“Zelf beslissen wat ik moet doen of zeggen, vind ik lastig”

#1opde17 Nederlanders heeft een lichte verstandelijke beperking. Zoals Sharon (22). Ze woont sinds haar 16e bij ’s Heeren Loo, nu in een trainingshuis in Monster. Na deze laatste fase kan ze zelfstandig gaan wonen, wel met ambulante begeleiding. Hoewel ze al veel bereikt heeft, kost twijfelen of ze dingen wel goed doet haar veel energie.

Sharon: “Zelf beslissen wat ik moet doen of zeggen, vind ik lastig. Bijvoorbeeld als ik ruzie heb gehad of vind dat een collega even moet meehelpen. Dan twijfel ik lang, ga ik malen en ben ik snel geïrriteerd of trek ik me terug. Door vroeger thuis en het pesten op school, ben ik zo onzeker geworden. Ik wilde altijd graag in de verzorging werken, maar mbo 1 was te moeilijk voor me. Daarom werk ik nu als gastvrouw. Dat gaat goed. Maar soms vragen ze te veel tegelijk en denk ik dat ik niet snel genoeg ben. Dan raak ik geïrriteerd en twijfel ik aan mezelf. Een beperking vind ik trouwens geen fijn woord. Ik heb het liever over dat ik moeilijk leer. In praktische dingen, zoals koken, ben ik juist goed. Iedereen heeft wel een beperking.”

Haar zus Michelle over haar 4 jaar jongere zus: “Sharon heeft nu eenmaal meer uitleg nodig dan een ander. Pas rond haar 13e is haar intelligentie getest en toen bleek dat ze een lichte verstandelijke beperking en PDD-NOS heeft. Ze was een superheftige puber, waardoor er heel vaak ruzie was thuis. Sinds ik op mijn 23e uit ben huis gegaan, hebben we een betere band. We appen, zien elkaar bij mijn ouders en gaan af en toe winkelen of een hapje eten. Of ze zoekt me op en helpt me met mijn baby. Dat is gezellig.”

Nuria begeleidt Sharon sinds mei 2020: “Goed en rustig luisteren geeft haar het gevoel dat ze er mag zijn. Als er misverstanden ontstaan, voelt Sharon dat als kritiek. In ons wekelijkse begeleidingsgesprek bespreken we wat ze dan kan doen. Ze kan mij altijd bellen. En tijdens huiskamervergaderingen krijg ik een beeld hoe de bewoners met elkaar en eventuele problemen omgaan. Zo coach ik Sharon.”

We zijn trots op jou Sharon! Lees haar hele verhaal en dat van haar zus en begeleidster: www.sheerenloo.nl/zielvb#client-sharon. 1,1 Miljoen kinderen en volwassenen zoals Sharon willen ook gewoon meedoen in de samenleving. Logisch? Een beetje extra hulp maakt dat makkelijker. Herken mensen met een LVB: www.sheerenloo.nl/zielvb.