Gezinshuis; thuis van huis

Na school krijg je een lekker kopje thee. Aan tafel vertel je wat je hebt meegemaakt. En als je wilt, vertel je wat je dwars zit. Daarna kun je lekker spelen met de andere kinderen.Een gezinshuis is net als thuis. De gezinshuisouders zorgen voor je. Ze zijn er altijd voor jou. Bijvoorbeeld als je gezellig wilt kletsen. Ze luisteren naar je als je het lastig hebt. Ook doen jullie samen leuke dingen. In het gezinshuis wonen nog meer kinderen zoals jij. En misschien hebben de gezinshuisouders zelf kinderen. Je hebt een eigen slaapkamer. Je kunt dus je eigen spulletjes meenemen. Je gaat gewoon naar school en naar sport. In het weekend ga je naar huis.

Lees de verhalen van Berend Jan, Darien en Sem:

 • “Ik ben Berend Jan en ik ben 9 jaar. Ik woon bij Jaap en Ingrid. In het huis wonen nog vier andere kinderen van mijn leeftijd. We doen veel samen, zoals buiten spelen en cakejes bakken. ’s Avonds gaan we weleens uit eten. Dat is heerlijk! We hebben hier ook een zwembad in de tuin. Vroeger wilde ik altijd stoer doen. Ik maakte veel ruzie. Nu ben ik rustiger en kan ik ook beter nadenken. Ik heb een klas overgeslagen: van groep 4 naar groep 6. Ik heb het heel fijn bij Jaap en Ingrid.”
   
 • Darien: “Ik heb het erg naar mijn zin. Overdag ga ik naar school. Als ik thuis kom ga ik een kopje thee drinken, vertellen wat we die dag hebben gedaan. Er zijn mensen met wie je kunt praten. We hebben drie poezen en een kater. Daar kun je mee knuffelen. Ik ga vaak naar de bieb. En ik mag ook weleens naar de winkel om boodschappen te kopen. Sinds december heb ik een tv op mijn kamer.”
   
 • "Ik heet Sem. Ik heb zorg nodig die mijn ouders niet kunnen bieden. Ik heb zorg nodig om op tijd uit bed te komen, minder snel boos te worden. Opvoeding, hoe ik beter met mijn autisme kan omgaan.”

Wil je in een gezinshuis wonen? Let dan hier op:

Zoek uit waar wilt je wonen?

Waar wil je wonen? Middenin een wijk of liever vlakbij de natuur? Vlakbij winkels, school en werk? En misschien in de buurt van jouw ouders of andere familie? Denk hier goed over na. Want ieder mens is anders. De een houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte.

Een gezinshuis is bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf 4 jaar tot 18 jaar. We hebben ook huizen voor volwassenen. We noemen dit: family homes. Voor meer info hierover kun je contact met ons kan opnemen.

Bekijk of je je thuis voelt in het gezinshuis

Wonen in een gezinshuis is even wennen. Je woont bij andere ouders: jouw gezinshuisouders. Zij vervangen niet jouw eigen ouders. Maar het is wel belangrijk dat jij je er fijn woont. Dat je je veilig voelt. En dat het er gezellig is. Gelukkig kun je het eerst uitproberen. Dat heet: proefwonen.

Wat wil je leren?

Wat wil jij graag leren? En wat vind jij lastig? De gezinshuisouders helpen je daarbij. Zij overleggen daarover met jouw eigen ouders. Je ontdekt waar je goed in bent. En je ontwikkelt je steeds meer. Het mooist is als je straks weer thuis kunt wonen, bij je eigen ouders. Daar gaan we voor!

Het vervoer moet worden geregeld

Als je in een gezinshuis woont, ga je gewoon naar school. Is het voor jou niet mogelijk om lopend of op de fiets naar school te gaan? Dan heb je misschien taxivervoer nodig. Het is best lastig om dat zelf uit te zoeken. Wij helpen je er graag mee.

Samen regelen we de financiën (je indicatie)

Voor het wonen in een gezinshuis heb je toestemming nodig van de gemeente. Dit heet: een indicatie. Hierin staat welke zorg jij nodig hebt. En hoeveel zorg jij nodig hebt. We helpen je om zo’n indicatie aan te vragen.

Vind je het leuk om een keer langs te komen? Bekijk onze gezinshuizen:
 

 • Gezinshuis Oldebroek
  Hallo! Wij zijn Ann en Johan Brands van Gezinshuis Oldebroek. We zijn graag jouw gezinshuishouders. We hebben zelf vijf kinderen. Drie wonen er nog thuis. Ook wonen hier kinderen met een beperking. We vinden het belangrijk dat je je hier thuis voelt. We zorgen voor een veilige en warme omgeving. We zijn er altijd voor je.
   

Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.