Inclusie brengt mensen op vakantiepark Hof Domburg dichter bij elkaar

Grasmaaien, snoeien, schoffelen, bladblazen, afval opruimen, het inrichten van vakantiehuisjes en linnen rondbrengen voor de gasten. Werknemers met een verstandelijke beperking krijgen op Hof Domburg de kans om allerlei nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit hechte team met zeven cliënten van ’s Heeren Loo ondersteunt de medewerkers van het vakantiepark om dit prachtige stukje Nederland vlak achter de duinen bij het Zeeuwse Domburg mooi en schoon te houden.

Bert Bloem, general manager bij het Roompot park Hof Domburg, is trots als hij ziet hoe mooi het vakantiepark erbij ligt dankzij de extra hulp. Hij is een groot voorstander van meer diversiteit op de werkvloer. “Meer inclusie brengt mensen dichterbij elkaar. Zo gaan we elkaars talenten meer waarderen.”

We spreken met Dimmy Ivens, Sjaak Kakes en Benjamin (een om redenen van privacy door hem zelf voorgestelde naam) die vol passie vertellen over het gevarieerde werk dat zij op Hof Domburg doen. Hun begeleider Wendell Breslau werkt al 20 jaar in de zorg en is met zijn rust en toewijding voor ‘zijn’ jongens hun steun en toeverlaat.

Voordat Dimmy, Sjaak en Benjamin bij Hof Domburg kwamen werken hebben zij op diverse dagbestedingslocaties gewerkt, zoals in een kringloopwinkel, op een zorgboerderij en een naaiatelier. Het werk op het vakantiepark vinden zij gevarieerd en zij leren veel. Zij doen klussen waar de andere medewerkers van het park niet aan toekomen.

"Werken vind ik heel leerzaam, het geeft je structuur in je dag. Het is ook dankbaar werk. Wij doen vaak klussen waar de andere medewerkers van Roompot niet aan toekomen. Wij doen dus écht werk!"

DIMMY, TEAM HOF DOMBURG

Samen werken aan een betere wereld

Op de vraag waarom duurzaamheid een belangrijk thema is zijn de jongens heel duidelijk. Voor hen is het vanzelfsprekend om bij te dragen aan een schone wereld. Want zo zeggen zij, als wij niet samen werken aan een betere wereld, dan brokkelt de samenleving af. Als je samen werkt, samen dingen oppakt - vanuit een solidariteitsgevoel - dan krijgen we veel voor elkaar. Dat lukt je nooit als los individu.

"Als ik rommel zie liggen, daar krijg ik prikkels van. Dan moet ik dat gewoon opruimen. Mensen gooien afval maar gewoon in de natuur. Dat begrijp ik écht niet."

BENJAMIN, TEAM HOF DOMBUR

Verantwoordelijk werk

Behalve de genoemde klussen hebben de cliënten nog een belangrijke taak: de nooduitgangen controleren. Zij checken of de noodverlichting het doet, zorgen ervoor dat er geen obstakels liggen op de vluchtroute en controleren de brandblussers. Kortom, zij hebben een echte baan met echte verantwoordelijkheden.

"Ik heb bij een paar dagbestedingslocaties gewerkt. Maar nu heb ik een échte baan!"

SJAAK, TEAM HOF DOMBURG

Toekomstdromen

Door hun werk groeit het zelfvertrouwen van de cliënten. Alle drie hebben ze dromen voor de toekomst. Benjamin wil de wereld rondom hem heen schoon krijgen. In zijn vrije tijd maakt hij het plein voor de Jumbo schoon. Als een voorbijganger dan zegt ‘Respect voor u meneer’ voelt hij zich zeer gewaardeerd. Sjaak zou heel graag vlogger willen worden. Met de camera in zijn telefoon zijn

dagelijkse leven vastleggen. Zijn grote voorbeeld is vlogger Enzo Knol. Dimmy heeft een wel heel bijzondere toekomstdroom; de marathon lopen op de Olympische Spelen in 2028. Hij is lid van atletiek en sportvereniging Dynamica in Vlissingen. Dimmy heeft een loopschema van het internet gedownload en traint hard. In vijf jaar heeft hij al 5 marathons gelopen en zijn beste tijd is 3 uur 11 minuten.

"Deze jongens zijn helemaal onderdeel van het totale team van Hof Domburg. Ze dragen dezelfde werkkleding als de overige werknemers. Hun werk wordt gewaardeerd. Als ze een compliment krijgen van een gast dan zie je ze groeien. Zo mooi om te zien."

WENDELL BRESLAU, INTEGRAAL PERSOONLIJK BEGELEIDER WERKEN/LEREN ’S HEEREN LOO