“Wij zijn op het werk één familie”

Wandelbruggen, picknicktafels en bewegwijzering. Bij familiebedrijf Jaap de Vries Produkties uit Ermelo werken ze met hout. En met mensen met een verstandelijke beperking. Joanna is een van de eigenaren, maar werkte tot tien jaar geleden nog in de gehandicaptenzorg als activiteitenbegeleider. “Het maakt me trots dat wij mensen met een verstandelijke beperking een kans bieden op de arbeidsmarkt.”

“Ons familiebedrijf bestaat nu 25 jaar. Het was altijd al de wens van mijn vader dat mijn broer en ik in het bedrijf zouden komen werken. En ook van mijzelf. Op de middelbare school wist ik dat al. Maar omdat ik echt een zorgmens ben, heb ik voor een opleiding persoonlijk begeleider gekozen en ben ik in de gehandicaptenzorg gaan werken.

Het zorggerichte heb ik van mijn vader. Hij wil altijd het beste uit iemand halen. Zelf heeft hij door zuurstoftekort bij de geboorte een lichamelijke beperking gekregen. Daar komt het denk ik vandaan. Ook zijn vrouw heeft een beperking. Ze hebben elkaar bij de Paralympics ontmoet in Sydney. Mijn vader had medailles gehaald met voetbal, zij met paardrijden. Aan huis hebben ze een stal met paarden waar mensen met een beperking kunnen rijden. Ook bewoners van ’s Heeren Loo rijden daar paard. In de stal is het begonnen. Er reed iemand paard die graag ergens wilde werken. Mijn vader stond daar meteen voor open. Mijn broer heeft een werkplaats opgezet om het mogelijk te maken en toen ging het snel. Door de jaren heen zijn we flink gegroeid en hebben we een deel van het bedrijf verhuisd van Ermelo naar Putten.

Gezien en gehoord voelen

Drie van onze huidige collega’s hebben een verstandelijke beperking. Daar zit veel begeleiding achter. Iedereen is anders en heeft een andere benadering nodig. Ik probeer altijd even de tijd te nemen voor iemand om een praatje te maken. Praten over het weekend en over privézaken hoort erbij. In de pauzes maak ik daar ook tijd voor. Juist op die momenten spreek je elkaar even. Het zorgt ervoor dat iemand zich gezien en gehoord voelt. Mensen met een lichte verstandelijke beperking worden snel overschat. Door mijn ervaring in de zorg prik ik daar wel doorheen, maar anderen zien het niet altijd. Uiteindelijk hebben zij dezelfde dromen als eenieder ander: huisje, boompje, beestje.

Om dit werk te doen, helpt het als je een beetje zorggericht bent en begrip hebt voor deze doelgroep. Soms gaat het ook best een beetje moeizaam. Iedere week zit er bij ons een jobcoach om dingen te bespreken en om onze collega’s te helpen. Met bijvoorbeeld wettelijke zaken zoals een Wajong-uitkering of zaken met het UWV. Maar ook met werk gerelateerde zaken.

Denken in kansen en mogelijkheden

We proberen iedereen zoveel mogelijk te laten groeien. En denken altijd in kansen en mogelijkheden. Dat komt door mijn vader. Zijn gedachte is: ‘Ik ben misschien wel lichamelijk beperkt, maar ik ben ook heel ver gekomen.’ Dat hoopt hij uiteindelijk ook bij zijn collega’s te bereiken. Guido, een van de jongens met een verstandelijke beperking, zou bijvoorbeeld graag op de vrachtwagen willen rijden. Hij rijdt nu op de heftruck en gaat mee op transport. Nu stimuleren we hem om zijn vrachtwagenrijbewijs te halen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Iedereen = gelijk

Bij ons is iedereen gelijk. We zijn samen één familie en er moet geen afstand zijn tussen ons als eigenaren en de rest van de collega’s. We vinden het belangrijk dat iedereen gewoon naar ons toe durft te stappen en dat er een fijne werksfeer is. Juist daarom organiseren we veel voor onze collega’s, zoals een winterbarbecue, teamuitjes en natuurlijk een vrijdagmiddagborrel.

Tegen andere ondernemers zou ik willen zeggen, ga het eens ervaren. Het is zo mooi om mensen weer de maatschappij in te helpen. Het geeft ze voldoening en ze maken dingen mee waar ze over kunnen vertellen aan anderen. Ik vind het mooi dat we daar met ons familiebedrijf aan mogen bijdragen.”

Inclusie op de werkvloer

Iedereen verdient #gelijkekansen op de arbeidsmarkt. Ook mensen met een (verstandelijke) beperking. 

= jouw organisatie klaar voor meer inclusie? Neem contact op met onze jobcoaches.

Neem contact op

Gerelateerde items

Terug naar boven