Begeleid zelfstandig wonen

Na een dag werken kom je thuis in jouw eigen appartement. Je zet een kop thee en ploft op de bank. Even tv kijken. Maar niet te lang. Want je moet ook eten koken. En misschien wil je nog iets leuks doen? Zelfstandig wonen in jouw eigen appartement. In een gewone woonwijk. En met de ondersteuning die jij nodig hebt. Is dat iets voor jou?

Lees de ervaringen van Michella, Diederik en Irene:

  • “Mijn naam is Michella en ik ben 31 jaar. Ik woon zelfstandig in Schagen. Mijn vader helpt me met geldzaken. En hij leert me hoe ik moet dweilen. Samen doen we ook leuke dingen. Annet is mijn begeleider. Met haar praat ik veel. Het is fijn dat zij me begeleiden. Dat geeft een veilig gevoel.”
     
  • "Hallo! Ik ben Diederik. Vroeger woonde ik met andere mensen, maar dat ging niet goed. Nu woon ik lekker alleen. Elke dag komt mijn begeleider Roland langs. Hij helpt me met koken en zorgt dat ik op tijd naar m'n werk ga, anders kom ik nog wel eens te laat haha. Ik vind het fijn dat Roland er is, door hem kan ik zelfstandig leven."

  • "Irene (61): "Sinds een jaar woont mijn dochter Chantal op zichzelf. We missen haar thuis ontzettend, maar ik zie dat het goed voor haar is dat ze zelfstandig woont. Ze heeft leuke buren, spreekt vaker met mensen af en heeft zelfs een baantje. En haar begeleider is zo'n topper, ik kan hem altijd bellen! Ik ben trots op haar."

Wil je begeleid zelfstandig wonen? Let dan hier op:

Bedenk waar je wilt wonen

Waar wil je wonen? Middenin een wijk of liever vlakbij de natuur? Vlakbij winkels, school en werk? En misschien in de buurt van jouw ouders of andere familie? Denk hier goed over na. Want ieder mens is anders. De een houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte. We kijken ook naar wat je wilt leren. Zodat jij je kunt ontwikkelen en steeds zelfstandiger wordt.

Regel de begeleiding die bij jou past

Best spannend, zelfstandig wonen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen. Maar voor sommige dingen heb je misschien hulp nodig. Dat kun je bespreken je met jouw persoonlijk begeleider.

Samen bekijk je wat je zelf kunt. En heb je hulp nodig? Dan regelen we dat. Zoals leren stofzuigen, afwassen en je kleren wassen. Ook omgaan met geld kan lastig zijn. En vind je het moeilijk om te praten met mensen die je niet goed kent? Dan kun je bij ons een training volgen. We hebben allerlei trainingen. Je wordt steeds zelfstandiger. En kunt steeds meer zelf.

Zorg dat je werk of school dichtbij is

Ga je naar school? Of heb je werk? Dan is het wel fijn dat je vlakbij woont. Let daar dus op als je een woonplek kiest. Natuurlijk helpen we je met zoeken.

Het vervoer moet worden geregeld

Ga je overdag naar de dagbesteding? Of naar school? Dan heb je misschien taxivervoer nodig. Het is best lastig om dat zelf uit te zoeken. Wij helpen je er graag mee. 

Samen regelen we de financiën (je indicatie)

Wil je begeleid wonen bij ’s Heeren Loo? Dan betaal je de kosten voor het appartement zelf. De begeleiding van ’s Heeren Loo wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet. Je hebt hiervoor dan wel toestemming nodig van de gemeente. Dit heet: een indicatie. Ingewikkeld? Wij helpen je graag. Een volgende keer kun je het misschien wel zelf.

Vind je het leuk om een keer langs te komen? Bekijk onze appartementen:
 Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.