“Ze zijn trots dat ze in een echte winkel werken”

Geboorteborden, vlinderhuisjes en fotolijsten gemaakt van mozaïek. Creatief zijn ze bij dagbesteding Steengoed! Hier maken ze niet alleen mooie cadeaus, maar verkopen ze die ook. Het feit dat het een echte winkel is, maakt het voor cliënten extra waardevol. Begeleider Marianne: “Ze zijn er trots op dat ze in een winkel werken en niet bij een dagbesteding. Via de winkel hebben ze contact met de samenleving. Ze voelen dat ze erbij horen.”

 Pas anderhalf jaar zijn ze open en de winkel loopt nu al als een trein. Begeleiders Marjan (foto) en Marianne werken hier, samen met een klein team, met veel plezier. Marjan: “We hebben veel ruimte en vertrouwen gekregen van onze managers om Steengoed op te zetten en verder te ontwikkelen. Er werken nu zo’n twintig cliënten bij ons. Veel van ons assortiment maken we zelf, maar we kopen ook in van andere dagbestedingen. Zoals van de papierwinkel. Ieder product is voor minstens 80% door cliënten zelf gemaakt. Het moet echt hún product zijn, en niet dat van ons. Elk cadeau is uniek en niets is hetzelfde. De ideeën komen van Pinterest. Na werktijd appen we veel met elkaar over alle leuke dingen die we online zien. Daarna gaan we naar de winkel om materiaal te kopen. We zijn dol op de Action.”

Doen waar je goed in bent

Als de spullen in huis zijn kan het echte werk beginnen. Marianne: “Bij ons kunnen cliënten doen waar ze goed in zijn. Het is een veilige plek waar ze hun talenten kunnen laten zien, kunnen ontdekken en dromen waar kunnen maken. Zo was het Gabriel zijn droom om in een winkel te werken. Door zijn werk in de winkel heeft hij geleerd om beter contact te maken, terwijl hij hiervoor best stil was. Hij straalt wanneer hij klanten ziet en je ziet dat hij trots is. Het leukste vindt hij het prijzen van de producten. En hij kan erg goed voegen. Door anderen wordt hij ook wel ‘meester voegen’ genoemd. Dat is door een cliënt bedacht. Eigenlijk kan bijna niemand in z’n eentje mozaïek voegen, behalve Gabriel.” Marjan: “Gabriel heeft, dankzij het bieden van duidelijkheid en structuur, in kleine stapjes geleerd hoe hij iets kan maken. Daar ben ik echt trots op. Dat je iemand zijn leven zo verrijkt, dat vind ik supermooi. Marianne: “Gabriel durft nu aan te geven wat hij wil leren. Dat vind ik echt een cadeautje. Hij wil heel graag nog van begin tot eind zijn eigen product maken. Dat gaat hem zeker lukken.” 

Denken in mogelijkheden

Elke dag is een uitdaging en dat maakt het werk volgens Marjan ook zo mooi. “Er is altijd wel reuring. Ik heb eerder gewerkt als kinderverpleegkundige en ik zie in mijn werk veel overeenkomsten tussen mijn vorige werk en het werken met mensen met een beperking. Het vraagt om te denken in mogelijkheden en het gebruik van humor. Zo motiveer ik hen.” 

Dat cliënten groeien vindt Marianne het mooiste van haar werk. “Als je ziet dat iemand zich ontwikkelt, en dat ook van ouders terugkrijgt, dan heb je het gevoel dat je het samen als team zo goed doet. Steengoed is een unieke plek waar iedereen kan groeien op zijn eigen niveau. En waar iedereen zijn eigen weg kan vinden. Elke dag is anders en dat maakt het afwisselend en divers. Van dit werk ga ik stralen, want deze doelgroep pakt me gewoon. Ik kan heerlijk genieten van hun nuchterheid en eerlijkheid.”

Gerelateerde items