“We moesten het 3D printen echt stap voor stap ontdekken”

In Ermelo hebben ze een unieke dagbesteding: het Living Lab. Waar het allemaal draait om technologie en innovatie. Of zoals zorgtechnoloog Arthur Vonk en begeleider Freddy het noemen: de dagbesteding van de toekomst. Een van de dingen die ze in het Living Lab doen is 3D printen. Zo printen ze onder andere leesten voor de schoenmakerij van ‘s Heeren Loo. Het is niet alleen duurzaam, maar het levert vooral mooi werk op voor cliënten. Freddy: “Er is, vooral bij jongeren, een groeiende vraag naar digitale dagbesteding. Bij hen is technologie er met de paplepel ingegoten en dat merk je. Ze zijn verrekte handig.”

Ongeveer een jaar geleden begonnen ze in Ermelo met 3D printen. Eerst met een goedkope hobbymachine van 150 euro. Freddy, die zelf gek is op technologie en elektronica, leerde in korte tijd enorm veel over het installeren van de printer en 3D ontwerpen. “De software was ingewikkeld, dat moesten we echt stap voor stap ontdekken. Maar daardoor ontstonden er steeds nieuwe ideeën. Uiteindelijk kwamen we via zorgorganisatie Philadelphia in contact met Cards 3D printing Solutions, een leverancier van professionele 3D printers. Na ons bezoek aan hen waren we meteen om: dit moest het worden. Hun printers zijn zo gebruiksvriendelijk, hebben een grotere printcapaciteit en zijn vooral betrouwbaar en veilig. Dat is belangrijk wanneer je er met cliënten mee wilt werken. Waar we eerst twijfelden of we de printers in konden zetten als dagbesteding, zagen we ineens volop mogelijkheden.”

Schoenleesten printen

Met name mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Dat is het doel van beide mannen. Daarom organiseerden ze verschillende inspiratiesessies voor collega’s. Niet alleen om hun kennis over 3D printen te delen, maar vooral om ideeën op te halen uit de praktijk. Arthur: “Na een van de inspratiesessies vroeg de schoenmakerij of we leesten voor hen konden printen. Zelf waren we daar nooit opgekomen. Zij zagen een enorme kans, want het kost best veel geld om leesten van hout te maken. Net als het produceren van de leesten in het buitenland.”

Freddy: “We zijn met hele kleine leesten begonnen, om te ontdekken welk materiaal het beste was. Dat bleek de herbruikbare kunststof PET-G. Iedere week deden we testen, om te kijken waar we nog iets konden verbeteren. Het is een heel proces. Nu zijn we zover dat we weten hoe het moet. We maakten een plan met de schoenmakerij en printen iedere week twee leesten. Arthur: “De kosten voor het maken van leesten hebben we hierdoor bijna kunnen halveren. Het is bovendien duurzamer. De leesten zijn niet meer van hout en je brengt het ontwerp direct naar de eindgebruiker, zonder bijvoorbeeld transport uit het buitenland.”

Team met verschillende kwaliteiten

De cliënten die bij het Living Lab werken, maakten langzaam kennis met de printers. Freddy heeft hen eerst vertelt hoe het programma werkt. “We zijn begonnen met het printen van kleine en makkelijke 3D modellen. Op zich is de machine goed te bedienen. Ik zorg er altijd voor dat alle instellingen goed staan. Je kunt in de 3D programma’s standaard profielen maken. Dan hoef je niet meer honderden instellingen door te zoeken. Op den duur merkte ik dat een van de jongens het snel oppikte en zelf ging tekenen. We zijn samen achter de computer gaan zitten en veel gaan oefenen. Eerst bestaande dingen opmeten en namaken, daarna ook eigen ideeën. Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het geprint. Objecten van games en series en handige dingen voor de rolstoel zoals een telefoonhouder. Zo kregen ze steeds meer kennis over de printer. Inmiddels weten we wie wat kan en waar iedereen goed in is. We zijn echt een team met verschillende kwaliteiten. Als er nu een verzoek binnenkomt, gaan we met z’n allen zitten en brainstormen. Vaak begint er al eentje met tekenen en komen we tot een goed ontwerp.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

FB-4_2024-10-21-105052_bdle.jpg

Zoveel mogelijkheden

Freddy merkt dat deze manier van werken veel doet voor het zelfvertrouwen van de cliënten. “Er werkt hier een jongen die al veel verschillende soorten dagbesteding heeft geprobeerd. Het was eerst heel moeilijk hem te motiveren. Maar hij ziet zoveel mogelijkheden hier, dat hij enorme stappen maakt. Hij is zo trots op zichzelf, en terecht. Hier werken is voor zoveel cliënten een eyeopener. Het Living Lab laat zien dat dit een nieuwe manier van dagbesteding is, eentje die ook echt nodig is in de toekomst.”

Samen opgebouwd

Freddy: “Het Living Lab is echt samen met cliënten opgebouwd. Voordat we begonnen met het Living Lab was er helemaal niks. Cliënten kwamen zelf met zulke goede ideeën en dat is echt een meerwaarde voor innovatie. Ze nemen ervaringen mee uit hun eigen leven. We zijn nu bijvoorbeeld met ergotherapeuten aan het onderzoeken wat zij kunnen met 3D geprinte producten. Zoals een op maat gemaakt bestek of servies. Door een scan van iemand zijn hand te maken, kan je het echt helemaal op maat maken voor die ene persoon.”

“Wat ik zo mooi vind aan het werken in de gehandicaptenzorg, is dat het geen eenrichtingsverkeer is, Het komt van twee kanten”, zegt Arthur. “Als ik zie wat we hier in een half jaar hebben neergezet, besef ik me hoe groot de bijdrage is van de cliënten die hier werken. Ze blijven je verbazen en dat vind ik echt geweldig. Eigenlijk behoren deze mensen tot de mooiste groep in de samenleving. Het is de meest onderschatte groep die er is, maar ze bieden zoveel meer dan wij soms denken.”

FB-3_2024-10-21-105053_fzap.jpg

Living Lab Ermelo

In het Living Lab in Ermelo wordt gewerkt aan innovatie en technologie. Samen met cliënten. Die eigenlijk meer cliëntmedewerkers zijn. Het Living Lab is een dagbesteding en regionale dienstverlener in één. De wereld verandert snel, net als de zorg. Innovaties en (nieuwe) technologieën bieden kansen voor zowel cliënten, medewerkers en de organisatie. Het Living Lab is een plek om je kans, vraag, behoefte of probleem te bespreken. Samen kijken we met een innovatieve bril naar mogelijke oplossingen. Ook kan je innovatieve producten lenen, zodat je eerst kunt testen voordat je besluit om het aan te schaffen.

Lees meer nieuws over dit onderwerp