Woningstichting draagt 13 huurappartementen over aan ’s Heeren Loo

Brandon wordt één van de eerste bewoners van de Hector Treubstraat 80 in Den Helder. Midden in Den Helder, met uitzicht op de watertoren, staat een wooncomplex van 13 appartementen en een steunpunt. Op woensdag 20 juli heeft Woningstichting Den Helder het officieel overgedragen aan 's Heeren Loo.

In één woord ‘WAUW’

Brandon reageert enthousiast als gevraagd wordt wat hij van zijn toekomstige woonruimte vindt: “Wauw, in één woord is het gewoon wauw. Alles nieuw en goed verbouwd. Ik ga hier zelfstandig wonen en in dit mooie nieuwe pand ga ik verder groeien."

Van school naar atelierruimte tot woonruimte. Met respect voor de historie transformeerde Helder Vastgoed BV het oude schoolgebouw tot een wooncomplex. Naast prachtig wonen kunnen straks cliënten genieten in de luwte van de binnentuin op een door Woningstichting Den Helder geschonken picknicktafel.

Midden in de samenleving

In het nieuwe appartementencomplex gaan 13 mensen met een licht verstandelijke beperking, vanaf 18 jaar, wonen. Het zelfstandig wonen is in een ruim appartement met keuken, slaapkamer, badkamer en een apart toilet. In het complex is een steunpunt om samen te eten en elkaar te ontmoeten. Als er vragen zijn bij de bewoners van het complex, dan kunnen ze terecht bij de begeleiding voor een luisterend oor of om mee te denken. “‘Je woont zelfstandig, maar je bent niet alleen”, omschrijft Rianne Waanders, regiodirecteur van Noordwest-Nederland het treffend. Het begeleidende team bestaat uit meerdere begeleiders, een gedragswetenschapper en een manager zorg. Voor de aankomende bewoners in de Hector Treubstraat is het heel fijn om zelfstandig te wonen in een prettige buurt met diverse voorzieningen in de buurt. Dit nieuwbouwproject past binnen de missie om cliënten midden in de samenleving te laten wonen en leven.

Historie

Het pand heeft een rijke historie. Het schoolgebouw is in 1936 geopend en in gebruik genomen door de BLO-school (buitengewoon lager onderwijs). Albert Dokter, de toenmalige gemeente-architect en directeur gemeentewerken van de Gemeente Den Helder, baseerde zijn ontwerp op de gedachte van de openluchtschool; een betonnen draagconstructie met veel glas en bekleed met metselwerk. De school bestond uit zes leslokalen, twee werklokalen en een gymzaal. Na jarenlang dienst te hebben gedaan als onderwijsgebouw is het van 2008 tot 2018 gebruikt door kunstenaars die er hun ateliers hadden.

De architecten hebben in het ontwerp de oorspronkelijke stalen binnenkozijnen zo veel mogelijk in ere hersteld. De oude gymzaal is gesloopt om plaats te maken voor drie appartementen. De kelder is weer in gebruik genomen en dient nu als installatieruimte. Zoals bedoeld door de architect biedt het pand nog steeds veel ruimte en licht.

Gereed voor de toekomst

Het pand is CO2-neutraal gebouwd. Er is geen gasaansluiting en de warmte wordt opgewekt via een bodemwarmtewisselaars en een warmtepomp. Verder zijn er 6 zonnepanelen per appartement (incl. steunpunt dus in totaal 84 panelen) op het dak en is het gebouw geïsoleerd volgens de eisen van deze tijd. De fietsen kunnen geplaatst worden in de gemeenschappelijke fietsenberging. De auto’s staan op eigen terrein.

Woningstichting-directeur Robbert Waltmann blikt terug op de realisatie. “Het was een bijzonder project waar we met z'n allen in geloofden. Doordat het ons zo goed ‘paste’ gaf het energie. De samenwerking met alle partijen smaakt naar volgende projecten.” Ook wethouder Tjitske Biersteker is enthousiast “Zo kan het ook. Veel mensen zijn op zoek naar kleinschalig wonen met een steunpunt. Ik hoop dat meer projecten met een bijzondere woonvorm worden gerealiseerd.”

Meer weten?

Na de zomerperiode, eind augustus/september, gaan de nieuwe bewoners verhuizen naar hun appartement. De eerste 5 cliënten hebben zich al aangemeld. Om in de Hector Treubstraat te kunnen wonen heeft de cliënt minimaal een WLZ-indicatie VG3 nodig, een hogere indicatie kan soms ook.

Ken je iemand voor wie wonen in de Hector Treubstraat een fijne woonplek is? Bel of mail ons.

Telefoonnummer: 0800 - 355 55 55 

E-mail: klantcontact.landelijk@sheerenloo.nl