Wonen in een gezinshuis

Na school krijg je een lekker kopje thee met een koekje. Aan tafel vertel je wat je hebt meegemaakt. En als je wilt, vertel je wat je dwars zit. De gezinshuisouders zorgen voor je. Ze zijn er altijd voor jou. Als je zin hebt kun je lekker spelen met de andere kinderen. Je hebt een eigen slaapkamer. Je kunt dus je eigen spulletjes meenemen. In het weekend ga je gezellig naar huis.

Lees de verhalen van Darien, Berend Jan en Sem:

 • Darien: “Ik heb het erg naar mijn zin. Overdag ga ik naar school. Als ik thuis kom ga ik een kopje thee drinken, vertellen wat we die dag hebben gedaan. Er zijn mensen met wie je kunt praten. We hebben drie poezen en een kater. Daar kun je mee knuffelen. Ik ga vaak naar de bieb. En ik mag ook weleens naar de winkel om boodschappen te kopen. Sinds december heb ik een tv op mijn kamer.”
   
 • “Ik ben Berend Jan en ik ben 9 jaar. Ik woon bij Jaap en Ingrid. In het huis wonen nog vier andere kinderen van mijn leeftijd. We doen veel samen, zoals buiten spelen en cakejes bakken. ’s Avonds gaan we weleens uit eten. Dat is heerlijk! We hebben hier ook een zwembad in de tuin. Vroeger wilde ik altijd stoer doen. Ik maakte veel ruzie. Nu ben ik rustiger en kan ik ook beter nadenken. Ik heb een klas overgeslagen: van groep 4 naar groep 6. Ik heb het heel fijn bij Jaap en Ingrid.”
   
 • "Ik heet Sem. Ik heb zorg nodig die mijn ouders niet kunnen bieden. Ik heb zorg nodig om op tijd uit bed te komen, minder snel boos te worden. Opvoeding, hoe ik beter met mijn autisme kan omgaan.”

Wonen in een gezinshuis bij 's Heeren Loo is:
 

 • Een eigen slaapkamer
 • Midden in een wijk of vlakbij de natuur
 • De gezinshuisouders zorgen voor jou
 • De gezinshuisouders overleggen met jouw eigen ouders
 • Je kunt eerst proefwonen

Wil je wonen in een gezinshuis? Let dan hier op:

Waar wil je wonen?

Waar wil je wonen? Midden in een wijk bij een speeltuin of liever dicht bij de natuur? Vlakbij winkels en school? En misschien in de buurt van jouw ouders of andere familie? Denk hier goed over na. Want iedereen is anders. De één houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte.

Proefwonen in een gezinshuis

Wonen in een gezinshuis is even wennen. Je woont bij andere ouders: jouw gezinshuisouders. Zij vervangen niet je eigen ouders. Maar het is wel belangrijk dat jij je er fijn woont. Dat je je veilig voelt. En dat het er gezellig is. Gelukkig kun je het eerst uitproberen. Dat heet: proefwonen.

Wat doen gezinshuisouders?

Wat wil jij graag leren? En wat vind jij lastig? De gezinshuisouders helpen je daarbij. Zij overleggen daarover met jouw eigen ouders. Je ontdekt waar je goed in bent. En je ontwikkelt je steeds meer. Misschien kun je straks weer thuis wonen. Bij je eigen ouders.

Wie betaalt wonen in een gezinshuis?

Wil je wonen in een gezinshuis van ’s Heeren Loo? Dan heb je daar toestemming voor nodig. Dat heet: een indicatie. In een indicatie staat welke zorg jij nodig hebt. We helpen jou en jouw ouders graag bij het aanvragen van een indicatie.

Wil je hulp bij het regelen van vervoer naar school?

Als je in een gezinshuis woont, ga je gewoon naar school. Is het voor jou niet mogelijk om lopend of op de fiets naar school te gaan? Dan heb je misschien taxivervoer nodig. Het is best lastig om dat zelf uit te zoeken. Wij helpen je er graag mee.

Neem een kijkje in een gezinshuis:

Gezinshuis Oldebroek

Hallo! Wij zijn Ann en Johan Brands van Gezinshuis Oldebroek. We zijn graag jouw gezinshuishouders. We hebben zelf vijf kinderen. Drie wonen er nog thuis. Ook wonen hier kinderen met een beperking. We vinden het belangrijk dat je je hier thuis voelt. We zorgen voor een veilige en warme omgeving. We zijn er altijd voor je.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.