Vrijwilliger gezocht

Regelmatig zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Op dit moment zijn wij voor een van de bewoners van woonzorgpark Willem van den Bergh op zoek naar een vrijwilliger die haar wekelijks (of zo vaak als kan) wil begeleiden naar de kerkdienst op het park. Geen gewone dienst, maar een dienst waar iedereen mag zijn wie hij is. 

Waar je ook als niet gelovige je thuis zult voelen. En we beloven je dat jij er ook plezier aan zult beleven! 

Wil je weten hoe het eraan toegaat tijdens deze kerkdienst? Lees hieronder de blog van Marieke Smit.

Blog

Ik werk op een voor mij totaal onbekende woning. Een aantal bewoners ken ik echter wel van de keren dat ik op een dagbestedingslocatie werkte. Een andere bewoner zie ik vaak voorbijkomen op het instagramaccount van zijn dagbesteding. Een vrolijke gangmaker.Een mevrouw vliegt me om de nek. Zij herkent me ook van haar "werk."Op deze woning rust ik even - ondanks dat alles nieuw voor mij is - uit.
Ik hoef niemand te douchen of helpen aan te kleden. Geen steunkousen aan trekken. De bewoners laten me zien wat nodig is en accepteren dat ik minder weet. Het zwaarste werk is pillen uit delen en pudding koken.

…Dan ga ik met een groepje bewoners mee naar de kerkdienst op het zorgpark.
Ik kijk mijn ogen uit. Vrijwilligers, familieleden en begeleiding rollen of begeleiden hun cliënten het kerkgebouw in. Het is een - georganiseerd - zooitje ongeregeld.
De kerkdienst begint. De vrouwelijke voorganger die een van mijn bewoners hardnekkig dominee noemt gaat geweldig om met dit zooitje ongeregeld.En als het eerste liedje van start gaat weet ik even niet wat mij overkomt.Behalve de 3 muzikanten hoor ik de meest vreemde geluiden. Het lijkt alsof ik - met alle respect - door een dierentuin die op hol geslagen is loop.Voeg daar nog een paar cliënten aan toe die van gospel houden en een cliënt die op een piano fluit - of is het een fluit met pianotoetsen - en het feest is compleet.Een uur later heb ik pijn in mijn kaken van het lachen. Bewoners die tijdens de dienst heen en weer lopen, opeens staan te swingen, anderen die op de verhoging gaan zitten of op hun stoel gaan staan.In deze kerk kan en mag alles. Niks is vreemd.Ik kijk op het blaadje in mijn hand.De liturgie van de dienst. Picto's duiden aan wanneer we gaan zingen, bidden, een kaars aansteken of naar de overdenking van de voorganger gaan luisteren.Dan valt mijn oog op de tekst van een van de liedjes:"Weet je dat je van waarde bent?Weet je dat jij een parel bent? Een parel in Gods hand."

De tekst treft me.
Het klopt, hier is iedereen welkom. Hier doet iedereen er toe. En als we de kerk uitlopen?
Hier een zwaai...
Daar een doei....
Nog een hand....
En tot slot een luchtkus....
Hier wordt iedereen gezien. Wat ben ik weer blij dat ik hier mag werken.

Door Marieke Smit - Flexmedewerker 's Heeren Loo, auteur van het boek Marieke op haar plekje en storyteller op Linkedin.