Van tuinman tot tekeningenbeheerder: na 46 jaar is Klaas met pensioen

Op 1 juli 1978, met slechts een week zijn diploma op zak, begon Klaas van der Vegte zijn indrukwekkende carrière bij ’s Heeren Loo. Na ruim 46 jaar trouwe dienst, waarvan 32 jaar in regio Ermelo, nam hij op 3 oktober afscheid. In zijn loopbaan maakte Klaas talloze ontwikkelingen mee en vervulde hij verschillende rollen. Eén van zijn bijzondere bijdragen was zijn betrokkenheid bij de begraafplaats op het woonzorgpark in Ermelo. Klaas deelt zijn ervaringen uit een rijke loopbaan.

Die ene sollicitatie, die ene werkgever

“In mijn examenjaar aan de Middelbare Tuinbouwschool zag ik een advertentie in de Zwolse Courant: tuinman gevraagd bij ’s Heeren Loo. Het was een andere tijd dan nu, van bezuinigingen en krimp. Banen lagen niet voor het oprapen. Tot mijn verbazing werd ik aangenomen, direct na mijn examens kon ik beginnen. Na mijn eerste sollicitatie heb ik dus nooit meer een andere werkgever gehad.”

Terugblik op de plantsoendienst

“Ik startte bij de plantsoendienst. Het terrein en de organisatie zagen er toen heel anders uit, met alle ondersteunende functies op het woonzorgpark. Tegenwoordig zijn deze op het hoofdkantoor. Er woonden 1040 cliënten op woonzorgpark Ermelo, bijna het dubbele van nu. Veel van de panden die er toen stonden, zijn inmiddels weg.”

“De plantsoendienst, bestaande uit 16 mensen, onderhield het terrein, de kassen en vanaf begin jaren ’80 ook de Klinkboerderij. Ook het terrein van Groot Emaus viel onder het beheer van de Plantsoendienst. In principe deden we dit letterlijk en figuurlijk op eigen kracht. Er waren grote rozenperken, heidetuinen, veel perkgoedvakken met soms wel duizenden planten. We kweekten in de kassen snijbloemen, potplanten en alle perkplanten voor het terrein. Elke woongroep kreeg wekelijks een bos bloemen uit de kwekerij en eens per maand een bloeiende potplant.”

Van oude panden naar groene plannen

“Begin 80’er jaren begon een periode van sloop en nieuwbouw. Voor alle woongebouwen op Groot Emaus kwam vervangende nieuwbouw. En de oude paviljoens en veelal houten gebouwen voor dagbesteding op het huidige woonzorgpark Ermelo werden vervangen door nieuwbouw. Vanaf die tijd ging ik op kantoor werken: bij nieuwbouwplannen een terreinontwerp en beplantingsplan uitwerken. Het straatwerk, de terrassen, bomen, heesters en beplanting. Niks uitbesteden aan externe bureaus, alles in eigen beheer.”

“Later gingen steeds meer cliënten in de wijk wonen. De plantsoendienst werd afgebouwd en de kassen en de Klinkboerderij werden onderdeel van de arbeidsafdeling. Uiteindelijk kregen Olaf Miskotte en ik het gehele terreinbeheer onder onze hoede. Dat was een heel mooie tijd, maar ook een tijd van veranderingen op het terrein. Met een kleinere plantsoendienst konden we het intensieve terreinonderhoud niet meer aan. Vakken die intensief onderhoud vroegen werden vervangen door onderhoudsarme beplanting. Niet hier en daar een stukje, maar soms grootschalig. Dat heeft goed uitgepakt: veel wat toen is vervangen staat er vandaag nog. Vrijwel elke boom of plant die in een periode van 30 jaar op woonzorgpark Ermelo is geplant, mocht ik uitzoeken. De boompjes van toen zijn nu flinke jongens geworden.”

Tekeningenbeheer: ruim 23.000 tekeningen

“’s Heeren Loo breidde zich steeds verder uit. Toen het Shared Service Centre in Amersfoort werd opgericht, werd dat mijn standplaats. Vanaf 2015 nam ik de rol van tekeningenbeheerder voor ’s Heeren Loo op mij, als onderdeel van Vastgoed. Dat deed ik tot mijn pensioen.”

“Van vrijwel alle panden – eigendom en huur – hebben we bouwkundige tekeningen en veiligheidsplattegronden en proberen we van installaties een plattegrond te krijgen. Dat is best een uitdaging. Inmiddels bevat het centraal tekeningenbeheersysteem zo’n 23.000 bestanden. Mijn rol was mutaties ophalen en doorgeven: panden die nieuw zijn, afgestoten worden of gewijzigd worden. Elke deur die wordt veranderd, willen we in de tekening aanpassen. Tekeninggegevens worden steeds belangrijker, om inzicht te geven in het pand, maar ook om aan de wettelijke eisen te voldoen.”

De mooie herinneringen

“In die jaren heb ik van alles gedaan, zelfs de rol van biologisch boer gehad. Achter het Keerpunt hadden we zes hectare landbouwgrond. Zo’n 10 jaar lang verbouwden we er biologische maïs, rogge en andere graansoorten, SKAL gecertificeerd. De opbrengsten dekten net de kosten, maar het was een mooie bestemming. Toen de Klinkboerderij meer ruimte nodig had, is het daarnaar overgegaan.” 

“Het werk bij ’s Heeren Loo vond ik altijd erg prettig, vooral het contact met cliënten. Eerst 7 en later 22 cliënten werkten mee met de groenvoorziening. Ik genoot ervan dat cliënten dagelijks binnenkwamen om koffie te drinken of de post te bezorgen. Tien jaar lang kwam één cliënt elke ochtend langs om de kalender een vakje verder te zetten. Die dynamiek kom je nergens anders tegen.”

Betrokkenheid bij de begraafplaats ’s Heeren Loo regio Ermelo

“Mijn betrokkenheid bij de begraafplaats van ’s Heeren Loo in Ermelo heeft ook bijzondere herinneringen nagelaten. Ik raakte betrokken bij de renovatie van het voorste gedeelte. De vakken met de graven werden anders ingedeeld en er kwamen nieuwe paden en beplantingen. Een bijzondere herinnering is dat ik drie keer zelf een graf heb gedolven, destijds nog met de schop, waar dit tegenwoordig met een kraan gebeurt. Daarnaast werd mij enkele malen gevraagd as te verstrooien op ons strooiveld en een andere keer een grafmonument uit te zoeken voor een overleden cliënt zonder bekende erfgenamen.”

“Ook zijn er de afgelopen jaren een aantal mensen aan mijn bureau gekomen die vertelden dat zij later graag op onze begraafplaats begraven willen worden. Dat zijn bijzondere gesprekken, keuzes waar iemand lang over nagedacht heeft. Daar heb ik respect voor.”

“Tot mijn pensioen vulde ik bij een overlijden het grafregister in en beoordeelde ik grafmonumenten. Geen grote rol, maar wel een belangrijke. Er is nog een oud grafregister uit 1896, een historisch bruin schrift waar met krulletters in staat geschreven. In het huidige online register heb ik de 432 namen eruit overgenomen. Het is een kwetsbaar boek en bevat 130 jaar geschiedenis van ’s Heeren Loo. Het zou zonde zijn als het verdween.”

Meer tijd voor hobby's, maar ook gemis

“Nu staat mijn pensioen voor de deur, maar ik ben niet bang dat ik me ga vervelen. Ik heb veel hobby’s en woon op een boerderij met een groot erf en veel fruitbomen. Daar ben ik graag bezig.”

“Wel ga ik ’s Heeren Loo erg missen. Mijn collega’s, de cliënten en de ontwikkelingen, zoals de investeringen in de terreinen en duurzamere woningen. Ik voorzie een zonnige toekomst voor ’s Heeren Loo. Er zijn zorgen in de sector, maar we zijn een sterke club. Als ’s Heeren Loo het niet kan, kan niemand het.”