Zelfs een stagebegeleider schoof aan bij het kerstdiner van en voor jongeren van 's Heeren Loo Groot Emaus

Kerst

Speciaal voor elke jongere was er iemand naar het kerstdiner gekomen dat één van de behandelgroepen van orthopedagogisch behandelcentrum 's Heeren Loo Groot Emaus in de week voor kerst organiseerde. Een diner voor de jongeren, ouders en begeleiders samen. Konden de ouders er niet bij zijn, dan werd verder gekeken in het netwerk. Zo zaten ook een stagebegeleider en een werkgever aan tafel.

Een diner maken voor veertig man is niet niks. Maar de jongeren en hun begeleiders draaiden er hun hand niet voor om. Geplastificeerde menukaarten, naambordjes voor de tafelschikking, een prachtig versierde eetzaal, vegetarische gerechten, aan alles was gedacht.

Zelfstandig koken smaakte naar meer

Het idee ontstond vorig jaar toen een aantal jongeren op school veel bezig waren met zelfstandig koken en alles wat daar bij komt kijken. “Zo’n diner is een mooie oefening, maar dan in het groot”, vertelt één van de begeleiders. “Daarnaast is het gewoon een heel waardevol moment zo met z'n allen. Daar waar mogelijk proberen we belangrijke personen in het leven van de jongere steeds te betrekken bij de behandeling.” Dit jaar kookten de jongeren en begeleiders voor 40 personen. “We moesten gebruik maken van de ovens van een aantal andere groepen want 40 kippenbouten in één oven werd lastig. Dat was een hele organisatie.”

Met alleen het programma structureren ben je er niet

De eetzaal in het vrije tijdsgebouw was, mede met behulp van team vrije tijd, helemaal ingericht als restaurant met op de beamer een haardvuurtje geprojecteerd. Er was een tafelschikking, zodat prikkelgevoelige jongeren bijvoorbeeld een beetje aan de rand zaten. “De jongeren van deze groep hebben heel veel nabijheid nodig, dus bij alleen het programma structureren ben je er niet”, vervolgt de begeleider. “Dat was best spannend. Maar alle begeleiders waren erbij. Daardoor verliep het hartstikke goed.”

Een aantal jongeren ging na het diner met hun ouders mee naar huis. "En eerste kerstdag zijn ze allemaal onder de pannen. Dan zit ik als het goed is alleen op de groep, voor het geval er toch één onverwacht terug komt. En als er niemand terugkomt schuif ik gewoon bij de buren aan. Dat zou het mooiste zijn, ik hoop op een fijne kerst voor elke jongere.”

Over 's Heeren Loo Groot Emaus

Orthopedagogisch behandelcentrum 's Heeren Loo Groot Emaus is er voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Al ruim 120 jaar. Zij komen uit het hele land en verblijven hier altijd tijdelijk.

Lees hier meer over orthopedagogische behandelcentrum 's Heeren Loo Groot Emaus

Laatste nieuws