Een zo mooi mogelijk leven hebben, ondanks de uitdagingen van een beperking door hersenletsel. Anita vindt niets mooier dan werken op de dagbesteding in Dokkum. Van houtbewerking en koken tot sport- en spelactiviteiten. Maar vooral ook een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Zo raakte Anita in gesprek met Joke die al tijden niet goed meer sliep. En nog maar weinig energie over had om de dag door te komen. Samen vonden ze een oplossing om te ontspannen en om beter te kunnen slapen. “Dat ik samen met Joke iets heb gevonden wat haar leven weer een stukje beter maakt, vind ik heel mooi.”
Anita: “Joke komt sinds kort naar onze dagbesteding. Waar ze erg mee worstelt is het goed verdelen van haar energie. Eigenlijk zie je dat bij bijna iedereen die hersenletsel heeft opgelopen. Je bent veel sneller overprikkeld dan voorheen. Het is voor iedereen verschillend in welke mate je er last van hebt. Het lastige is dat je hersenletsel niet altijd aan de buitenkant ziet. Bij Joke merk je het ook niet, waardoor ze vaak overschat wordt en tegen haar eigen grenzen aanloopt. Mensen weten nog hoe je was. In Joke haar geval een hardwerkende vrouw. Iets waar ze enorm trots op was.
Minder energie
Nu kan Joke met veel dingen niet meer meedoen. Dat is voor haar echt een worsteling. Gewoon omdat ze de energie er niet meer voor heeft. Slapen lukte ook niet goed meer, waardoor er nóg minder energie overbleef. Zo belandde ze in een vicieuze cirkel. Samen gingen we op zoek naar iets wat haar kon helpen. Joke dacht in eerste instantie aan een noise cancelling koptelefoon. Binnen ’s Heeren Loo hebben we een leenbibliotheek van diverse innovatieve producten. Daar ging ik op zoek naar zo’n koptelefoon. Maar in plaats daarvan zag ik iets anders, de Relaxmaker. Een bril, met geluid en verschillende filmpjes. We konden haast niet wachten tot hij binnen was.
Joke probeerde de bril uit en merkte al snel dat ze er rustig van werd. Beelden en geluiden uit de natuur bleken voor haar heel rustgevend, want met de bril op is ze even helemaal weg uit haar omgeving. Het liefst zou ze zelf het bos in gaan, maar als je overprikkeld bent heb je de energie niet om een wandeling te gaan maken. Ze gebruikt de bril regelmatig voor het slapen gaan en kan zo haar hoofd leegmaken. Na de film zet ze de bril af en kan ze normaal in slaap vallen. Ik vind dat echt fantastisch. Zelf heb ik de bril ook geprobeerd en het lijkt heel echt. Op dit moment gaat het heel goed met slapen en gebruikt ze hem een stuk minder dan in het begin. Dat is zo positief.
Innovaties in de zorg
Innovaties voor de zorg zijn hartstikke mooi. Er zijn zoveel mooie producten die je eigenlijk helemaal niet kent. Voor Joke heeft die bril echt een verschil gemaakt nu ze weer lekker kan slapen. Zelf ben ik helemaal niet zo thuis in alle gadgets, het verrast me vaak wat er allemaal mogelijk is. Zoals cliënten die stappen zetten in zelfstandigheid door het gebruik van een GPS-horloge. Ze kunnen dan alleen op pad, terwijl ze nog steeds in contact staan met hun begeleider. Of groepsgesprekken via Facetime. Mensen in een rolstoel kunnen niet altijd makkelijk de deur uit. Of met een groep bij iemand thuis afspreken, want dan is de ruimte soms een uitdaging. Zo kunnen ze toch tegelijk afspreken en contact met elkaar onderhouden.
Dat contact is belangrijk, want eenzaamheid zie je veel. Vanuit de omgeving is vaak onbegrip, omdat hersenletsel niet altijd zichtbaar is. Op onze dagbesteding draait het daarom vooral op ontmoeten. Hier ben je met anderen die jou begrijpen. Het is eigenlijk lotgenootschap. Het is leuk om te zien als er mooie vriendschappen ontstaan.
Mooie tijd
Zorgen dat mensen een mooie tijd bij ons hebben, vind ik het allermooiste wat er is. Ze ontdekken dingen van zichzelf waarvan ze dachten het niet te kunnen. En om in mogelijkheden te denken in plaats van te kijken naar de beperking. Elke dag ga ik blij naar huis, ik vind mijn werk echt hartstikke leuk. Het is én met mensen werken en creatief. Die combi is voor mij gewoon perfect.”