Beperkingen, stoornissen en aandoeningen
Voor wie zijn wij er

Zoek je informatie over een beperking, stoornis of een aandoening? Hier vind je informatie. Wij hebben jarenlange ervaring en expertise, landelijke dekking en veel cliënten met diverse beperkingen en syndromen. Hierdoor hebben wij ruime kennis over allerlei onderwerpen.

22q11.2 deletiesyndroom

22q11.2DS is een genetische aandoening. Er ontbreekt dan een stuk genetisch materiaal wat het risico op lichamelijke en psychische problemen verhoogt.

Lees verder
Cliënt en begeleider, trots op zelfstandigheid

Autisme

Bij autisme werken hersenen op een andere manier. Met autisme zie je de wereld meer in losse delen wat het moeilijk maakt te begrijpen wat er gebeurt.

Lees verder

Chronische neurologische en neuromusculaire aandoeningen

Met sommige veranderingen kun je goed omgaan en met andere minder goed. We helpen jou en je familie graag bij het (her)inrichten van je leven.

Lees verder
Medewerker en cliënt

Doofblindheid

Mensen met doofblindheid ervaren beperkt zicht en gehoor. Voor informatie en communicatie zij zijn daarom afhankelijk van voelen, ruiken en proeven.

Lees verder
Doofheid cliënt

Doofheid met complexe problematiek

Doofheid betekent een gehoorverlies van meer dan 90 decibel. Naast doofheid hebben onze cliënten vaak ook andere aandoeningen of beperkingen.

Lees verder
EMB

EMB: ernstig meervoudig beperkt

Mensen met EMB hebben een zeer ernstige verstandelijke beperking en ernstige motorische beperkingen en zijn volledig afhankelijk van een ander.

Lees verder

Fragiele X syndroom

Het Fragiele X syndroom (FXS) is een van de meest voorkomende erfelijke oorzaak van een verstandelijke beperking.

Lees verder
LVB

LVB: licht verstandelijke beperking

Mensen met een LVB hebben een IQ tussen 50 en 70 of tot 85. Ze zijn sociaal niet altijd redzaam en kunnen moeite hebben met begrip en contact.

Lees verder

MVG: moeilijk verstaanbaar gedrag

Door naar de oorzaak van het onbegrepen gedrag waaronder agressie, van mensen met MVG te zoeken, helpen we hen zich anders te uiten.

Lees verder

NAH: niet-aangeboren hersenletsel

We begeleiden mensen met NAH bij het lichamelijk en psychisch herstel na hersenletsel. Zo kunnen zij hun leven weer zoveel mogelijk oppakken.

Lees verder

PWS: Prader Willi syndroom

Bij het erfelijke Prader Willi Syndroom (PWS) horen slappe spieren en een langzame ontwikkeling. Rond het 3e jaar ontstaat onverzadigbare eetlust.

Lees verder

Smith-Magenis syndroom

Mensen met SMS hebben een ontwikkelingsachterstand: ze lopen later en hebben met zijn motoriek. De spraak- en taalontwikkeling verloopt trager.

Lees verder

Syndroom van Down

Mensen met het syndroom van Down hebben een licht tot ernstige verstandelijke beperking. Ongeveer de helft heeft meerdere lichamelijke aandoeningen.

Lees verder

Tubereuze Sclerose Complex

Tubereuze Sclerose Complex (TSC) is een erfelijke ziekte waarbij op diverse plekken in het lichaam goedaardige tumoren ontstaan.

Lees verder

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening waarbij delen van de hersenen langzaam worden aangetast. Dit komt door een afwijking in het DNA.

Lees verder

Contact

Kunnen we je helpen?

Zoek je informatie over een beperking, stoornis of een aandoening? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op