De ziekte van Huntington
Wat is de ziekte van Huntington?
De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening waarbij delen van de hersenen langzaam worden aangetast. Dit komt door een afwijking in het DNA. In Nederland lijden zo’n 1700 mensen aan deze aandoening. Huntington is een autosomaal dominante aandoening. Dat wil zeggen dat kinderen van een ouder met Huntington 50% kans hebben om de aandoening ook te krijgen.
Progressieve ziekte
Door de aantasting van het zenuwstelsel hebben mensen met Huntington last van spierstijfheid, slik- en praatproblemen, spasticiteit, cognitieve en psychische problematiek. De ziekte is progressief (de klachten nemen toe) en verloopt grillig. De eerste symptomen zijn meestal ongecontroleerde bewegingen. Die beginnen gewoonlijk tussen het dertigste en vijftigste levensjaar. Daarnaast kan iemand prikkelbaar worden, depressief worden en problemen krijgen met het verwerken van nieuwe informatie. Later ontstaan er ook moeilijkheden met spreken en komt verslikken vaak voor. Op dit moment is genezing helaas nog niet mogelijk.
Begeleiding en behandeling
In 2020 is ’s Heeren Loo gefuseerd met De Noorderbrug. Een organisatie gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met de ziekte van Huntington. De organisatie werkt voornamelijk in Noord- en Oost-Nederland. Lees meer over de ziekte en de begeleiding en behandeling bij De Noorderbrug.
Contact
Kunnen we je helpen?
Heb je vragen? Bel dan gerust met de afdeling Klant en Advies via telefoonnummer 050 - 597 38 20. Van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 13.00 uur krijg je ons meteen aan de lijn. Buiten die tijden kun je de voicemail inspreken of een e-mail sturen naar klantadvies.dnb@sheerenloo.nl.