Zorginnovatie de Hume geeft inzicht in spanningssopbouw cliënten

In samenwerking met 's Heeren Loo en andere zorginstellingen ontwikkelde ‘Mentech Innovation' de Hume: een meetinstrument voor spanningsopbouw bij cliënten. We spraken hierover met Koen Rosbender, gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo. Koen is vanaf het eerste moment betrokken bij de gesprekken met Mentech en de implementatie van de Hume binnen ’s Heeren Loo.

Bewoners beter begrijpen

Koen: “De HUME is een mooie innovatie die ons helpt om onbegrepen gedrag van cliënten en bewoners te begrijpen. Mensen een verstandelijke beperking vertonen soms onbegrepen gedrag. Het onbegrepen gedrag komt voort uit onvervulde behoeften en dat leidt vervolgens tot stress. Het meten van de spanningsopbouw geeft ons als zorgmedewerkers zicht in mogelijke oorzaken van onbegrepen gedrag. We kunnen de informatie ook gebruiken om spanningsopbouw en escalaties te voorkomen.”

Slimme sok

Met sensoren in een sok worden hartslag en huidgeleiding gemeten. Deze meetgegevens worden met behulp van de HUME software vertaald naar een indicatie van spanning, wat kan leiden tot stress. Deze informatie komt bij de begeleider binnen op de telefoon. Zo krijgt de begeleider een signaal wanneer er spanningsvolle situaties ontstaan en kan de begeleider helpen het spanningsniveau van de cliënt te verlagen.

(tekst loop door onder de video)

Positieve resultaten

Momenteel is de HUME al in gebruik in verschillende regio's binnen 's Heeren Loo. De resultaten zijn positief. Er zijn indrukwekkende gevallen waarbij de Hume belangrijke inzichten gaf over de oorzaak van verhoogde spanning bij cliënten.“ Zo kregen wij dankzij de Hume inzichten over de oorzaak van escalaties bij een cliënt met een laag functioneringsniveau op dagbesteding. Na thuiskomst was deze cliënt 's avonds snel gespannen. In eerste instantie dachten we dat de cliënt mogelijk werd overvraagd op dagbesteding en dat dit voor te veel spanning zorgde. Maar na het bestuderen van de data konden we achterhalen dat niet de dagbesteding voor een piek in spanning zorgde, maar het passeren van een bepaald kruispunt op weg naar en van de dagbesteding. Door een andere route te lopen, was de cliënt ‘s avonds veel rustiger en waren er geen uitbarstingen meer.”

Ook in andere regio's

In dit eerste kwartaal van 2024 wordt de HUME ook in alle andere regio’s van 's Heeren Loo HUME ingezet. “Doordat we spanningsopbouw nu kunnen meten en analyseren, kunnen we als behandelaren en begeleiders beter zien waar de spanning vandaan komt. Het begeleiden en behandelen gaat van reactief naar proactief: van het reageren op het gedrag dat we waarnemen naar het inzetten van interventies bij de eerste tekenen van fysiologisch spanningsopbouw. Door de spanning vroegtijdig en bij de kern aan te pakken, creëren we een beter leven voor onze cliënten. Dat is echt revolutionair!’

Gerelateerde nieuwsberichten