Workshop Sociale Rollen

Woensdag 14 november organiseerde de academie voor Zelfstandigheid een workshop “Sociale Rollen” voor cliënten van Het Westerhonk samen met hun verwanten en begeleiders. Het doel van de workshop is om de deelnemers te leren wat hun sociale rollen zijn en hoe ze hun netwerk uit kunnen breiden. Dit is voor mensen met een verstandelijke beperking vaak niet zo vanzelfsprekend als voor een ander.

De workshop draaide hier om: “Stel je voor….. Ik ken een aardig mens en gun het hem of haar om meer leuke dingen te doen en meer contacten te leggen. Hoe pak ik dat aan? Ga ik voor die persoon op zoek naar mensen die een leuke relatie zouden kunnen worden? Iemands netwerk uitbreiden zoals dat vaak wordt omschreven?” Het kan ook anders!

Workshopleider Wil Molenaar, van het project ‘Ik doe mee!’ naam de groep mee in een aantal stappen die je kunt nemen om het anders te doen. Hierbij werd gekeken naar het beter leren kennen van de persoon waar het om gaat en welke rol bij hem of haar past. En hoe kun je dit samen aanpakken zodat de cliënt zijn of haar netwerk kan uitbreiden en leuke dingen kan gaan ondernemen.

Stap 1: De persoon (nog) beter leren kennen. De interesses, talenten en vaardigheden vertellen je waar iemand van nature op zijn plaats kan zijn. Daar komen mensen met dezelfde interesses. Op die plaats kan iemand het meest zichzelf zijn.

Stap 2: Welke rol past bij iemand? Je rollen, dat is wie je bent en veel meer dan alleen maar de activiteiten die je doet. Bijvoorbeeld: Fietsen kun je ook binnen een fietsclub doen of Dansen kan je thuis voor de spiegel doen, maar ook bij een dansvereniging.

Stap 3: Samen kijken naar wat er dan gebeurt… Het begint misschien met een bezoek, met letterlijk en figuurlijk over de drempel stappen. Meemaken of het klopt wat jullie dachten: Voelt die ander zich hier sterk, op haar gemak, in zijn element?

Het was een fijne en leerzame middag voor iedereen!

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op www.socialerolversterking.nl.

Gerelateerde items

Terug naar boven