Beschermd en begeleid zelfstandig wonen

Natuurlijk wil je wonen waar je je thuis voelt. Of dat nu een zelfstandig appartement is of een woongroep, een tijdelijke plek of voor vast. Bij 's Heeren Loo kun je op verschillende manieren beschermd of begeleid zelfstandig wonen.

We kijken vooral naar wat iemand kan, pas daarna naar de beperkingen. We bieden precies de begeleiding en behandeling die u nodig heeft. Dat kan zijn:
 
 • wonen in een gezinshuis
 • wonen in een logeerhuis
 • begeleid zelfstandig wonen in een dorp of wijk
 • zelfstandig wonen met anderen
 • beschermd wonen

Meer weten over de mogelijkheden?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van 's Heeren Loo? Dan kunt u contact opnemen met een van onze ervaren medewerkers: telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.

Wonen in een gezinshuis

Loopt uw kind thuis vast? Dan is hij of zij vaak het beste af in een omgeving waar hij zich geborgen voelt. Daarom zijn er gezinshuizen. In gezinshuizen wonen kinderen met een verstandelijke beperking in een gezinssituatie. Gezinshuis-ouders zorgen voor gezelligheid en ondersteuning, net als in een echt gezin. Soms is het wenselijk dat uw kind in een beschermde omgeving woont. Door rust en structuur komt uw kind dan beter tot zijn recht.

Sinds Karin bij ons woont, is ze enorm gegroeid!

De structuur en warmte van een gezinshuis

Karin is 16 jaar en heeft een lichte verstandelijke beperking. Ze woont in Apeldoorn in een gezinshuis: "Ik zat steeds op andere groepen, waaronder een crisisgroep. Vaak met wisselende begeleiding. Na een tijd wilden ze mij in Arnhem laten wonen, terwijl iedereen die ik ken in Apeldoorn woont. Ik zit hier op school en volleybal. En mijn opa en vader wonen vlakbij." Omdat Karins zusje in een gezinshuis woonde, leek het Karin ook wel wat: een gezin met vaste begeleiders. Gezinshuisouders Saskia en Susan: "Sinds Karin bij ons woont, is ze enorm gegroeid. Ze doet het goed! In de warmte en structuur van een ‘gewoon' gezin kan zij zich ontwikkelen. Daarbij is probeerruimte belangrijk", zegt Susan. "En een netwerk. Want als de kinderen groter zijn, stromen zij uit. Dan verdwijnen wij als zorgverlener uit beeld."

Lees hier haar hele verhaal.

Logeren in een logeerhuis

Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking kunnen ook logeren bij 's Heeren Loo. Bijvoorbeeld in een logeerhuis of een gezinshuis. De kinderen en jongeren maken kennis met het leven buiten hun gezin. In een ontspannen en gezellige sfeer ontmoet uw kind leeftijdsgenoten. Natuurlijk gaan school of een bezoek aan de fysiotherapeut gewoon door. Terwijl er in uw gezin meer ruimte ontstaat voor uw andere kinderen of andere activiteiten.
Lees meer

Begeleid zelfstandig wonen

Veel mensen met een verstandelijke beperking willen graag zo zelfstandig mogelijk wonen in een gewone woonwijk. En dat kan. Sommige mensen krijgen af en toe hulp. Dat noemen we begeleid zelfstandig wonen. U kunt op verschillende gebieden hulp krijgen. Denk aan:

 • koken of het huishouden
 • administratie
 • sociale contacten
 • dingen doen buiten de deur, bijvoorbeeld een huisartsbezoek of kleding kopen.


Een van onze medewerkers kan thuis langskomen om te helpen. Soms een paar uur per maand, soms meerdere uren per week. Samen kijken we naar wat kan en wat iemand wil. We stellen doelen en maken afspraken over de begeleiding. Soms is na een tijd zelfs helemaal geen ondersteuning meer nodig.

Zo voel ik me veilig

Michella woont begeleid zelfstandig

Michella Kraay is 31 jaar en woont begeleid zelfstandig in Schagen. Vader Cor en persoonlijk begeleider Annet Balder ondersteunen haar. Vader is blij met de samenwerking: "Annet staat open voor mijn mening en houdt me op de hoogte, dat geeft vertrouwen, waardoor ik Michella durf los te laten.

" Annet vult aan: "Het is fijn om samen te beoordelen of we op de goede weg zitten. Ik leer van Cor, want die kent Michella al veel langer." Zo merken zij het snel als het minder goed gaat met Michella. Of zoals Michella het samenvat: "Dan hebben we drie meningen en komen we verder. Mijn vader helpt me met geldzaken en doet voor hoe ik moet dweilen. We doen ook leuke dingen. Met Annet praat ik veel. Het geeft me een veilig gevoel dat ik op meer mensen kan terugvallen."

Lees hier haar complete verhaal.

Begeleid zelfstandig wonen met anderen

U kunt ook een woning of bepaalde voorzieningen delen met andere mensen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld in een groepswoning of een trainingswoning. U kunt dan altijd terecht bij elkaar en de begeleiders. Heeft u een dag geen zin om te koken, of lukt dat even niet? Dan kunt u eten in de gezamenlijke woonruimte.
In een gedeelde woning leert u van alles. Bijvoorbeeld:h

 • huishoudelijke taken
 • sociale vaardigheden door dingen te doen met huisgenoten. Bijvoorbeeld de boodschappen


Wonen in een wijk kan best moeilijk zijn. Maar vaak kunt u meer dan u denkt.

Beschermd wonen

Sommige mensen met een verstandelijke beperking voelen zich het best thuis in een beschermde omgeving. Met rust, structuur en de drukte van de maatschappij op een afstand. Wij bieden veel woonmogelijkheden op prachtig gelegen, beschutte terreinen. Dagbesteding, sport, en medische hulp zijn er dichtbij. En iedereen, op straat, in de winkel of in het lunchcafé, vindt het leuk om om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking.

Indicatie

Voor begeleid zelfstandig wonen of beschermd wonen heeft u een indicatie nodig. Een indicatie bepaalt hoeveel en wat voor soort zorg nodig is. Heeft u nog geen indicatie, dan helpen wij u graag. U kunt ons bellen op 0800 - 3 55 55 55 of gebruik het  contactformulier

Tineke Meeder, Projectleider huisvestingszaken:

"Als je samenwoont in een buurt, is het prettig als je elkaar ook kent en ontmoet. Net als in een oude dorpsgemeenschap."

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER