Welke zorgtechnologieën werken en welke niet?

Zorgorganisaties willen de meerwaarde van zorgtechnologie beter in beeld krijgen. Daarom slaan zij hun handen ineen binnen het project ‘Weten Wat werkt’. In dit project ontwikkelen zij praktische instrumenten om de meerwaarde van zorgtechnologieën in kaart te brengen. Met deze handvatten kunnen zorgorganisaties beter en efficiënter bepalen welke zorgtechnologie voor hen werkt en welke niet.

’s Heeren Loo, Zozijn en Aveleijn constateren dat het inzichtelijk maken van nut van bepaalde technologieën te langzaam gaat. Daarom willen zij praktische handvatten ontwikkelen waarmee zorgorganisaties de meerwaarde van zorgtechnologieën kunnen aantonen door eenduidig en gezamenlijk te testen. Op deze manier wordt de informatie deelbaar en schaalbaar. Dit vergroot de slagkracht en vergemakkelijkt de besluitvorming met betrekking tot de implementatie van zorgtechnologieën. Deze ambitie wordt gedeeld met het DHC (Digital Health Center) en TZA (Technologie en Zorg Academie).

Verbreding naar andere sectoren

De drie VG (Verstandelijk Gehandicapten) zorgorganisaties hadden gezamenlijk de eerste stappen al gezet om deze handvatten te ontwikkelen, gebaseerd op reeds ontwikkelde instrumenten binnen de eigen organisatie en het DHC. Met de aansluiting van DHC en TZA als partners in 2021, is de scope verbreed naar zowel VG als VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg).

Het Lectoraat Technology, Health & Care van Saxion en Roessingh Research and Development ondersteunt hen het ontwikkelen van deze nieuwe praktische handvatten.

Verschillende testfases

In ‘Weten Wat Werkt’ wordt de meerwaarde van technologie getoetst in verschillende fases. In de eerste fase wordt een globale scan uitgevoerd. In de laatste fase vindt een uitgebreide toets plaats met cliënten en zorgprofessionals (van verschillende zorgorganisaties) om de meerwaarde te bepalen. Voor elke fase in het model is een instrument dat gebaseerd is op bestaande theorieën in ontwikkeling. De instrumenten kunnen ingezet worden voor elke soort zorgtechnologie. Ze worden op dit moment getest door verschillende zorgprofessionals binnen de netwerken DHC en TZA. In het najaar van 2021 zijn de instrumenten gebruiksklaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Noëlle Sneep via innovatie@sheerenloo.nl.