Groen en fit in oktober

1-10: Stoptober

De hele maand oktober is het stoptober! Stoptober daagt je uit om vanaf 1 oktober 28 dagen niet te roken. Op SamenGezond lees je er meer over. 

Vegarecepten

  • Benodigdheden

    • 1 Sjalot
    • ½ rode peper
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 ei
    • 400 gram kikkererwten uit blik
    • Een halve theelepel gemalen komijn
    • Een halve eetlepel gerookt paprikapoeder
    • citroensap
    • ½ komkommer
    • 100 ml magere Turkse of Griekse yoghurt
    • 75 gram sla, Romeinse of rucola
    • 2 tomaten
    • 2 eetlepels vloeibare margarine
    • Paneermeel
    • 4 burgerbroodjes

    Bereidingswijze

    • Pel de sjalot en 1 teentje knoflook snijd het fijn.
    • Snijd het stukje peper heel fijn.
    • Fruit de ui, de peper en knoflook in de olie.
    • Spoel de kikkererwten af en prak ze met een vork enigszins fijn , dit kan ook in de keukenmachine.
    • Voeg de sjalot, knoflook , rode peper, de komijn, citroensap en het ei toe.
    • Vorm er 4 'burgers' van en wentel ze door het paneermeel. Laat ze in de koelkast een half uurtje rusten.
    • Was de komkommer en halveer hem in de lengte. Verwijder met een lepeltje het zaad. Rasp de komkommer en pers het andere teentje knoflook er bovenuit.
    • Voeg de yoghurt toe en maak de tzatziki op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
    • Snijdt en was de sla en snijd de tomaat in plakken.
    • Bak de kikkererwtenburgers in de margarine in 8 minuten heet en bruin.
    • Rooster de burgerbroodjes en leg de sla en tomaat op het broodje. Daar bovenop de burger en tzaziki.
    • Serveer eventueel met zoete aardappel frietjes.
  • Recept voor 4 personen:

    Benodigdheden

    • 1 liter groentebouillon
    • 200 ml koksroom
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 sjalot
    • 300 gram kruimige aardappels in blokjes
    • 1 theelepel tijm
    • 1 pakje vegetarische spekreepjes

    Bereidingswijze

    • Snijd de sjalot en knoflook fijn.
    • Fruit deze met de tijm aan in wat boter of olie.
    • Blus af met de bouillon en voeg de aardappel toe.
    • Kook zachtjes tot de aardappel gaar is en pureer dan de soep met een staafmixer.
    • Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
    • Garneer de soep met de vegetarische spekreepjes en eventueel wat crème fraîche.
  • Benodigdheden

    • 300 gr risotto rijst
    • 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • 150 ml droge witte wijn
    • 1 liter Groenten bouillon
    • 1 sjalot
    • 1 teentje knoflook
    • 50 gram roomboter
    • 500 gr gemengde paddenstoelen
    • 1 eetlepel verse tijm
    • 2 eetlepels truffel tapenade
    • Rucola

    Bereidingswijze

    • Fruit de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie tot ze wat glazig zijn.
    • Voeg de rijst toe en bak deze ook even rustig mee.
    • Blus het geheel af met de wijn en voeg steeds een schep groentebouillon toe als het vocht is opgenomen door de rijst en herhaal dit tot de rijst beetgaar is. Dus nog een kleine bite heeft. Dit duur een klein half uurtje.
    • Snijd in de tussen tijd de paddenstoelen en bak ze in wat olie.
    • Voeg de boter en 2/3 van de kaas toe aan de risotto en meng de paddenstoelen, truffeltapenade en tijm door de risotto.
    • Breng de risotto op smaak met peper en eventueel nog wat zout
    • Garneer de risotto met rucola en Parmezaanse kaas en eventueel met wat olijfolie.
Terug naar boven