Zelfstandig wonen

Na een dag werken kom je thuis in je eigen appartement. Je zet een kop thee en ploft op de bank. Even tv kijken. Maar niet te lang. Want je moet ook eten koken. En misschien wil je nog iets leuks doen? Dat is zelfstandig wonen in je eigen appartement. Net als iedereen. Met ondersteuning als je dat nodig hebt. Iets voor jou?

Lees de ervaringen van Diedrik, Michella, Diederik en Irene:

 • "Hallo! Ik ben Diederik. Vroeger woonde ik met andere mensen, maar dat ging niet goed. Nu woon ik lekker alleen. Elke dag komt mijn begeleider Roland langs. Hij helpt me met koken en zorgt dat ik op tijd naar m'n werk ga, anders kom ik nog wel eens te laat haha. Ik vind het fijn dat Roland er is, door hem kan ik zelfstandig leven."
   
 • “Mijn naam is Michella en ik ben 31 jaar. Ik woon zelfstandig in Schagen. Mijn vader helpt me met geldzaken. En hij leert me hoe ik moet dweilen. Samen doen we ook leuke dingen. Annet is mijn begeleider. Met haar praat ik veel. Het is fijn dat zij me begeleiden. Dat geeft een veilig gevoel.”
   
 • "Irene (61): "Sinds een jaar woont mijn dochter Chantal op zichzelf. We missen haar thuis ontzettend, maar ik zie dat het goed voor haar is dat ze zelfstandig woont. Ze heeft leuke buren, spreekt vaker met mensen af en heeft zelfs een baantje. En haar begeleider is zo'n topper, ik kan hem altijd bellen! Ik ben trots op haar."

Zelfstandig wonen bij 's Heeren Loo is:
 

 • Een eigen appartement met keuken en badkamer
 • Midden in een woonwijk of dicht bij de natuur
 • Er is 24-uur per dag begeleiding aanwezig
 • Gezamenlijke ruimte om buren te ontmoeten
 • Alles is dichtbij: school, werk en winkels

Wil je zelfstandig wonen? Let dan hier op:

Waar wil je wonen?

Middenin een woonwijk of liever vlakbij de natuur? Winkels, school en werk in de buurt? Misschien dicht bij je ouders of andere familie? Denk hier goed over na en bespreek het met je familie. De één houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte. We kijken ook naar wat je wilt leren. Zodat jij je kunt ontwikkelen en steeds zelfstandiger wordt. Waar je ook gaat wonen, je krijgt een eigen appartement. Heb je hulp nodig? Dan is er altijd een begeleider in de buurt.

Welke begeleiding heb je nodig?

Best spannend, zelfstandig wonen en op eigen benen staan! Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen. Dat kun je bespreken je met jouw persoonlijk begeleider. Heb je hulp nodig? Dan regelen we dat. Zoals leren stofzuigen, afwassen en je kleren wassen. Ook omgaan met geld kan lastig zijn. Vind je het moeilijk om te praten met mensen die je niet goed kent? Dan kun je bij ons een training volgen.

Hoe werken we samen met je ouders?

Woon je eenmaal in je appartement, dan houden we goed contact met je ouders. Zij kennen jou immers het beste. We vertellen hen regelmatig hoe het met je gaat. Natuurlijk kunnen je ouders je vaak opzoeken. Minimaal één keer per jaar evalueren we je persoonlijk plan samen met jou en jouw ouders.

Wie betaalt wonen in een appartement?

Wil je in een appartement van ’s Heeren Loo wonen? Dan betaal je de kosten voor het appartement zelf. De begeleiding wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet. Je hebt hiervoor dan wel toestemming nodig van de gemeente. Dit heet: een indicatie. Ingewikkeld? Wij helpen je graag. En de volgende keer kun je het misschien wel zelf.

Wil je hulp bij het regelen van vervoer?

Ga je overdag naar je werk? Of naar school? Dan heb je misschien taxivervoer nodig. Het is best lastig om dat zelf uit te zoeken. Wij helpen je er graag mee.

Neem een kijkje in deze appartementen:
 

Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.