Autisme en verstandelijke beperking

Autisme
Wat is Autisme (ASS – Autisme Spectrum Stoornis)?

Autisme is een ander woord voor autisme spectrum stoornis (ASS). Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Zij zien de wereld veel meer in losse deeltjes dan anderen. Daarom kost het hen moeite om te begrijpen wat er gebeurt of wat er wordt bedoeld.

Autisme Spectrum Stoornis

Met autisme word je geboren, en is niet te genezen. Autisme heeft gevolgen voor het dagelijkse leven, met wonen, leren, werken, vrije tijd en relaties. Autisme is voor iedereen anders. Sommige mensen met autisme zijn erg in zichzelf gekeerd. Anderen zoeken actief contact. Mensen met autisme hebben behoefte aan structuur en duidelijkheid.

Tegenwoordig spreken we alleen nog over Autisme Spectrum Stoornis. Hieronder vallen ook de vroegere diagnoses PPD-NOS, Asperger en Klassiek Autisme.

"Mike heeft tot zijn veertiende thuis kunnen wonen en woont nu ongeveer vijf jaar bij 's Heeren Loo. Toch vond ik het heel moeilijk om hem los te laten. Het voelde onnatuurlijk. Je kind uit huis plaatsen en hem niet kunnen uitleggen waarom hij niet meer thuis kan wonen. Dat je hem daar als het ware neerzet. Dat is heel moeilijk en ik denk ook niet dat dat echt went." Lees het verhaal van Jolanda (48) en haar zoon Mike (19). Mike heeft een verstandelijke beperking en autisme.

Lees het verhaal

Leven met Autisme

Dit is Stijn. Hij heeft autisme en een licht verstandelijke beperking. Hij woont sinds kort op kamers. Helemaal zelfstandig wonen lukt niet. Gelukkig krijgt hij goede begeleiding. Ook zijn vader en moeder komen vaak langs om te helpen. Zo wordt hij steeds zelfstandiger. Als Stijn ’s morgens opstaat, kijkt hij op het planbord. Daarop staat precies wat hij die dag gaat doen. Douchen, aankleden en eten. En daarna naar het werk.

  • Stijn werkt in de zagerij. Dat gaat goed. Elke week komt Marianne langs om te praten over hoe het gaat. Zij is jobcoach. Stijn vindt werken leuk.
  • De moeder van Stijn komt regelmatig bij hem thuis. Ze helpt hem met koken en afwassen. Of ze ruimt de kamer op. Dan heeft Stijn weer overzicht.
  • Drie keer in de week praat Stijn met ambulant begeleider Sonja. Zij helpt Stijn als hij niet zo lekker in zijn vel zit. En als hij het overzicht niet meer heeft. Na het gesprek zit zijn hoofd niet meer zo vol.
  • Stijn slaapt slecht. Dat komt door zijn autisme. Hij is onderzocht bij de slaappoli van ’s Heeren Loo in Wekerom. Elke avond slikt hij nu een melatoninepilletje. Het slapen gaat beter.
  • Stijn is vaak angstig en verdrietig. Ook vindt hij het lastig om met andere mensen om te gaan. Daarom gaat hij elke week naar therapie. Dat is vlakbij. Stijn leert steeds meer.

Hoe kunnen we iemand met autisme helpen?

  • Het is fijn als je zo zelfstandig mogelijk kan wonen. Veel mensen met autisme blijven thuis wonen. Maar ze zijn ook welkom in een van de vele woonvoorzieningen van ’s Heeren Loo. Bij ’s Heeren Loo geven we je de ondersteuning die nodig is.

    Ook op het gebied van leren, werken en dagbesteding kun je bij ons terecht. Net als voor dagbehandeling, naschoolse opvang, logeren en therapie.

  • Door je autisme heb je meer behoefte aan structuur en duidelijkheid. Een vaste dagstructuur helpt. Want dat zorgt voor meer rust in je hoofd. En het zorgt ervoor dat je op tijd opstaat, je aankleedt en naar school of je werk gaat.

    De begeleiders van ’s Heeren Loo helpen jou daarbij. We komen op afgesproken tijden langs. We vinden het belangrijk dat je steeds meer zelf kan. Ook leren we je om beter om te gaan met onverwachte situaties. Want je kunt niet alles plannen in het leven. Meer over begeleid zelfstandig wonen.

  • Goed slapen kan lastig zijn als je hoofd vol zit met informatie, die je niet kunt verwerken. Want dat zorgt voor onrust en spanning. Ook angst kan een rol spelen. Heb jij slaapproblemen? Dan kan de Slaappoli in Wekerom jou helpen. Deze poli heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking en bijvoorbeeld autisme.

  • Heb je autisme, dan ben je gevoelig voor prikkels. Ook heb je waarschijnlijk vaker dwanggedachten. En misschien ben angstig, boos of depressief. Je kunnen ook langer blijven hangen in een stemming. Een (ambulant) begeleider van ’s Heeren Loo kan jou helpen door te praten en samen oplossingen te bedenken. Heb je meer hulp nodig? Dan kan de begeleider jou doorverwijzen naar een therapeut van ’s Heeren Loo.

    We geven ook trainingen, zoals ‘Minder vaak uit de bocht’ en de Agressie Regulatie Training (ART). Meer over Diagnose & Behandeling.

  • Omdat je autisme hebt, vind je het waarschijnlijk moeilijk om te begrijpen wat een ander denkt en voelt. Je hebt moeite met contact maken en omgaan met anderen. Daardoor heb je een grotere kans om te vereenzamen. Samen met een (ambulant) begeleider werk je aan jouw sociale contacten. Ook kun je hiervoor terecht bij een therapeut van ’s Heeren Loo.

  • Omgaan met een kind met autisme is niet altijd gemakkelijk. Ouders kunnen bij ’s Heeren Loo terecht voor advies, ondersteuning en begeleiding. We werken onder meer volgens de methodiek ‘Geef me de 5’, ontwikkeld door autisme-deskundige Colette de Bruin.

  • Elke behandeling start met onderzoek. Zo weten we hoe we het beste kunnen helpen. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als ouders/verzorgers. En natuurlijk met jouw kind zelf. Op basis van dit onderzoek bepalen we welke behandeling en begeleiding je kind nodig heeft. We hebben diverse behandelprogramma’s, therapieën en trainingen. Eventueel ook voor ouders, broers en zussen.

    Meer over Diagnose & Behandeling.

  • De begeleiding van mensen met autisme vraagt om specialistische deskundigheid. Binnen 's Heeren Loo is veel kennis over autisme. We zorgen voor die kennis via:

    Scholing

    We vinden het belangrijk dat begeleiders de kennis hebben om mensen met autisme goed te begeleiden. Daarom geven we regelmatig scholing over autisme. Het gaat hierbij om klinische lessen en soms ook om vervolgmodules.

    Kenniskring Autisme

    In de Kenniskring Autisme buigen 15 collega’s zich over vragen rond autisme. Zoals Brain Blocks, een methodisch hulpmiddel dat helpt om te praten over autisme met mensen die autisme hebben. Ook is de kenniskring betrokken bij de doorontwikkeling van een leerlijn over autisme voor zorgprofessionals. Dit gebeurt in samenwerking met de afdeling Talentontwikkeling.

    Academische werkplaats autisme

    Meedoen in de samenleving kan voor mensen met autisme een uitdaging zijn. Hoe verbeteren we de participatie gedurende het hele leven? Die vraag staat centraal in de Academische Werkplaats Samen Doen!, waaraan zorgprofessionals van ’s Heeren Loo deelnemen.

    Wetenschappelijk onderzoek

    In samenwerking met universiteiten en academische ziekenhuizen voeren we wetenschappelijk onderzoek uit. Zoals het onderzoek ‘Melatoninespiegels van moeders en kinderen met en zonder stoornissen in het autistisch spectrum’ van Wiebe Braam.

Nieuws en verhalen over autisme

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over autisme, of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op