Ervaringsdeskundigen

De ervaringsdeskundigen binnen ‘s Heeren Loo zijn belangrijke gesprekspartners, op veel verschillende plekken. Ze zijn of worden getraind in het geven van presentaties en vertellen ervaringsverhalen over dat waar zij deskundig in zijn. Zoals autisme, een licht verstandelijke beperking (LVB) en alle voor- en nadelen die daarbij komen kijken.

Wat is een Ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige is 'iemand die door ervaring deskundig is geworden op een bepaald terrein, die iets weet doordat hij het heeft meegemaakt.’

De ervaringsdeskundigen van 's Heeren Loo regio Midden-Nederland Gordon en Benjamin vertellen in deze video over hun werk.

Wie zijn de ervaringsdeskundigen? 

Alle ervaringsdeskundigen binnen ‘s Heeren Loo hebben een zorgrelatie met ‘s Heeren Loo en spreken altijd vanuit deze rol. In 2017 is het eerste team ervaringsdeskundigen gestart in regio Midden-Nederland. Sinds 2019 leidt dit team nieuwe ervaringsdeskundigen op in andere regio’s. 

Ook regio Oost-Nederland en regio Ermelo hebben een team met ervaringsdeskundigen. Hierdoor maken we samen de stem van mensen met een beperking steeds meer hoorbaar én zichtbaar. 

Wat doen ervaringsdeskundigen? 

De ervaringsdeskundigen binnen ‘s Heeren Loo zijn belangrijke gesprekspartners, op veel plekken. Ze zijn of worden getraind in het geven van presentaties en vertellen ervaringsverhalen over waar zij deskundig in zijn. Zoals autisme, LVB en alle voor- en nadelen die daarbij komen kijken.

Ook zijn ervaringsdeskundigen betrokken bij teamtrainingen als trainingsacteur, lezen zij mee in uitgaande post van ‘s Heeren Loo en geven zij ook vele workshops en trainingen door het hele land.

Concrete voorbeelden

  • Webserie ‘Mooie Mensen’ over seksuele diversiteit binnen de gehandicaptenzorg. 
  • Belangrijke zorgthema’s bespreekbaar maken zoals; verslaving, sociale media en gelijkwaardige samenwerking tussen cliënten, medewerkers en verwanten.
  • Trainingsacteur in trainingen voor medewerkers. 
  • Dagvoorzitter op congressen. 
  • Meepraten over beleid.
  • Ondersteuning bij het opstellen van duidelijke en begrijpelijke informatie rondom het project Digitale Cliëntvoorzieningen.

YouTube serie 'Mooie mensen

De YouTube serie 'Mooie mensen’ gaat over seksuele diversiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. Het is een eyeopener voor mensen met een beperking, zorgprofessionals, familie en vrienden. Met de serie willen we seksuele diversiteit bespreekbaar maken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe open je het gesprek over dit thema?

  • Hoe is het als je een beperking hebt, maar ook LHBTIQ+ bent? In de eerste aflevering van de webserie Mooie Mensen gaan de ervaringsdeskundigen op onderzoek naar seksuele diversiteit. Gordon en Judith praten erover met anderen en vertellen hun eigen ervaringen.

  • Gordon en Judith praten erover met anderen en vertellen hun eigen ervaringen. Ook gaat Benjamin de straat op.

  • In deze aflevering zijn we te gast bij Cordaan, De Lichtenvoorde en Amerpoort.

Contactgegevens

Midden Nederland

E-mail: gea.bronkhorst@sheerenloo.nl / linda.boomsma@sheerenloo.nl
Telefoon: 06 - 13 65 09 73 / 06 - 12 04 21 97

Oost-Nederland

E-mail: karlien.visch@sheerenloo.nl / ervaringsdeskundigen.oost@sheerenloo.nl
Telefoon: 06 - 51 13 48 0 0

Woonzorgpark Ermelo

Kathelijn Remkes
E-mail: ervaringsdeskundigen.ermelo@sheerenloo.nl
Telefoon: 06 - 16 05 12 53

Geldermalsen, Tiel, Nuenen, Woudrichem, Zaltbommel en Venlo

E-mail: tanja.van-doorn@sheerenloo.nl
Telefoon: 06 - 46 23 01 58