Communicatie

“Onze broer Henk heeft een ernstige meervoudige beperking. Hij kon alleen met gebaren communiceren, maar die gebaren werden niet altijd begrepen. Sinds kort heeft hij een spraakcomputer. En wat blijkt? Hij functioneert op een veel hoger niveau dan iedereen dacht. Veel van de gesproken taal in zijn omgeving begrijpt hij. Hij kan nu veel van zijn gedachten verwoorden.”

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker moeite met goed en duidelijk praten en luisteren. Dat is best lastig. Maar gelukkig is daar vaak iets aan te doen. Wij helpen je graag. We onderzoeken je. En krijg je een behandeling. Je gaat dan een tijdje naar een logopedist. Of naar een totale-communicatie deskundige.

Wil je weten wat we zoal doen? Lees de verhalen van Sasja, Karel, Inge en Dirk:

Sasja (begeleider in een restaurant):
“In ons restaurant werken mensen met en zonder verstandelijke beperking. Op advies van de totale-communicatiedeskundige ondersteunen we de dagplanning met pictogrammen en foto’s. We bespreken deze planning twee keer per dag met de hele groep. De cliënten kiezen zelf welke taak ze uitvoeren. We plakken dan hun foto bij de taak. Zo is het voor iedereen duidelijk wie wat gaat doen.”

Vader Karel:
“Janita had last van veel speekselverlies. Ze verslikte zich er ook in. Vooral ’s nachts verzamelde het speeksel zich, waardoor ze bij het wakker worden enorm moest hoesten en het altijd benauwd had. De logopedist adviseerde S-tape (Swallow tape). Dit is een klein Kinesiotapeje onder de kin. Ze heeft nu geen speekselverlies meer en ze verslikt zich niet meer. Ook het eten en drinken gaat beter.”

Inge (specialist totale communicatie):
“Een aantal cliënten van een woning hadden moeite met het bedienen van de wasmachine en de vaatwasmachine. Van elke handeling maakten we een foto. En voor elk apparaat maakten we een stappenplan. Die plakten we op de apparaten. De cliënten kunnen nu zelfstandig hun was doen en de vaatwasmachine bedienen.”

Vader Dirk:
“Onze zoon met het syndroom van Down was niet goed te verstaan voor zijn omgeving. Bij de logopedist kreeg hij een behandeling die is ontwikkeld voor mensen met Parkinson: Pitch Limiting Voice Treatment. Na zes weken kon hij al beter articuleren. Hij is nu veel beter te verstaan.”

Communicatie verbeteren is:

  • Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking
  • Voor problemen met praten, luisteren en begrijpen
  • Begeleiding door een logopedist of een totale-communicatiedeskundige
  • Specialisten die jou begrijpen
  • Goede samenwerking tussen specialisten en met familie
  • Onderzoek, advies en behandeling
  • Advies over hulpmiddelen


Communicatie

Wil je beter leren praten, luisteren of begrijpen? Denk hier alvast over na:

Wat vind jij moeilijk?

Heb je moeite met duidelijk praten? Begrijpen andere mensen jou niet zo goed? Of vind je het moeilijk om andere mensen te verstaan en te begrijpen?

Waar vind jij moeilijk? Denk hier alvast over na. En praat erover, bijvoorbeeld met jouw ouders.

Wat wil je graag leren?

Misschien wil je graag beter leren praten. Of andere mensen beter verstaan.

Wat wil jíj leren en kunnen? En waarom vind je dat belangrijk? Denk ook hier alvast over na.

Wil je een afspraak maken voor een gesprek?

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen doen? Maak dan een afspraak met ons.

Je kunt altijd een afspraak met ons maken. Dat kan telefonisch (0800 – 3 55 55 55) of via whatsapp (06-83 36 20 29). We horen graag wat jij lastig vindt. En wat je graag wilt leren. Samen bekijken we hoe we jou kunnen behandelen.

Wat kost onderzoek & behandeling?

Onderzoek en behandeling kost geld. Maar je hoeft het niet zelf te betalen. Wel heb je toestemming nodig. Dit heet: een indicatie of een beschikking. Hierin staat welke zorg jij nodig hebt. Soms betaalt jouw ziektenkostenverzekering  jouw behandeling. Ingewikkeld ? We geven graag advies. En we denken met je mee.

Meer weten

Heb je vragen? Of wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.