Papageno Huis: speciaal voor autisme

Papageno Huis: speciaal voor autisme

In het Papageno Huis begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme of een lichte verstandelijke beperking naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Samen werken we hier aan hun eigenwaarde. Simpelweg door hen vaardigheden aan te leren en werk- en leerervaringen op te laten doen. Naast mogelijkheden voor o.a. werk/ leertrajecten binnen de dagbesteding, dagbehandeling binnen de dagbesteding, naschoolse opvang en therapie, zijn er ook mogelijkheden voor jongvolwassenen om in het Papageno Huis (tijdelijk) begeleid zelfstandig te wonen.

Voor ieders individuele wensen, mogelijkheden en leerdoelen is in het Papageno Huis uitgebreid aandacht. Zo zijn er diverse werk/leertrajecten en mogelijkheden voor dagbesteding. Jongeren kunnen bijvoorbeeld het horecavak leren of werkervaringen opdoen in multimedia. Daarnaast kunnen zij deelnemen aan creactieve activiteiten zoals muziek en toneel. Dit kan zowel in het Papageno Huis zelf als op externe werklocaties. Een jobcoach helpt waar nodig. Zo ligt een baan of een (vervolg)opleiding binnen handbereik. Het is ook mogelijk een erkende opleiding op niveau 1 te volgen.

Iedereen is welkom

Het Papageno Huis heeft prachtige ruimtes waar van alles mogelijk is op het gebied van muziek, kunst, sport en spel. Op deze manier halen we de samenleving van buiten naar binnen. Zo zijn er al plaatselijke verenigingen die ook gebruik maken van onze faciliteiten. Het Petit restaurant, maar ook onze concerten en theatervoorstellingen. Iedereen is welkom bij ons.

Uitdaging

Jongeren met autisme of een lichte verstandelijke beperking hebben niet altijd de vaardigheden om volledig mee te draaien in het gewone leven. Ze vinden het vaak moeilijk om contact te maken met anderen. Waar zij vaak moeite mee hebben, zijn omgangsvormen, communicatieve vaardigheden en een goed voorstellingsvermogen. Maar hierin kunnen zij wel ontwikkelen en leren. Zij zijn vaak creatief en gepassioneerd, maar weten niet hoe ze daar mee om moeten gaan.

Samenwerken

Het Papageno Huis is een samenwerking tussen 's Heeren Loo en Stichting Papageno. Samen helpen wij mensen met autisme om een eigen plek te vinden in de samenleving. Zo zelfstandig mogelijk en zo plezierig mogelijk. Of het nu gaat om wonen, leren, dagbesteding, behandeling, therapie, welzijn of vrije tijd. In het huis van Stichting Papageno bieden professionele medewerkers van 's Heeren Loo de zorg en ondersteuning die nodig is.