Wat vriendschap al niet kan doen...

Yorick (21) heeft een lichte tot matige verstandelijke beperking en een stoornis in het autistische spectrum. Hij vindt het moeilijk om aandacht te delen, dit uit zich in wegloopgedrag en escalaties. Voor kwetsbare mensen zoals Yorick is het belangrijk om gezien te worden en hulp te krijgen van iemand die voelt als een vriend. Voor Yorick voelt zijn begeleider Niels als een vriend en samen zetten ze stappen vooruit.

Yorick is een 21-jarige jongen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en een stoornis in het autistische spectrum. Yorick is altijd graag op zichzelf geweest, hij vindt het lastig aandacht te moeten delen. Dit uit zich in escalaties en wegloopgedrag. Vanaf dat Yorick 13 jaar oud is, woont hij bij 's Heeren Loo. Zijn ouders kozen voor Tiel, dichtbij familie, mét de zorg die hij nodig had. Na een moeilijke periode in Tiel verhuist Yorick naar Geldermalsen, waar hij met zijn begeleider Niels een vriendschap opbouwt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zorg dichtbij; de wens van elke ouder
Yorick woonde in Tiel- dichtbij familie- in een woning met andere bewoners met een licht verstandelijke beperking. Op deze woning werd een groot beroep gedaan op Yorick's zelfstandigheid en er was een andere manier van begeleiden. Zijn medebewoners hadden een hoger niveau dan Yorick. Hierdoor werd Yorick ondergesneeuwd. Hij keerde steeds meer in zichzelf, kon moeilijk schakelen en dat resulteerde in spanning en moeilijk verstaanbaar gedrag. De escalaties werden steeds heftiger en namen steeds verder toe in frequentie. Yorick liep steeds vaker weg, hij fietste dan naar zijn ouders. Daar stond hij onaangekondigd en gespannen voor de deur. Yorick wilde in deze situaties ook niet meer terug naar zijn woning en dat is natuurlijk hartverscheurend voor zijn ouders. Zij willen niets liever dat hun zoon zich goed voelt op de plek waar hij woont.

De juiste cliënt op de juiste plek
In goed overleg met verwanten, Yorick zelf en een multidisciplinair team is besloten dat het voor Yorick beter zou zijn om ergens anders te gaan wonen. Op een plek waar er meer aandacht is voor zijn zorgvragen en waar hij woont met meer gelijkgestemden. Yorick verhuisde in december 2020 naar een woning met intensieve begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag in Geldermalsen. Ondanks het feit dat hij nu wat verder bij zijn familie vandaan woont, gaat het beter met hem. De intensieve begeleiding zorgt voor meer rust en structuur, minder escalaties en Yorick fietst bij spanning niet meer direct naar zijn ouders maar gaat in gesprek met zijn begeleiders. En dat geeft rust, voor iedereen.

Een gewone jongen

Niels is een van de begeleiders van Yorick op zijn woning van 's Heeren Loo op de Wieken in Geldermalsen. “Ik zie Yorick als een gewone jongen, ik probeer hem te benaderen zoals ik zelf ook benaderd zou willen wonen. Ik zie geen beperkingen, maar ik zie een jongen die echt graag nieuwe dingen willen leren en positieve ervaringen wil opdoen. Maar hij weet gewoon niet hoe. Wij als begeleiders ondersteunen hem hierin en attenderen hem op alle positieve punten/dingen die hij op zijn pad tegenkomt".

In de woning werken we volgens de Triple C methode. “We gaan uit van Yorick's menselijke behoeften en gaan een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie met hem aan. We werken aan een betekenisvolle dag invulling, waarbij we ook werken aan zijn competenties. We kijken niet naar zijn probleemgedrag, maar pakken de onderliggende oorzaak aan. We kijken dus heel specifiek naar de individuele behoefte van de cliënt".

Yorick vindt het moeilijk om aandacht te delen en heeft behoefte aan echt contact. Door er altijd te zijn voor Yorick met lichaam, handen en hoofd, weet Yorick dat hij op Niels en andere begeleiders kan terugvallen, ondanks zijn gedragingen. Niels: "Ik werk volgens de presentiebenadering en ben continue bezig met de vraag: “Wat is goede zorg en wat doe ik om een goede begeleider te zijn?” Voor kwetsbare mensen, zoals Yorick is het belangrijk om gezien en serieus genomen te worden, niet in de steek gelaten te worden en hulp te krijgen van iemand die voelt als een vriend(in). Als begeleider zoek je naar de aansluiting bij de ander, passend bij zijn of haar gewoonten, verlangens en manier van doen. Daar pas je de zorg op aan. Je bent niet alleen bezig zijn met de nodige fysieke hulp en zorg, maar je bent juist alert op datgene wat de cliënt nog meer nodig heeft. En Yorick heeft een vriend nodig; waarbij hij zijn verhaal kwijt kan, waarmee hij soms een potje gaat voetballen, samen de dag doorneemt met het pictobord of samen een stukje gaat fietsen".

(Tekst gaat verder onder de foto)


Stapjes vooruit
Vanaf ongeveer februari zien we dat Yorick uit zichzelf ondersteuning vraagt aan Niels of zijn andere begeleiders. Ook sluit Yorick steeds meer aan bij zijn medebewoners en doet hij steeds meer activiteiten in de woonkamer. Voorheen deed hij veel activiteiten alleen op zijn kamer.

Yorick maakt sinds kort weer gebruik van een picto-bord, wat in het verleden niet lukte, om hem door de dag heen overzicht te geven. Als het hem allemaal te veel wordt, geeft dit hem rust en overzicht.
Daarnaast lukt het Yorick steeds beter om over zijn gevoelens te praten in plaats van te vluchten. Hij zoekt de begeleiders op als hij het moeilijk heeft en praat over de situatie die hij lastig vindt. Begeleiders kunnen veel beter aansluiten bij de behoefte van Yorick en kunnen hem ondersteunen waar nodig.

Teamprestatie
"Er is niks mooier om te zien dat iemand jou zo vertrouwd dat hij zijn probleem aan jou verteld en hij uiteindelijk weer vrolijk en lachend zijn dag vervolgd”. Maar, benadrukt Niels, het is een teamprestatie. Niels heeft als begeleider een vriendschap opgebouwd met Yorick, maar elke actie is in samenspraak gegaan met het multidisciplinaire team. Samen zorgen zij voor rust en regelmaat, signaleren zij veranderingen en mogelijke prikkels, en werken zij samen om gedragsverandering te voorkomen. “Yorick voelt zich steeds veiliger bij ons en we kunnen werken aan nieuwe competenties van Yorick. Hij wil nieuwe dingen leren, en ik help hem graag met hoe hij dit kan doen".

Wil jij ook werken als begeleider?

De manier van Niels is om naar Yorick te kijken en op zoek te gaan naar zijn behoeftes. Wat is jouw manier? Wil jij de mogelijkheden bespreken om te werken met mensen met een beperking én Moeilijk Verstaanbaar gedrag? Neem dan contact op met één van onze recruiters Maaike Schouten 06-20 69 04 30 of Iris de Rijk 06- 12 05 16 06. Wil je meer weten over wonen of werken bij ‘s Heeren Loo in Geldermalsen, bel dan met Manager Zorg Jelco Stapelbroek op 06-82 28 71 45.

Collega worden van Niels?

Bekijk onze vacature voor meer informatie!

Gerelateerde items

Terug naar boven