Poliklinieken ’s Heeren Loo
Let op, pagina onder constructie!
Zie de huidige pagina hier.
Heb jij (mogelijk) een (licht) verstandelijke beperking? Of leef je met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? En ben je op zoek naar advies, diagnostiek, behandeling of antwoord op je vragen? De behandelaars van onze poliklinieken helpen je graag verder! Lees meer over de aandoeningen en beperkingen waar wij ervaring mee hebben.
Mooi werk als behandelaar op de polikliniek
Dustin Baas is ergotherapeut op de polikliniek van ’s Heeren Loo in Monster en Florien van Pagée werkt er als logopedist. Samen vertellen zij over hun mooie en gevarieerde werk.
Hoe werkt het bij de poliklinieken van 's Heeren Loo?
We hebben poliklinieken in het hele land. En we zijn er voor mensen die bij ’s Heeren Loo wonen óf ergens anders.
Bij de meeste poliklinieken onderzoeken, behandelen en adviseren we mensen met een (licht) verstandelijke beperking van alle leeftijden. Sommige poliklinieken zien een specifieke doelgroep.
-
We luisteren naar de vragen van jou, je verwanten en je begeleiders. Samen kijken we wat er nodig is. Als we eerst uit moeten zoeken wat er aan de hand is, doen we onderzoek. Dat heet ook wel ‘diagnostiek’.
Als het nodig is, kunnen we je een tijdje behandelen. Maar we verwijzen ook wel naar behandelaars buiten ’s Heeren Loo. Naar iemand bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Samen met jou en je verwant kijken we wat het beste bij je past.
Als je naast behandeling ook begeleiding nodig hebt, kan 's Heeren Loo je daar ook bij helpen. Bijvoorbeeld met ambulante begeleiding.
Informatie over de soorten behandeling en over de aandoeningen en beperkingen waar we veel ervaring mee hebben. -
Een (licht) verstandelijke beperking - of een vermoeden daarvan - kan allerlei vragen opleveren. Vragen die we vaak krijgen:
De ontwikkeling van mijn kind loopt anders, wat is er aan de hand?
- Waar komen de gedragsproblemen bij mijn volwassen broer vandaan? En hoe kunnen we aansluiten bij zijn behoeften?
- Mijn zus loopt steeds moeilijker. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?
- Ik heb trauma's opgelopen in mijn jeugd. Is dat te behandelen?
- Hoe kan ik (beter) communiceren met mijn kind?
- Ik heb psychische problemen. Kunnen jullie mij helpen om mijn leven weer op te pakken?
- Ik wil me graag zelfstandig leren verplaatsen. Kunnen jullie helpen?
- Wat begrijpt mijn kind wel en niet? En hoe kan ik daarmee omgaan?
- Welke school is passend voor mijn puberdochter? En hoe regel ik dat?
- Hoe kunnen we onze zoon helpen om contact te maken en een netwerk op te bouwen?
- De zorg voor onze dochter is zwaar. Wat zijn de mogelijkheden voor ondersteuning?
Dit zijn een paar voorbeelden. Zo kun je heel veel vragen stellen. Zijn er vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee en helpen je verder. -
Bij een polikliniek werken teams met verschillende behandelaars. Onder anderen artsen verstandelijk gehandicapten (artsen VG), verpleegkundig specialisten, gedragsdeskundigen (psychologen of orthopedagogen), ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, vaktherapeuten (bijvoorbeeld een psychomotorisch therapeut). We noemen dat ook wel een ‘multidisciplinair team’. De behandelaars kijken allemaal vanuit het eigen specialisme. En samen geven zij jou advies.
We zijn een grote landelijke organisatie en we hebben allerlei behandelaars in dienst. Als het nodig is kunnen we ook therapeuten van een andere polikliniek van ’s Heeren Loo inzetten. Maar we verwijzen ook wel naar mensen buiten ’s Heeren Loo. Naar iemand bij jou in de buurt bijvoorbeeld.
Als je al hulp of begeleiding krijgt, werken de behandelaars daarmee samen.
Lees meer over de behandelaars en de behandelmethodes die we regelmatig inzetten. -
Aan een behandeltraject zit altijd een begin en een eind. We proberen in te schatten hoeveel weken of maanden we nodig hebben en bespreken dat met jou en je verwanten.
-
Wij hebben jarenlange ervaring en expertise met cliënten met diverse beperkingen en syndromen. Wij delen dat graag. Ook huisartsen, medisch specialisten, andere behandelaars en verwanten en verzorgers kunnen terecht bij de poliklinieken.
Neem contact op! Ben je verwijzer: kijk dan op de pagina voor verwijzers. -
De Zorgverzekeringswet (Zvw), de Jeugdwet, of de Wet Langdurige Zorg (Wlz) betalen het onderzoek en de behandeling. Welke wet voor jou geldt, hangt af van jouw situatie. Voor vergoeding van de kosten heb je wel toestemming nodig. Dit heet een ‘beschikking’ of ‘indicatie’. Heb je hier vragen over? Klantcontact kan je verder helpen.
Sommige poliklinieken van 's Heeren Loo hebben bijzondere expertise: zoals de polikliniek genetische syndromen, mondzorgpraktijken, behandelprogramma Hersenz, expertise GGZ en LVB en slaappoli's. Zij werken voor cliënten uit het hele land. Je kan hen uiteraard direct benaderen, maar bedenk ook: je kan met elke vraag bij elke polikliniek terecht. We helpen je graag verder naar de juiste collega!
Heb jij vragen voor ons?
We helpen je graag verder!
Wil je meer weten over de poliklinieken van 's Heeren Loo. Of heb je een vraag? We helpen je graag. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.