouden aangaan. Om anderen te laten zien: kijk, hij of zij kan het wel! Het gaat misschien alleen iets minder snel. Juist omdat ik weet hoe het voelt als iemand tegen je zegt dat je iets niet kan, wil ik dit graag. Cliënten zelfvertrouwen geven en iemand echt in zijn kracht zetten. Al is het maar iets kleins, zoals zelf je schoenen aandoen. Je moet het zelf ervaren en ik zal altijd zeggen: dit kan jij.”

Mooie herinneringen

Doordat Gordon start met zijn nieuwe opleiding, betekent het dat hij de Ervaringsdeskundigen gaat verlaten. Vier jaar werkte hij er met veel plezier. “Ik kan zelf nog niet helemaal bevatten dat die tijd nu echt voorbij is. Het is nog niet werkelijk. De mensen daar zijn echt mijn vrienden geworden. Het loslaten en afscheid nemen is wel heel moeilijk. Ik heb zulke mooie herinneringen aan mijn tijd als ervaringsdeskundige. Zoals onze eerste echte opdracht in Noordwijk, waar ik verrast werd door een groot applaus van het publiek. En die keer dat we met de ervaringsdeskundigen naar de Nieuwjaarsreceptie van ’s Heeren Loo mochten. Twee collega’s van me mochten op het podium als dagvoorzitter. En dat voor 600 mensen. Ik was mega trots op hen. Die dag zal ik niet gauw vergeten.”

Gerelateerde items