Zelfstandig wonen met anderen (woongroep)

Je komt thuis en doet je schoenen uit. Je pakt wat drinken. Even lekker tv kijken. In jouw eigen appartement. En wil je graag anderen ontmoeten? Dat kan in de gezamenlijke ruimte. Of in de tuin.

In een groepswoning woon je heel zelfstandig. Je hebt je eigen appartement, keuken en badkamer. Maar je bent niet alleen. Want in het huis woon je samen met anderen. Je helpt elkaar. En je doet samen leuke dingen. En wie weet woon je ooit nog eens helemaal zelfstandig.

Wil je weten hoe het is om in een groepswoning te wonen? Ontdek de verhalen van Kevin, Karin en Odile.

  • “Ik ben Kevin. Ik woon in een huis samen met andere mensen. Ik vind het hier heel leuk. En ik blijf hier altijd. Ik ga niet meer terug. Ik vind dat het hier echt een fijn huis is.”
     
  • Karin woont zelfstandig met anderen. “Het is hier heel leuk. Koffie drinken met wat lekkers erbij. Even wat kopen in het winkelcentrum.. Breien in mijn eigen kamer. Eten koken, daar houd ik ook van.”
     
  • Odile woont in een groepswoning voor oudere cliënten. Odile kan niet praten. Ze maakt gebaren. Odile weet goed wat ze wil. Ze kiest zelf haar kleren uit. En ze bepaalt zelf wat ze op haar boterham wil: pindakaas of hagelslag.

Wil je zelfstandig wonen samen met anderen? Let dan hier op:

Waar wil je wonen?

Waar wil je wonen? Middenin een wijk of liever vlakbij de natuur? Vlakbij winkels, school en werk? En misschien in de buurt van jouw ouders of andere familie? Denk hier goed over na. Want ieder mens is anders. De een houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte. We kijken ook naar wat je wilt leren. Zodat jij je kunt ontwikkelen en steeds zelfstandiger wordt.

Kies met wie wil je wonen

Woon je graag zelfstandig, maar dan wel samen met anderen? Dan is het prettig dat je het samen gezellig hebt. Dat je samen leuke dingen kunt doen. Misschien nieuwe vrienden en vriendinnen. Want dat is natuurlijk gezellig. En je kunt van elkaar leren.

Bedenk voor jezelf met wie jij kunt en wilt wonen. Wat vind je belangrijk? En vind je vervelend? Praat hierover met mensen die je goed kent. Ook wij helpen je hierbij.

Wat wil je leren?

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen. Maar voor sommige dingen heb je hulp nodig. Wat vind jij lastig? Waar heb je hulp bij nodig? Bij ’s Heeren Loo krijg je de begeleiding die je nodig hebt.

In een groepswoning leer je van alles. Je leert huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en afwassen. Je leert ook hoe je omgaat met andere mensen. Dat noemen we: sociale vaardigheden. Je wordt dus steeds zelfstandiger. En kunt steeds meer zelf.

Je hebt je eigen keuken waar je zelf kunt koken. Vind je dat lastig? Dan krijg je hulp van een begeleider of een vrijwilliger. Lukt het niet om zelf te koken? Of heb je daar geen zin in? Dan kun je ook eten in de gezamenlijke ruimte. Gezellig samen met andere bewoners.

Zorg dat je werk of school dichtbij is

Ga je naar school? Of heb je werk? Dan is het wel fijn dat je vlakbij woont. Let daar dus op als je een woonplek kiest. Natuurlijk helpen we je met zoeken.

De financiën moeten zijn geregeld (je indicatie)

Wil je graag bij ons wonen? Dan heb je een indicatie nodig. Daarin staat hoeveel zorg jij nodig hebt. En wát voor soort zorg jij nodig hebt. Wij helpen je met het regelen van de indicatie. Zodat je kunt wonen met ondersteuning van ’s Heeren Loo.

Vind je het leuk om een keer langs te komen? Bekijk onze groepswoningen:
 

  • Drentsestraat
    Ben je tussen de 16 en 23 jaar? En zoek je een plek om te wonen, met 24-uurs begeleiding? Welkom in woongroep Drentsestraat in Amersfoort. Je leert hier om zo zelfstandig mogelijk te wonen.


Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kind of familielid kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.