Vernieuwd Dolhuys en ’s Heeren Loo werken samen voor behoud erfgoed

Vernieuwd Dolhuys en ’s Heeren Loo werken samen voor behoud erfgoed

’s Heeren Loo en Dolhuys | museum van de geest gaan samenwerken. Daardoor krijgt het cultureel en historisch erfgoed van de Verstandelijk Gehandicapten (VG) sector een permanente plek in het museum in Haarlem.

Het Dolhuys | museum van de geest sloot 1 april 2019 de deuren voor een grondige restauratie van het gebouw en het ontwikkelen van een nieuwe vaste opstelling. Vanaf najaar 2020 brengt het Dolhuys weer actuele programma’s in relatie tot zorgen voor, denken over en verbeelding van de geest. Hierbij staat de bezoeker centraal. Hij neemt in de vernieuwde museumbeleving zijn eigen geest onder de loep.

Belang van de samenwerking


Door de samenwerking wordt een verbinding gemaakt tussen de wereld van de mensen met een verstandelijke beperking en de museum wereld. Welke rol vervult de VG sector in de maatschappij? Dat alles wordt zichtbaar in de permanente expositie in het museum.

In de ruim 125 jaar dat 's Heeren Loo bestaat, is er een schat aan verhalen, documenten en archiefmateriaal verzameld. Dat kunnen we nu delen met iedere museumbezoeker. En we leren ook van het Dolhuys hoe we onze 'schatten' goed kunnen bewaren voor de toekomst.

Jan Fidder, voorzitter RvB ’s Heeren Loo: “Dat we ons erfgoed nu aan het grote publiek kunnen tonen is iets om trots op te zijn. Tevens is het een hele geruststelling dat we met deze samenwerking het behoud van ons erfgoed, ook voor de toekomst veilig kunnen stellen.”

Tentoonstellingsschets door Kossmann.deJong in opdracht van Dolhuys | museum van de geest

Gerelateerde items

Terug naar boven