Groen en fit in april

11-4: Week van de overgang

Vrouwen in de overgang hebben vaak last van de bekende ‘kwaaltjes’ als opvliegers en nachtzweten. Maar er zijn ook klachten die je misschien niet snel zou toeschrijven aan de overgang, zoals angst, onzekerheid en concentratieproblemen. Als je je klachten erkent, serieus neemt en er misschien wel wat aan doet, dan kan deze periode een stuk aangenamer zijn.

Hoe zit het met vrouwen met een verstandelijke beperking en overgangsklachten? Hier is nooit serieus onderzoek naar gedaan. De gegevens komen voornamelijk uit het buitenland. Er is ooit een interview gehouden met 15 dames met een verstandelijke beperking. Hieruit bleek dat de dames geen idee hadden wat de overgang was en blij waren geen menstruatie meer te hebben. Het lijkt erop dat deze groep vroeger in de overgang komt. Waarschijnlijk vooral bij vrouwen met het syndroom van Down en het fragiele x-syndroom (Bron: CCE).

Er is ook een boekje in begrijpelijke taal beschikbaar.

Alles wat je aandacht geeft groeit

“Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik een moestuin begonnen ben,” vertelt Jeffrey, bewoner van een studio in Hoofddorp. Hij heeft sinds een paar jaar een eigen moestuin en sinds die tijd zijn zijn vingers heel groen geworden. “Ik had er zelfs altijd een hekel aan om in de tuin te werken. Het begon met een paar bosjes munt en een jaar later kwamen de moestuintjes van Albert Heijn. Die begon ik te kweken en dat werd een groot succes. Het kost eigenlijk helemaal niet zoveel tijd om een moestuin te hebben. Ik denk dat het me iedere dag een half uur tot een uurtje kost. Ik haal het grote onkruid weg en hark even om de groente heen. Daarna schoffel ik het kleine onkruid weg en geef ik alles water.

Het allerleukste vind ik om alles in de moestuin te zien groeien en later wanneer het zover is alles te kunnen eten. Het lekkerst vind ik bietjes. Die zijn ieder jaar een groot succes. Bietjes uit eigen tuin smaken heel erg lekker. Maar munt is ook een favoriet. Mijn huisgenoten en ik eten alles wat ik kweek als het goed gelukt is. Eigenlijk vind ik alles lekker wat uit de moestuin komt. Ik denk mijn huisgenoten ook, want ik heb ze niet horen klagen 😊.

Is een bepaald gewas mislukt of aangevreten, gaat het de compostbak in. Dan kan ik het later in het jaar als voeding gebruiken voor mijn aarde en planten. En nee, gek genoeg stinkt zo'n compostbak niet. Wat me tot nu toe niet lukt is bloemkool, die wordt steeds opgegeten door slakken. Ook de pompoenpitten uit de pompoen van een soeppakket heb ik ingezaaid, er zijn wel grote planten uit gegroeid, maar helaas dit jaar nog niet met pompoenen.

Ik zou iedereen met wat ruimte in de tuin aanraden om een eigen moestuin te beginnen. Het is super leerzaam, leuk en je hebt minder boodschappen nodig, dus hoef je minder geld uit te geven. En het is ook heel duurzaam, het is goed voor het milieu. De eerste twee maanden als je gaat oogsten heb je echt meer dan genoeg te eten. En het is nog gezond ook!!"

Zaaikalender

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jeffrey? Begin dan ook je eigen moestuin! Gebruik de zaaikalender om bij te houden wat je wanneer moet zaaien en oogsten. We zijn benieuwd wat jij uit eigen tuin gaat eten!

Terug naar boven