Waterplezier voor iedereen

Dat kinderen al op jonge leeftijd moeten leren zwemmen is een no-brainer. Vooral in een waterrijk land als Nederland. Maar wat doe je als een kind of volwassene door zijn verstandelijke beperking niet snapt wat zwemmen is? Laat dit nou precies een vraag zijn waar bewegingsagoog Stef zich dagelijks mee bezig houdt. Op woonzorgpark Willem van den Bergh te Noordwijk helpt hij bewoners om waterveilig te worden.

Hoe? Door aanstaande zwemmers in eerste instantie in kleine stapjes en onder professionele begeleiding te laten ervaren wat een zwembad is. En wat wel/niet de bedoeling is. Simpele dingen als ‘badkleding aantrekken en daarna douchen’ worden geoefend. En ook ‘voorzichtig lopen op de gladde tegels’ en ‘altijd via de ondiepe kant het zwembad inlopen’. Het niveau en tempo van de deelnemer is leidend; het gaat vooral om het plezier en de ontspanning die hij/zij beleeft. Een gezellig achtergrondmuziekje en gedempt licht kan helpen. Zo ook vrolijk opblaasbaar speelmateriaal. Spelenderwijs maken deelnemers zich de benodigde vaardigheden eigen en worden condities geschapen om zwemlessen te volgen. Een diploma is geen doel op zich, waterveilig worden zeker wel.

Op de foto zien we Stef helemaal links in beeld met een aantal gevorderde zwemmers. Stef: ‘Kijk eens wat we hebben gekregen! Een grote opblaashond, naast een hele trits aan ander ondersteuningsmateriaal. Hoe leuk is dat! We zijn hier echt mee geholpen. Daarom een duimpje in de lucht voor Stichting Passiebloem, die dit voor ons mogelijk heeft gemaakt.’