Voor veel kinderen is logeren een feestje – óók voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Logeerhuis de Perenboom van 's Heeren Loo is een fijne logeerplek voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. Mét alle begeleiding en voorzieningen die zij nodig hebben. Persoonlijk begeleider Kelly deelt enthousiast over wat het logeren betekenisvol maakt voor kinderen, verwanten en haarzelf. “Het allermooiste vind ik de ontwikkeling die kinderen doormaken”, vertelt ze. “En dat ze ’s avonds in bed nog gerust anderhalf uur liggen te keten – het is écht logeren!” Lees vooral verder, want misschien is werken bij logeerhuis de Perenboom ook iets voor jou!
Logeren voor kinderen met een EMB
Logeerhuis de Perenboom is er speciaal voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) die matige tot zeer intensieve begeleiding nodig hebben. In de even weekenden kunnen maximaal 9 logees hier van vrijdag tot en met maandag verblijven. “Hoewel alle kinderen die op dit moment logeren bij de Perenboom binnen de EMB doelgroep vallen, hebben zij allemaal een andere beperking. De diversiteit is groot en tóch sluiten zij goed bij elkaar aan,” vertelt Kelly, die haar werk bij het logeerhuis combineert met werk bij het orthopedagogisch dagcentrum (ODC) de Perenboom – ook onderdeel van 's Heeren Loo.
Meer vrijheid voor verwanten
Het logeerhuis, gelegen op het woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp, opende haar deuren in november 2022 als allereerste logeerplek voor het EMB-jeugdcluster binnen ’s Heeren Loo Noord-Holland. Sindsdien is het een uitkomst gebleken voor jonge cliënten en verwanten. Kelly: “Logeren geeft verwanten meer vrijheid. Het is voor hen belangrijk dat zij af en toe ook aandacht hebben voor hun eventuele andere kinderen, elkaar of zichzelf. En hoewel de stap naar logeren best pittig kan zijn, vragen de kinderen thuis steeds vaker zélf wanneer zij weer mogen logeren bij de Perenboom. Dat zegt genoeg over hoe fijn het hier is!”
Samen een leuk én ontspannen weekend
Bij logeerhuis de Perenboom draait het om een combinatie van aandacht, leuke activiteiten én ontspanning. Kelly lacht: “Toen we net startten, wilden van alles met de kinderen doen. Toch merkten we dat zij ook gewoon behoefte hebben aan weekend – aan even helemaal niets moeten. Dat betekent soms even alleen zijn, maar we merken vooral dat deze jonge cliënten elkaar graag opzoeken. Het logeren is voor hen ook echt samen zijn. Dat kunnen we binnenkort vaker naar buiten verplaatsen, want deze zomer wordt er een grote belevenistuin aangelegd. Daar kijken we erg naar uit!”
Logeren stimuleert de ontwikkeling
Kelly merkt duidelijk dat logeren een positief effect heeft op de ontwikkeling van jonge cliënten. “Het logeerhuis werkt nauw samen met ODC de Perenboom, onder andere door voort te borduren op dezelfde ontwikkeldoelen. Door deze afstemming zie je dat kinderen die naar het ODC gaan én logeren bij de Perenboom sprongen maken in hun ontwikkeling. Daarnaast is logeren een prettige, geleidelijke manier voor kinderen om te wennen aan het wonen op een woonzorgpark – wat voor veel van hen de toekomst zal zijn.”
Nieuwe vormen van interactie
Tijdens het logeren komen kinderen nauw in aanraking met andere manieren van communiceren dan zij thuis gewend zijn. “Er ontstaan daardoor nieuwe vormen van interactie”, vertelt Kelly. “Eén cliënt communiceert bijvoorbeeld via pictoboekjes. Dat doet zij bij het ODC alleen met haar begeleiders, maar op het logeerhuis doet ze dat ook met andere kinderen. Er ontstaan hele gesprekken. Ik vind het zó bijzonder om te zien hoe kinderen die niet met woorden kunnen communiceren, leren aansluiten bij kinderen die dat wel kunnen. Dat vind ik het allermooiste aan mijn werk, de ontwikkeling die je kinderen ziet doormaken. En het plezier. Ja – het is zorgintensief. En toch zijn het gewoon kinderen. ’s Avonds in bed liggen ze nog gerust anderhalf uur te keten – het is écht logeren!”
Op zoek naar nieuwe collega’s en vrijwilligers
Spreekt het verhaal van Kelly jou aan? Logeerhuis de Perenboom zoekt nieuwe begeleiders voor één of twee weekenden per maand (drie diensten per weekend). Onze recruiter Marly gaat graag met jou in gesprek over jouw mogelijkheden. Neem gerust contact op met Marly via 06 51 36 38 81 of marly.aarts@sheerenloo.nl.
Daarnaast is de locatie op zoek naar vrijwilligers die af en toe een handje komen helpen. Dat kan bij diverse activiteiten, net wat bij jou past! Vrijwilligerscoördinatoren Jerina en Karla vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Je kunt contact met hen opnemen via jerina.docter@sheerenloo.nl of karla.niezen@sheerenloo.nl.
Je kunt natuurlijk ook iemand in jouw omgeving – binnen of buiten ’s Heeren Loo – tippen. We komen graag in contact!