Chronische neurologische en neuromusculaire aandoeningen

Wat zijn chronische neurologische aandoeningen?

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Chronisch betekent aanhoudend. Voorbeelden zijn: niet-aangeboren hersenletsel, spina bifida, hydrocephalus, cerebrale parese, multiple sclerose (MS), epilepsie, de ziekte van Parkinson en dementie.

Wat zijn chronische neuromusculaire aandoeningen?

Neuromusculaire aandoeningen zijn aandoeningen aan zenuwen (neuro) en spieren (musculair). Zij worden vaak spierziekten genoemd. Maar omdat er meestal meer lichaamsweefsels betrokken zijn, gebruiken we de term neuromusculaire aandoeningen. Voorbeelden zijn: de ziekte van Duchenne (spierdystrofie), de ziekte van Becker (spierdystrofie), myasthenia gravis, de ziekte van Pompe en amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Waar heb je last van?

De ziekteverschijnselen verschillen per aandoening. Bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn, rugpijn, tintelingen, spierzwakte en verlammingsverschijnselen. De veranderingen doen zich vaak geleidelijk voor, waarbij de symptomen in sommige gevallen in de loop der jaren verergeren. Dit heeft invloed op je leven. Je kunt lichamelijke problemen hebben, maar ook emotioneel kan de aandoening veel van je vragen.

Begeleiding en behandeling

In 2020 is ’s Heeren Loo gefuseerd met De Noorderbrug. Een organisatie gespecialiseerd in de begeleiden en behandeling van mensen met chronische neurologische en neuromusculaire aandoeningen. De organisatie werkt voornamelijk in Noord- en Oost-Nederland. Lees meer over deze aandoeningen en de begeleiding en behandeling bij De Noorderbrug.

Contact

Kunnen we je helpen?

Voor vragen over wonen, begeleiding of behandeling door De Noorderbrug kan je bellen of mailen met het team Klant en Advies, telefoon (050) 597 38 20 of stuur een e-mail naar info.dnb@sheerenloo.nl.