Zo begeleiden we Fleur in kleine stapjes naar zelfstandigheid
Fleur is de helft van een tweeling. Ze werd twintig jaar geleden samen met haar broer Erik geboren na een zwangerschap van slechts 28 weken. In Amsterdam, want dat was de enige plek in Nederland waar op dat moment twee couveuses beschikbaar waren. Ouders Suzan en Aswin noemen ze dan ook nog steeds met een knipoog ‘Amsterdammertjes’. Zuurstofgebrek tijdens de bevalling veroorzaakte een aantal beperkingen bij Fleur. Dat was destijds schrikken uiteraard. En nu? Nu heeft ze allerlei hobby’s, leuk werk bij cadeauwinkel Uit de Kunst, èn gaat ze binnenkort het huis uit.
“In eerste instantie besef je niet goed wat er aan de hand is", aldus Suzan. “We wisten niet goed wat ons te wachten stond. In het begin zijn er vooral veel onderzoeken gedaan. Daar kwam uit dat Fleur spasticiteit in haar armen en benen heeft. Ze kan daardoor niet staan en zal altijd in een rolstoel zitten. Haar romp is instabiel wat maakt dat ze in de rolstoel altijd een riem nodig heeft. Overigens heeft Fleur er zelf geen moeite mee met dat ze niet kan lopen, ze mist het niet. Verder hoort Fleur slecht, en is haar sociaal-emotionele ontwikkeling achtergebleven.”
Aan alles meedoen
Aswin: “Uiteraard moeten we rekening houden met haar beperkingen, maar we hebben altijd geprobeerd Fleur overal aan te laten meedoen. Zo is ze met ons mee geweest op vakanties naar Londen, Parijs en Valencia. We gaan vaak samen zwemmen en sporten, en we hebben de PGB-ers, zoals wij ze noemen, waarmee Fleur van alles onderneemt. Ook is ze samen met haar tweelingbroer Erik 12 jaar lid geweest van de scouting. Ze ging dan zelfs mee op kamp." Erik: “Ik heb altijd veel met Fleur opgetrokken. Vroeger heb ik er wel over nagedacht waarom zij degene moest zijn met beperkingen in haar leven, en niet ik. En of we zouden kunnen ruilen. Nu speelt dat niet meer. De situatie is heel normaal voor ons, het is alleen onderwerp van gesprek als er iets speelt.”
Ontwikkeling
Fleur ging eerst naar de Maartensschool, daarna naar de Werkenrodeschool. Nu werkt ze in het atelier van cadeauwinkel Uit de Kunst. Ze maakt er bijvoorbeeld kaartjes om aan cadeautjes te hangen. Maar vooral hele mooie tekeningen en schilderijen. Fleur: “Ik heb net weer een schilderij af, van vogeltjes. Maar ik heb ook de kerk van Druten en het ambtshuisplein geschilderd. En Tandloos uit ‘Hoe tem je een draak’.” Suzan: “Fleur heeft die gave van tekenen verder ontwikkeld in de taxi. Toen ze nog naar school ging had ze een lange reistijd. Dan gingen er altijd schetsboeken en potloden mee. Ze stuurt ook steeds foto’s van haar tekeningen om te laten zien hoe ver ze is.” Fleur: “Tekenen is echt mijn passie, maar ik houd ook van sporten, bijvoorbeeld zwemmen, handbiken en frame-running.”
Werken en wonen dichtbij
Fleur woont nu nog bij haar ouders in Druten, maar over enkele maanden verhuist ze naar een groepswoning op Boldershof. Aswin: “Toen Fleur klaar was met school, is er vanuit Werkenrode gezocht naar geschikte stageplekken. We hebben destijds gevraagd om plekken bij ons in de buurt en zo zijn we bij ’s Heeren Loo terechtgekomen. De stage bij Uit de Kunst beviel zo goed, dat ze daar nu een werkplek heeft. Het leek ons fijn als er ook een geschikte woonplek bij ’s Heeren Loo voor haar zou zijn. Na even wachten, is die nu gevonden. Werken èn wonen dicht bij ons is niet alleen voor Fleur prettig, wij zijn er ook erg mee geholpen. Het geeft ons tijd om Fleur in kleine stapjes te begeleiden naar zelfstandigheid. Nu zijn we nog gezond en in de buurt en kan Fleur op ons terugvallen.”
Soepele overstap
“Wat ook zo mooi is, is dat er straks altijd iemand bij Fleur in de buurt is die haar kan helpen”, vult Suzan aan. “Wij moeten vaak vroeg naar ons werk, en dan zit Fleur nog een hele tijd alleen te wachten tot de taxi haar komt ophalen. In haar nieuwe woning is alles gelijkvloers, wat Fleur ook meer bewegingsvrijheid geeft. En wat helemaal geweldig is, is dat er nu al begeleiders van de woning hier komen om Fleur te ondersteunen. We hadden deze ondersteuning al, maar die wordt nu ingevuld door medewerkers van ’s Heeren Loo. Fleur kan al haar vragen nu al bij hen neerleggen, en dat maakt de overstap een stuk gemakkelijker.”
Eigen woonplek
Fleur krijgt straks in Druten een eigen studio, en er is een gemeenschappelijke huiskamer voor de acht bewoners. Fleur: “Mijn kamerkleur wordt blauwgrijs, verder heb ik nog niet echt over de inrichting nagedacht. Wel gaat mijn bureau mee, daar kan ik goed aan mijn laptop werken. Met tekenen, spelletjes op mijn telefoon en Netflix en Disney Channel kan ik mezelf heel goed vermaken. Ik houd ook van luisteren naar Engelstalige popmuziek, bijvoorbeeld Pink en Imagine Dragons. Wat ik heel leuk vind, is dat ik al in het cliëntenblad heb gestaan als nieuwe bewoner. Ik vind verhuizen wel spannend, maar ik heb er heel veel zin in!"