Van directie tot cliënten - iedereen is nodig bij implementatie van nieuwe methoden

“Je kan een prachtige methode ontwikkelen en onderzoeken of deze effectief is, maar het is vooral belangrijk dat het gebruikt gaat worden in de praktijk”, stelt Esther Bisschops. Vanuit het onderzoeksproject 'Vrijheid en Veiligheid' van Viveon - met onderzoek naar de implementatie van methodes om vrijheidsbeperkende maatregelen in de gehandicaptenzorg te verminderen - verscheen een wetenschappelijke publicatie in the Journal of Intellectual & Developmental Disability. Esther en haar collega’s deden specifiek onderzoek naar het uitwisselen van kennis en ervaring over het implementeren van deze methodes in de praktijk.

’Vaak wordt vergeten om eerst een implementatieplan te maken. Dat is stap één om de implementatie te laten slagen.’’ vertelt Esther. Zij benadrukt ook het belang van maatwerk in deze implementatieplannen, omdat belemmerende factoren binnen elke organisatie en voor elk zorgteam anders kunnen zijn. Implementatiecoaches kunnen helpend zijn bij de implementatie. Mensen die enthousiast zijn over een nieuwe werkwijze, van binnen óf buiten de organisatie, motiveren andere medewerkers om de implementatie te laten slagen.

Ook het betrekken van alle belanghebbenden bij het implementatieproces is belangrijk. Van managers en beleidsmedewerkers, tot begeleiders en cliënten. “Binnen de gehele organisatie moet samengewerkt worden om verbeteringen door te kunnen voeren. Dat is echt een belangrijke basis om het geheel te laten slagen.”

In de nieuwste wetenschappelijke publicatie in the Journal of Intellectual & Developmental Disability lees je meer over het implementeren van methodes in de gehandicaptenzorg. Esther werd ook geïnterviewd door KLIK over haar onderzoek. Dat interview lees je hier.