Vijf jaar Oude School

Jarenlang was het een echte school met een grote gymzaal waar ook optredens werden gegeven. De treden op de vide herinneren aan die tijd. Inmiddels dient het gebouw al 5 jaar meerdere andere doelen. Je vindt er een restaurant, met (spoel)keuken en bakkerij, vergaderzalen, atelier en kiosk. Overal wordt dagelijks vol enthousiasme en keihard gewerkt door cliëntmedewerkers en hun begeleiders. Met cliëntmedewerkers Lisanne en Kimberley, persoonlijk begeleider Gerda en bedrijfsleider Willem Jan blikken we terug op de afgelopen jaren.

Ontwikkelingen door de jaren heen
Op 12 september 2018 is de Oude School in de huidige vorm gestart. Er is hard gewerkt om een mooie basis op poten te zetten. Toen die net goed stond, moest de Oude School tijdens de coronacrisis sluiten. Willem Jan nam de bedrijfsleiding in 2021 over en langzaam kon er weer meer. ‘We hebben die basis teruggebracht en zijn van daaruit verder gaan ontwikkelen. En dat doen we nog steeds, bijvoorbeeld in het trainen van cliëntmedewerkers,’ vertelt Willem Jan. ‘De kwaliteit wordt hierdoor steeds beter. Zo hebben we een mooie lunchkaart met gerechten die niet onder doen aan die van andere restaurants in het dorp. Ook de producten die het atelier maakt en de broden van de bakkerij, zijn van goede kwaliteit. We houden de markt en kansen die er zijn goed in de gaten en ontwikkelen op basis daarvan door,’ sluit Gerda aan.

Ze kijken goed naar wat de cliëntmedewerkers nodig hebben om het werk te kunnen doen. Zo kunnen zij trainingen volgen en certificaten behalen, bijvoorbeeld voor gastheer en -vrouw of snijtechnieken. ‘De afgelopen jaren hebben we steeds meer structuur in het werk aangebracht, wat voor de cliëntmedewerkers fijn is. Tegelijkertijd vragen we veel flexibiliteit van hen. Moet je in het restaurant eigenlijk bestellingen opnemen, maar zijn er geen nieuwe gasten, dan kan het zijn dat je even moet serveren. En in het atelier hangt het van de bestellingen af hoe je dag er precies uit ziet,’ legt Gerda uit.

Samenwerkingen in de buurt

Door de jaren heen is de Oude School steeds meer mooie samenwerkingen aangegaan, binnen en met bedrijven buiten ’s Heeren Loo. Beeldjes van het atelier worden in winkels in de buurt verkocht en jaarlijks maken ze veel jubileumbeeldjes voor medewerkers van heel ’s Heeren Loo die een jubileum te vieren hebben. In de bakkerij bakken ze dagelijks honderden broden, voor tientallen woningen op het woonzorgpark, maar ook voor restaurants en andere bedrijven in de omgeving. Het restaurant gebruikt bovendien regelmatig producten die uit de moestuin van de Klinkboerderij komen, ook een duurzame en mooie samenwerking. Daarnaast heeft de Oude School in samenwerking met de gemeente bij verkiezingen ook altijd een stemlokaal. ‘Het is zo inmiddels een heel bedrijf geworden,’ concludeert Gerda trots. ‘Steeds meer mensen van buiten het woonzorgpark weten ons te vinden en dat is echt heel leuk.’

Mooi werk voor iedereen

‘In het begin was het erg wennen. Vergeleken met mijn vorige werk was de Oude School heel groot,’ vertelt Lisanne, werkzaam in het restaurant en de keuken. Kimberley werkt in het atelier en de bakkerij: ‘Voor mij was het ook wennen, maar ik maakte al snel leuke vriendinnen. Ik maak veel jubileumbeeldjes en mijn specialiteiten zijn kaarten en armbandjes maken.’ De kaarten en andere decoratiestukken die Kimberley en haar collega’s maken, worden in de kiosk verkocht. ‘In het atelier vinden ze het leuk als ik er ben. Dat is leuk om te horen. Het geeft aan dat ze je nodig hebben,’ vertelt Kimberley. ‘En volgens mij hebben jullie allemaal dat gevoel hier,’ voegt Gerda toe.

Lisanne vindt haar werk ook heel leuk. ‘Het allerleukste vind ik het werken op feestjes en speciale evenementen. Dan sta ik achter het buffet en schep ik het eten voor mensen op. Het zijn andere tijden waarop je werkt en ik kan meer met mensen praten. Ook mag ik soms het buffet openen.’ ‘Lisanne kan heel goed een toespraak geven en uitleggen waar het buffet precies uit bestaat,’ vult Gerda aan, terwijl Lisanne glunderend knikt.

Gerda werkt sinds 2 jaar als persoonlijk begeleider bij de Oude School. ‘Je praat over dagbesteding en de mensen die er werken hebben een beperking, maar eigenlijk is het echt een baan die de cliëntmedewerker hebben, net als in een ander restaurant of atelier. We willen ook dat de gasten daar in de kwaliteit van het eten, de bediening of de kunstwerken geen verschil in merken. Dat vinden de cliëntmedewerkers zelf ook heel belangrijk. Het is mooi om dat te zien. Alle medewerkers hebben echt hart voor de zaak hebben. Ze zijn er trots op dat ze hier werken en doen hun best.’

De cliëntmedewerkers, de diversiteit en het dynamische van het bedrijf is wat Gerda met name energie geeft. ‘Elke dag is anders en soms loopt de dag totaal anders dan je had verwacht. Het is keihard werken met z’n allen, maar tegelijkertijd geeft het werk veel vrijheid. Het is een combinatie van horeca en zorg en we waken ervoor dat die goed in balans zijn,’ vertelt Gerda.

‘Het dynamische, de afwisseling, de samenwerking met leuke collega’s en ook de mooie omgeving vind ik erg leuk,’ vult Willem Jan aan. ‘Het is fijn om daarin te investeren en bij te helpen. Als ik binnen mijn middelen iets op een leuke manier voor een ander kan doen, dan doe ik dat graag.’

Gebak bij restaurant Oude School

Van maandag 18 t/m zondag 24 september 2023 wordt het jubileum van de Oude School gevierd met een leuke actie voor een kopje thee of koffie met gebak. ‘Kom eens gezellig langs om wat te drinken of te eten,’ nodigt Lisanne uit. ‘Of neem een kijkje bij de mooie producten in de kiosk,’ sluit Kimberley af.