Veel ondertitelen en geduld hebben

"Niemand die bezoek krijgt, niemand die erop uit mag. Dat is duidelijk. Maar toen de versoepelingen kwamen, werd het moeilijk. Waarom mogen ze vanuit een andere woning wel naar het werk en wij hiervandaan niet? Waarom gaat hij wel op visite en kan ik niet?" Pb’er Chris: "Het maakt het werk erg vermoeiend. Dat komt ook door de sluiting van de dagbesteding: nu zijn er langere diensten op de woning, waardoor je meer uren maakt."

Ze dankt de hemel als ook haar bewoners weer naar het werk kunnen. En het weer meer normaal wordt. "Dat 'normaal' duurt mogelijk nóg langer. Een aantal bewoners zegt zelf al dat het misschien wel kerst wordt. Dat corrigeren we maar niet." Chris ziet hun onmacht en moedeloosheid, de wil ook om weer van nut te zijn. "Onze bewoners zijn tussen de 24 en 57 jaar en hebben allemaal verschillend werk: ze kopiëren en versnipperen, werken op de boerderij of de kringloop, in het Toverbaltheater. Dan komen ze – niet coronaproof – in contact met anderen dan hun huisgenoten. Of het werk is er simpelweg niet. Dus kunnen ze niet gaan. En zo zitten ze de hele dag op elkaars lip, terwijl ze mensen uit andere woningen wel naar bijvoorbeeld de houtbewerking zien gaan. Die hebben hun ritme weer meer terug." 

Weekplanning

"Voor dat ritme hebben we een weekplanning in het leven geroepen: op de maan- en donderdagen sporten, dinsdags en vrijdags creatief bezig zijn en op de woensdagen poetsen. In het weekend volgt iedereen een eigen programma. Dat kan een filmmiddag zijn, een picknick in de tuin, het extra poetsen van zijn kamer. Of het bouwen van een disco in de huiskamer. De stoelen gaan aan de kant, iemand is DJ en dansen met zijn allen. Dat kan nu niet in evenementenlocatie De Wielewaal: de discoavonden waar ze normaal heen gaan, zijn afgelast." 

Inventief en creatief

"Bij het sporten moet je inventief zijn. De ruimte is beperkt. Naast de geijkte oefeningen en het bewegen op muziek hebben we bijvoorbeeld een speurtocht door het huis uitgezet, en een hindernisbaan gemaakt met alle poefjes. Zo mooi als je hen dan allemaal mee krijgt! En spontaan ontstaan spelletjes. Tikkertje en verstoppertje zijn geliefd. Creatief waren we met kaartjes voor verwanten. Maar we bakken ook cake en hebben zomerknutsels zoals papieren ijsjes gemaakt voor het kinderdagverblijf hier dichtbij. We spelen 'restaurantje', met de begeleiders als ober, houden verkleedwedstrijden, maken op verzoek van een bewoner samen iets extra schoon. Voor een collega die 50 werd, hebben we spandoeken geschilderd en het hele terrein ermee volgehangen. Er is ook een receptenboek gemaakt. Wat lust iemand graag? Garnalen met pasta? Dan zochten we op internet naar recepten, lazen die voor, lieten bewoners de lekkerste kiezen. En die maken we. Zo is er iedere dag iets leuks." 

Familie

"We kregen ook activiteitenideeën en –materiaal van familie: oude computers om uit elkaar te halen, puzzels, cd's, kleurplaten. Dat was erg fijn. Het was ook fijn dat ze snapten dat we dichtgroeiden door alle taarten en andere lekkere dingen die ze op de stoep zetten… We hebben nu nog plezier van de kamerplanten die ervoor in de plaats kwamen!" Door de versoepeling ontstonden de verschillen. "Sommige bewoners kregen bezoek, anderen (nog) niet. De een werd opgehaald, de ander niet. Soms werd een gepland bezoek kort tevoren afgeblazen, werd het toch te riskant geacht. Maar om dat aan een bewoner uit te leggen valt niet mee." 

Niet op vakantie

Chris had voor de bewoners een vakantie georganiseerd in Limburg. "Die hebben we kunnen verplaatsen naar 2021, maar de afzegging nu was een grote teleurstelling. "Kunnen we dan op de woning voor een vakantiesfeertje zorgen? In een tent in de tuin logeren? Via een collega kwamen we aan een grote legertent, compleet met veldbedden. Spannend en eng natuurlijk… maar iedereen heeft er, onder zijn eigen dekens, geslapen. Wel kort, want ze hadden na de barbecue en het roosteren van de marshmellows boven de vuurkorf de grootste lol met bijvoorbeeld wedstrijdjes het hardste scheten laten. Er kwamen gelukkig geen klachten uit de buurt…! Zo", besluit Chris, "proberen we er toch het beste van te maken."

Gerelateerde items

Terug naar boven