LVB

LVB: licht verstandelijke beperking
Wat is een LVB?

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een IQ tussen de 50 en 70 of tot 85 en zijn sociaal niet redzaam. Ze kunnen veel, maar vinden het soms moeilijk om dingen te begrijpen. Sommigen maken moeilijk contact met anderen. Bovendien hebben ze het vaak lastig op school, op het werk of thuis. Sommige mensen met een licht verstandelijke beperking hebben leerproblemen, gedragsproblemen of een psychische aandoening.

Herken de signalen

Stel je loopt tijdelijk op krukken omdat je je been gebroken hebt. Vaak krijg je dan vanzelf hulp aangeboden. Iemand houdt de deur voor je open en een vriend stelt voor om een keer voor je te koken. Maar wat als de beperking niet zichtbaar is? Mensen met een lichte verstandelijke beperking lopen hier dagelijks tegenaan.

In Nederland heeft 1 op de 17 mensen - kinderen en volwassenen - een lichte verstandelijke beperking. Dat zijn 1,1 miljoen mensen. Zij willen ook gewoon meedoen in de samenleving. Dat is logisch toch? Een beetje extra hulp maakt dat makkelijker voor hen.

De eerste stap? Herken mensen met een LVB.

Meer bekendheid met campagne zieLVB

Mensen met een LVB lopen in de maatschappij vaak tegen onbegrip aan. Dit komt omdat anderen een LVB niet herkennen en niet weten hoe zij deze mensen kunnen helpen. Terwijl 1 op de 17 mensen een LVB heeft. Met de campagne ‘ZieLVB’ willen we hier wat aan doen. 

Leven met een licht verstandelijke beperking

Dit is Chantal. Chantal is een vrouw van 20 jaar en ze woont sinds kort zelfstandig in een appartement. Ze krijgt goede ondersteuning van haar vader en van haar persoonlijk begeleider. Chantal kan dus terugvallen op meerdere mensen. Dat geeft haar een veilig gevoel.

  • Chantal wil graag zo zelfstandig mogelijk worden. In haar eigen huis en op het werk. Samen met de persoonlijk begeleider werkt ze hieraan, volgens de methode Op Eigen Benen.
  • Soms is het best lastig om de dag goed in te delen. De persoonlijk begeleider helpt Chantal hierbij. Samen maken ze een rooster voor de hele week. Meer over begeleid wonen.
  • Chantal droomt ervan om op een kantoor te werken. Ze loopt nu stage als receptioniste. Ze neemt telefoontjes aan en helpt de mensen die aan de balie komen. Meer over werk.
  • Twee keer per week komt haar vader langs. Hij helpt haar met geldzaken. Ze doen samen het huishouden en doen samen leuke dingen. Ook volgt ze een cursus ‘ Omgaan met geld’ bij de academie van Zelfstandigheid.
  • Chantal heeft soms last van angsten. Een keer per week gaat ze naar een psycholoog van ’s Heeren Loo. Zij leert Chantal om te gaan met haar negatieve gedachten. Meer over behandelingen.

Hoe kunnen we mensen met LVB helpen?

De ene persoon met een licht verstandelijke beperking is de andere niet. Daarom kunnen we jouw kind of familielid op verschillende manieren begeleiden en behandelen. Denk aan:

  • Je wilt dat jouw kind zo zelfstandig mogelijk kan leven. Samen doen we er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. We kijken vooral naar wat je kind of familielid wel kan. Waar hij of zij aanleg voor heeft en wat de talenten zijn. Zo krijgt hij of zij inzicht in zijn of haar eigen kunnen en leert dingen die passen bij waar hij of zij al goed in is. Zo leren we je kind of familielid om met een goed gevoel nieuwe dingen te doen. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld de methode Op Eigen Benen. Natuurlijk betrekken we je als ouder of verzorger bij de begeleiding en behandeling.

  • Het is belangrijk dat je kind zich kan ontwikkelen vanuit zelfvertrouwen en zelfkennis. Zodat hij of zij zich op een positieve manier kan ontwikkelen. En dat er veel aandacht is voor het aanleren van (sociale) vaardigheden. Via ’s Heeren Loo krijgt jouw kind onderwijs dat is afgestemd op hun niveau. Passend bij de eigen zorgvraag en de mogelijkheden voor de toekomst en zo zelfstandig mogelijk. 

  • Bezig zijn is leuk. Je kind of familielid ontwikkelt zich en leert nieuwe mensen kennen. Hij of zij voelt zich nuttig en is van waarde. En is je kind of familielid toe aan een volgende stap? Dan gaan we samen op zoek naar leuk werk of goede dagbesteding. Een plek waar hij of zij zich thuisvoelt. En een plek met mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen. Onze jobcoach helpt daarbij. Denk bijvoorbeeld aan werken in een supermarkt, restaurant of een winkel. Een training volgen of stagelopen is natuurlijk ook mogelijk. 

  • Samen werken we eraan dat je kind of familielid een eigen plek vindt. Soms binnen het eigen gezin of erbuiten met begeleiding. Misschien is zelfstandig wonen, met begeleiding zelfs mogelijk. Zo nodig woont je kind of familielid eerst een tijdje in een trainingswoning. Daar leert hij of zij de vaardigheden die nodig zijn voor meer zelfstandigheid. Meer over begeleid (zelfstandig) wonen.

  • Het liefst woont jouw kind natuurlijk thuis. Maar soms gaat dit niet. Dan kan een gezinshuis een thuis bieden. Hier kan jouw kind opgroeien in een zo gewoon mogelijke gezinssituatie. We hebben gezinshuizen door heel Nederland. 

  • Misschien heeft je kind of familielid naast een licht verstandelijke beperking ook gedragsproblemen. Dat is vervelend voor het kind zelf. Ook kan het een hele uitdaging zijn voor ouders, broers en zussen. Gedragskundigen onderzoeken de oorzaak van het gedrag en behandelen je kind of familielid. Meer over onderzoek en behandeling.

    Kinderen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen kunnen terecht in behandelcentrum Groot Emaus in Ermelo. Bijvoorbeeld wanneer ze ernstige sociale of emotionele problemen hebben. Of wanneer hun gedrag gevaarlijk of onvoorspelbaar is. In een crisissituatie kan jouw kind hier direct terecht.

  • Speciaal voor jou en je kind is de training Samen Stevig Staan ontwikkeld. In de training leer je samen nieuwe vaardigheden. Ook school en dagbehandeling zijn betrokken. Dat helpt jou en je kind om het geleerde in de praktijk te brengen. Wij onderzoeken samen met de Universiteit van Utrecht het effect van de training. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft de training een goede beoordeling. Samen Stevig Staan is voor kinderen tot 12 jaar. Meer over hulp in het gezin.

Expertisecentrum LVB

Het expertisecentrum LVB zet zich in om kennis over LVB te vergroten, te bundelen en te verspreiden. Daarvoor werken we samen met andere organisaties en doen we wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met universiteiten. Die kennis vertalen we in praktische hulpmiddelen voor begeleiding en behandeling.

Nijkerk Ervaringsdeskundigen LVB begeleiding therapie

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over LVB? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op

Nieuws en verhalen over LVB