Werken tussen de herten, vossen en vogels

Op een zonnige middag in januari ben ik op bezoek bij dagbesteding Bergh en Duin. Een locatie van 's Heeren Loo midden in de waterleidingduinen in Vogelenzang. 3400 Hectare aaneengesloten wandel- en natuurgebied, met als belangrijkste functie de zuivering van drinkwater. Het gebied strekt zich uit tussen Zandvoort en Langevelderslag in Noordwijk. Duizenden herten maar ook vossen en vele vogels bevolken dit gebied. Het is een prachtige plek die het verdient om goed voor te zorgen.

En dat is dan ook de grootste prioriteit van de Bergh en Duiners. Bram van Workum: “We houden het park netjes, we zorgen voor de dieren, we hebben hier hartstikke stoer werk.” In hun mooie werkkleding, voorzien van een eigen logo met hert, lopen de jongeren vol trots door het duinlandschap. We maken in de werkbus een tour door een deel van het terrein. Ondanks dat ik hier regelmatig zelf heb gelopen, brengen ze me naar een voor mij totaal onbekende plek: Het kabouterbos. Waar een bonte verzameling van kabouters zich verstopt.

Bram van Workum, begeleider van de dagbesteding: "Tot onze taken hoort onder andere het leegmaken van de prullenbakken. Tegen de jongens zeg ik dan ‘bakkie, zakkie, vetspuit’, zij weten precies wat de bedoeling is.” Wesley legt uit: “Er staan 38 vuilnisbakken in het park. We maken de vuilnisbak met de sleutel open, dan halen we de volle zak eruit en doen een nieuwe lege erin, als het nodig is spuiten we het slot in met wat vet, dan gaan ze weer makkelijk open. En door naar de volgende!”

Afspraak is afspraak

Bram: “We zijn een hechte groep, op dit moment werken hier drie jongens, Wesley, Dimitri en Didier. We hopen dat er binnenkort een paar jongeren bij komen en wellicht een begeleider. De jongens doen het allemaal super. En ze hebben het nodig om de hele dag lekker buiten te zijn. Maar we maken goede afspraken met elkaar. En afspraak is afspraak. Daar houden we ons aan. Dan is er ook ruimte om leuke dingen te doen. We maken vaak iets leuks van de lunch, soms halen we een lekker patatje.

Pluche aan de muur

Hoe vullen we onze dagen? We houden het boswachtershuis schoon en leefbaar. Dit is ons 'honk', ons eigen stekkie. Het huisje was onbewoond. We hebben het grondig schoongemaakt en de schuur helemaal opgeruimd. Hier kunnen we nu houtbewerken. We maken leuke dingen van hout, die verkocht worden in de Berghshop op het woonzorgpark in Noordwijk. Buiten zorgen we voor de kippen, en zamelen plastic flessen in. Trouwens, we verzamelen pluche hertenhoofden om hier aan de muur te hangen. Mocht je die nog hebben en wil je ervan af? Breng hem dan langs bij de Berghshop in Noordwijk. Wij zijn er blij mee!”

Rijdend over het terrein valt het oog van Wesley op een hut. Gebouwd door kinderen of natuurfotografen die zich zo voor het wild verstoppen. Hutten worden direct uit elkaar gehaald. Dat is de afspraak met Waternet en de boswachter. Want zo'n hut lijkt zonder gevaar, maar dat is hij niet. Bij onweer of harde wind kunnen mensen erin kruipen om te schuilen. Zo'n hut wordt dan nat en zwak. Als de hut dan instort, heb je zo het gewicht van een auto op je. Ook kan bij warm en droog weer een hut makkelijk vlamvatten.

Bram: “Ik heb de boswachter de oren van zijn hoofd gevraagd en ik heb veel zelf geleerd. Zodat ik weet wat ik doe hier en wat goed is voor de omgeving. Onze taak is zo goed mogelijk zorgen voor de herten en de natuur. Niet iedereen denkt in het belang van de dieren. Soms komen we resten en botten van damherten tegen, deze zijn een natuurlijke dood gestorven. Soms vinden we geweien, deze verliezen de damherten elk voorjaar.

We onderhouden ook het bezoekerscentrum, daar maken we de ramen schoon of vegen we bladeren weg in de herfst. Ons werk wordt ook door anderen opgemerkt en gewaardeerd. Dat is leuk! En we zijn herkenbaar met onze kleding.

Geen dag is hier hetzelfde, geen dag is hier saai. Als het stormt en waait of als het warm is, als we weer eens vastzitten met de bus... “

Het is rond half vier. De werkdag zit erop! Maar niet voordat er door de bus het lied Gabbersaurus van Hakkuhabar schalt.

Breng ook eens een bezoek aan de Waterleidingduinen! Misschien kom je Bram en de jongens tegen!