Leven met doofheid met complexe problematiek

Dit is Martijn. Hij is doof en vindt het moeilijk om zijn dag goed in te vullen. Ook heeft hij weinig vrienden, dat vindt hij jammer. Hij woont in zijn appartement in het wooncentrum voor Doven in Deventer. Overdag ontmoet hij op vaste momenten de andere bewoners in de gezamenlijke huiskamer. Met hen kan hij in gebarentaal praten. Samen drinken ze koffie, kijken ze televisie of doen ze een spelletje. En wil hij liever even op zichzelf zijn, dan maakt hij een puzzeltje of leest hij de krant.

Meer over Martijn

  • Martijn is geboren in een horend gezin, waar de communicatie niet altijd op hem was afgestemd. Daardoor vindt hij het moeilijk om taal te begrijpen en te lezen. Gebarentaal heeft namelijk een andere grammatica. De begeleiders vullen de informatie aan met uitleg in gebarentaal of met beeldmateriaal en gaan mee naar afspraken bij mensen die geen gebarentaal kunnen.
  • Op sociaal vlak heeft Martijn een achterstand. Dit is niet zozeer door de doofheid zelf, maar omdat de maatschappij weinig rekening houdt met dove mensen. Hierdoor voelt Martijn sociale verhoudingen minder goed aan. Sociaal isolement ligt op de loer. Dit maakt hem hem soms gefrustreerd en verdrietig. Begeleiders helpen hem dan, bijvoorbeeld om het contact met de ander weer aan te gaan.
  • Voor Martijn is het belangrijk dat hij leert om gedachtes en emoties van anderen en zichzelf te begrijpen. Zijn contactpersoon daagt hem uit om te vertellen hoe het met hem gaat en wat er speelt in zijn leven. Ook bespreken ze zijn grote wens om vrijwilligerswerk te doen in het asiel.
  • Martijn vindt het prettig om te weten wat hij kan verwachten op een dag. Daarom vullen begeleiders na het ontbijt samen met hem een schema in met pictogrammen, die horen bij een activiteit. Zo ziet Martijn wat hij gaat doen .

Wat is doofheid met bijkomende complexe problematiek?

Doofheid betekent niet dat je helemaal niets meer hoort, maar dat je een gehoorverlies hebt van meer dan 90 decibel. Het restgehoor is bijvoorbeeld onvoldoende voor het ‘horen’ van gesproken taal. Naast hun doofheid hebben onze cliënten andere aandoeningen of beperkingen. Deze kunnen fysiek, psychisch, cognitief, psychiatrisch of psychosociaal zijn. Deze combinatie van deze aandoeningen met doofheid noemen we ‘doofheid met complexe problematiek’. Hij komt vrij veel voor bij onze cliënten.

Begeleiding en behandeling

In 2020 is ’s Heeren Loo gefuseerd met De Noorderbrug. Een organisatie gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met doofheid en complexe problematiek. De organisatie werkt voornamelijk in Noord- en Oost-Nederland. Lees meer over doofheid en de begeleiding en behandeling bij De Noorderbrug.