Onderzoek en praktijk

Hoe zorgen we ervoor dat het leven van mensen met een verstandelijke beperking steeds beter wordt? Dat je zelfstandiger wordt en met meer plezier de dagelijkse dingen kunt doen? Daar doen we veel onderzoek naar en op deze pagina willen we laten zien hoe we de resultaten van onderzoek omzetten naar concrete vooruitgang voor mensen die op een of andere manier hulp nodig hebben.

Onderzoek en praktijk zijn sterk van elkaar afhankelijk. Het is daarom belangrijk dat deze werelden dicht bij elkaar staan. 's Heeren Loo helpt onderzoekers en zorgmedewerkers om samen onderzoek te doen en praktische resultaten te leveren. We geven een paar voorbeelden:

Sociale contacten van mensen met EMB, who cares?

Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Zij zijn volledig afhankelijk van anderen bij het onderhouden en uitbreiden van hun sociale netwerk. Aafke Kamstra deed onderzoek naar de sociale netwerken van mensen met EMB. Ben je benieuwd? Bekijk dan de video en lees de samenvatting.

Filmpje: Sociale contacten van mensen met EMB, who cares?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Vooruitgang in kaart

Veel mensen met een verstandelijke beperking krijgen regelmatig fysiotherapie. Door oefeningen te doen, leren cliënten beter op te staan en te lopen. Maar hoe weet je of er ook echt vooruitgang in zit, als er geen goed meetinstrument bestaat?

Dit was een probleem waar veel fysiotherapeuten en begeleiders tegenaan liepen. Met zijn bewezen betrouwbare test heeft Martijn Venhuizen hier onlangs verandering in gebracht. Hieronder vertelt hij er uitgebreid over.

Filmpje: Bewegingsprogramma voor ouderen

Wilt u meer weten over deze test? Mail dan naar [email protected].

We helpen jongeren steeds zelfstandiger worden

"Jongeren willen zo zelfstandig mogelijk leven. En wij stimuleren hen daarin. We geven ze ruimte om zelf te ontdekken en zelf te ervaren. Maar wat betekent dat voor de manier van begeleiden? En hoe meet je de effecten daarvan?" Martin Schuurman deed er onderzoek naar. In deze film vertelt hij daarover.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Pijn bij EMB kun je signaleren

Anne Bruns: "Binnen ‘s Heeren Loo wonen veel mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB). Deze cliënten hebben zeer beperkte mogelijkheden om te communiceren. Hierdoor zijn ze afhankelijk van begeleiders voor de interpretatie van hun gedrag. Dus hoe kom je er nu achter of ze ‘gewoon moe' zijn of een probleem hebben en ergens in hun lijf last hebben van pijn?".

Naar aanleiding hiervan zijn Anne Bruns en Eveline Kreukniet een onderzoek gestart naar pijn signalering bij mensen met EMB.

Lees meer in het blog van Anne Bruns en Eveline Kreukniet.

Filmpje: Pijn bij EMB kun je signalerenBewegen of bewogen worden: kom in beweging!

"Bewegen is voor ons ontzettend belangrijk. Het houdt ons fit en alert en kan functioneren als een soort uitlaatklep. Maar wat als je niet kunt bewegen en de hele dag in een rolstoel zit?", aldus Greta van Dijk, fysiotherapeut bij expertisecentrum Advsium.

Lees meer in het blog van Greta van Dijk.

Fimpje: Bewegingsbeleving bij EMB: bewegen of bewogen worden

Wil u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Braakliggend onderzoeksterrein

"Waarom bonken of gillen zij of waarom bewegen zij hun vingers constant voor de ogen?", vroeg Petra Poppes, gedragswetenschapper, zich af. Omdat de wetenschappelijke literatuur haar geen antwoord kon geven op deze vragen, startte ze een promotieonderzoek samen met de Rijksuniversiteit Groningen, met als resultaat een praktische werkwijze om gedragsproblemen bij deze doelgroep inzichtelijk te maken.

Lees meer in het blog van Petra Poppes over EMB.

Filmpje: voorkomen van gedragsproblemen bij mensen met EMB

Wil u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Eerst goed slapen, daarna gedragsproblemen aanpakken

Toen ik vier jaar geleden begon als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Groot Emaus van 's Heeren Loo, had ik niet verwacht dat ik zo veel slaapproblemen tegen zou komen. Ruim de helft van cliënten die ik zag voor medicatiecontroles, had last van problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slecht slapen verergert alle psychiatrische beelden en heeft een negatieve invloed op gedragsproblemen. Het lijkt me moeilijk om iets aan je gedragsprobleem te doen als je chagrijnig en geïrriteerd bent door te weinig slaap. Want van een slaaptekort word je niet echt vrolijk.

Lees meer in het blog van Maarten Sterk over slaapproblemen.

Filmpje: slaaponderzoek onder LVB jongeren

Wil u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Mindfulness saai en zweverig?

Marieke Leeflang vindt van niet. Een aantal jaar geleden, kwam zij in contact met Mindfulness. Ze vertelt: "Het heeft mij veel meer rust gebracht en het helpt mij om beter om te gaan met mijn emoties. In mijn werk als psychomotorisch therapeut ben ik altijd op zoek geweest naar lichaamsgerichte technieken die cliënten helpen om zich beter in hun vel te voelen. Langzaam ben ik Mindfulness technieken en theorie gaan toepassen bij de mensen die ik in mijn gymzaal kreeg.." In haar dagelijks werk bleek de toegevoegde waarde van de techniek duidelijk. Maar er was meer nodig dan praktijkvoorbeelden. Dat is het ontstaan van het onderzoek van Marieke Leeflang.

Lees meer in het blog van Marieke leeflang over mindfulness.

Fimpje: mindfulness voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Wil u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

Hoe kunnen ouders en professionals beter samenwerken bij kinderen met EMB?

Hoe kun je als ouder de zorg voor je kind met een ernstige meervoudige beperking (EMB) overdragen aan de begeleiders? Zonder dat al jouw kennis uit al die jaren daarvoor verloren gaat? En hoe kan je als begeleider de kennis van ouders en familie boven water krijgen en zo een vliegende start maken met de zorg op maat? Suzanne Jansen is gz-psycholoog bij 's Heeren Loo. Zij deed hier onderzoek naar. In deze film zie je hoe dit ouders helpt.

Wil u meer weten over dit onderzoek? Mail dan naar [email protected].

WOK magazine

Wij willen een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Daar investeren we veel in. Studenten doen onderzoek, we werken samen met universiteiten en we organiseren bijeenkomsten. In het WOK magazine (Wetenschappelijk Onderzoek en Kennismanagement) lees je wat we nog meer hebben gedaan.