Doedels

Hoe betrek je mensen met ernstige meervoudige beperkingen bij de dagelijkse activiteiten? Dat kan een hele uitdaging zijn voor een team van begeleiders. De methode doedels helpt. Hiermee stimuleer je de zintuigen van mensen met meervoudige beperkingen. En dat geeft hen plezier. Doedels is geschikt voor mensen van 12 jaar en ouder. Wil je als begeleider, leerkracht of ouder aan de slag met Doedels? Raadpleeg het Handboek Doedels of volg een training.

Wat is Doedels precies?

Doedels helpt om mensen met ernstige meervoudige beperkingen het leven actiever te laten beleven. De methode is mede geïnspireerd op ‘Ervaar het Maar’ van Thyra Koeleman. Een methodische werkwijze voor het stimuleren van de motoriek, de zintuigen en de communicatie. Doedels is ontwikkeld door Heleen Bense en Marianne van Vuren. Ze werkten bij ’s Heeren Loo Gelderland-Midden. De methode bestaat uit een handboek met twaalf thema’s. In elk thema staat een activiteit in en om het huis centraal. Twee voorbeelden:

Thema 'Ramen Lappen'

Gwen kijkt naar Marianne, die de ramen schoonmaakt met de spons. Marianne beweegt de spons langzaam en voorspelbaar. Gwen kan dit goed volgen. Marianne helpt Gwen daarna met het wissen van het raam, door haar arm te leiden in een heel rustig tempo. Door dit te herhalen leert Gwen hoe ze kan meehelpen met ramen lappen.

Thema Stoffen en stofzuigen’

Ellen is thuis. Ze ziet dat haar vader de kamer stofzuigt. Ellen mag de stofzuiger aanraken. En ze mag de stofzuiger zelf aanzetten door op de knop te drukken. Ze voelt de zuigkracht op haar kleding. En ze ziet hoe de stofzuiger de confetti van haar benen wegzuigt.

Training voor begeleiders, leerkrachten en ouders

In deze eendaagse training leer je hoe je de activiteiten kunt aanpassen en aanbieden, passend bij het niveau van de deelnemer. De training is vooral praktisch van aard. Zelf doen en ervaren staat centraal. Aan de hand van één thema voeren we de activiteit van begin tot eind uit.  

Dit leer je in de training

Je leert meer over de ervaringsvorderingen, de prikkelverwerking en de stadia van alertheid bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Je leert meer over de wijze van communiceren en het omgaan met mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Je kent de opbouw en gebruikshandleiding van het handboek en kunt de activiteiten toepassen in jouw situatie. En je kunt op creatieve en veelzijdige wijze omgaan met de verschillende attributen van Doedels.

Voor wie?

De training is bedoeld voor groepsleiders, activiteitenbegeleiders, ouders, leerkrachten in het ZML/VSO. En voor mensen die werken in de praktische pedagogische thuisbegeleiding. Ook mensen met affiniteit voor deze doelgroep kunnen deelnemen. U hoeft geen ervaring te hebben in het omgaan met mensen met ernstige meervoudige beperkingen. De training is alleen voor aanvragen binnen 's Heeren Loo.

Trainingsdata en duur

Kijk in Mijn Leeromgeving voor de trainingsdata of vraag via het aanvraagformulier in Mijn Leeromgeving een training aan voor jouw team op je eigen locatie.