Opvoedkundige ondersteuning in het gezin

“Ik ga nu elke avond in bad. Dat vind ik fijn. Lekker warm en zacht. Vroeger moest ik douchen. De druppels op mijn lijf vond ik eng. Ik ging dan gillen en schoppen. Daarover heeft mijn moeder met begeleider Frank gepraat. Mijn moeder snapt nu waarom ik dat deed. We zijn blij dat het nu goed gaat.”

Lees de verhalen van Miranda en Carola:

Miranda:
“We zijn als gezin super begeleid. Nancy heeft veel geleerd: ze is zelfstandiger en heeft meer zelfvertrouwen. Wij weten nu dat we Nancy niet moeten overvragen en duidelijk moeten zijn. Het was fijn om te horen dat we ook veel goed deden. Je bent toch onzeker over je aanpak. Ook de andere kinderen krijg nu meer aandacht. Mijn doel was om het gemakkelijker te maken voor Nancy en haar gedrag positief te benaderen. Dat doel hebben we behaald. Ik ben niet meer bang voor de toekomst, we vinden samen de weg wel.”

Carola:
“We helpen Robin nu bij het maken van keuzes, door alles op een vaste plek te leggen. Daarbij hangt een briefje met pictogrammen en tekst. Zodat Robin weet wat hij moet doen. Dat werkt goed. Zelf weet ik nu ook beter wat ik moet doen. Het geeft mij mijn vertrouwen als moeder weer terug.”

Opvoedkundige ondersteuning in het gezin is:
 

 • Voor gezinnen met een kind met een verstandelijke beperking en/of gezinnen met een ouder met een verstandelijke beperking
 • Enkele uren per week professionele begeleiding bij u thuis
 • U bespreekt vragen als:
  - Hoe kan ik mijn kind beter begrijpen en helpen?
  - Hoe kan ik mijn kind helpen zijn talenten te ontwikkelen?
  - Hoe geef ik mijn andere kinderen voldoende aandacht?
 • Weer rust in het gezin
 • Leren vertrouwen op uw aanpak

Denkt u hier vast over na:

Welke begeleiding heeft u nodig?

Wat heeft u nodig om thuis goed voor uw kind met een verstandelijke beperking te zorgen? Om het gedrag van uw kind beter te begrijpen en te corrigeren? En ook uw andere kinderen genoeg aandacht te geven? Misschien heeft u andere opvoedkundige vragen? Een begeleider komt bij u thuis en helpt u met het vinden van antwoorden op deze vragen. We willen graag weten waar we extra op moeten letten. Heeft uw kind autisme, is het angstig of erg snel boos? Hoe meer we weten, des te beter kunnen we u en uw gezin helpen. Zodat de rust en uw vertrouwen weer terugkeren.

Hoe werken we met u samen?

Eerst praten we over wat u wilt bereiken voor uw kind en uw gezin. We bespreken wat goed gaat. Waar u hulp bij zoekt. En wat u wilt leren. Daarna spreken we af hoe vaak en wanneer de begeleider bij u komt. Regelmatig kijkt u of u op de goede weg zit. En heeft u uw doel bereikt? Dan bouwen we de begeleiding weer af.

Wat kost opvoedkundige ondersteuning?

Voor opvoedkundige ondersteuning bij ’s Heeren Loo heeft u toestemming nodig. Dat heet: een indicatie of beschikking. Hierin staat welke zorg vergoed wordt. We helpen u graag bij het aanvragen van een indicatie of beschikking.

Meer weten

Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij uw kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.