"We doen het als team echt samen"

“De eerste jaren werkte ik als invaller op verschillende groepen. Daardoor maakte ik kennis met bewoners met verschillende soorten beperkingen. Dat vind ik nog steeds de grote kracht van ’s Heeren Loo: je kunt veel kanten op en ontdekken welke soort zorg het best bij je past. Ik vond de juiste plek al snel en werk er nu al 25 jaar!”

Aan het woord is Mariëlle Kooijmans, persoonlijk begeleider op een woning voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Hoewel het fysiek soms zwaar werk is, kiezen veel medewerkers bewust voor het werken met deze bijzondere mensen. Mariëlle: “Op de woning ben je de hele dag in de weer met en voor de bewoners. Ze verschillen qua leeftijd en beperking, en per bewoner onderzoek je waar hij/zij zich nog kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld zelf uit een beker drinken, een lepel vasthouden of rechtop gaan zitten. Maar we kijken ook naar wat deze bewoner leuk vindt en sluiten daarbij aan. Omdat iedere bewoner anders is en een andere invulling van de dag heeft, vinden we het extra belangrijk ook dingen samen te doen. Bijvoorbeeld gezamenlijk eten. Want al krijgt iemand sondevoeding, dat wil niet zeggen dat hij/zij ook de gezelligheid van het samen eten moet missen.” 

Teamwork

“Onze bewoners kunnen meestal alleen non-verbaal communiceren. Een minimaal verschil in houding of mimiek kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. De medewerkers van het team hebben een radar voor het opmerken van kleine details. De uitdaging is samen net zo lang te puzzelen totdat je het signaal van de bewoner begrijpt. En vervolgens samen te kijken hoe we dat voor deze bewoner kunnen oplossen. We proberen steeds stukjes van de legpuzzel te vinden waarmee we de dag voor de bewoner zo fijn mogelijk kunnen laten verlopen. Het kost vaak veel tijd iemand te leren kennen, dus we doen dat echt als team samen. En we werken graag samen met de ouders van bewoners. Zij vertrouwen ons de zorg voor hun kind toe en kunnen ons daarbij goede tips geven,” aldus Mariëlle.

Persoonlijk begeleider

Mariëlle kwam ooit als stagiair bij ’s Heeren Loo Boldershof terecht. Nu werkt ze als persoonlijk begeleider (pb’er). Naast het verzorgen van bewoners, zorgt ze ook voor het uitwerken van zorgplannen, zorgdragen voor de juiste hulpmiddelen op de werkvloer en het bevorderen van een goede samenwerking tussen alle disciplines. Juist die combinatie spreekt Mariëlle erg aan: ”Ik ben een tijdje pb’er geweest voor vier woningen. Toen was ik de hele dag druk bezig met het schrijven van plannen. Maar uiteindelijk wist ik niet of dat wat ik opschreef, in de praktijk ook werkte. Ook miste ik het contact met bewoners. Want hoewel ze beperkt zijn in hun communicatie, ze pakken je wel in en je bouwt toch een bijzondere band met hen op. Ik geniet ervan hen te zien genieten of te ontspannen. Met de kleine dingen van het leven hun dag mooier maken, is voor mij het mooiste wat er is.”

Op de foto bewoonster Fanny en vrijwilligster Elke op de woning van Mariëlle

Ook zulk mooi werk doen als Mariëlle? Bel of app Iris de Rijk via 06 – 12 05 16 06 of kijk op werkenbijsheerenloo.nl