Zelfstandig wonen

Na een dag werken kom je thuis in je eigen appartement. Je zet een kop thee en ploft op de bank. Even tv kijken. Maar niet te lang. Want je moet ook eten koken. En misschien wil je nog iets leuks doen? Dat is zelfstandig wonen in je eigen appartement. Wonen net als iedereen. Met ondersteuning, als je dat nodig hebt. Iets voor jou?

Woon je in je appartement, dan houden we goed contact met je ouders. Via telefoon of e-mail. Want zij kennen jou het best. Natuurlijk kunnen je ouders op bezoek komen. Minimaal één keer per jaar praten we samen over jouw persoonlijk plan. Als jij dat goedvindt, kunnen jouw ouders jouw dossier bekijken. Zo weten jouw ouders altijd hoe het met je gaat.

Lees de ervaringen van Diederik, Michella en Irene:

"Hallo! Ik ben Diederik. Vroeger woonde ik met andere mensen, maar dat ging niet goed. Nu woon ik lekker alleen. Elke dag komt mijn begeleider Roland langs. Hij helpt me met koken en zorgt dat ik op tijd naar m'n werk ga, anders kom ik nog wel eens te laat, haha. Ik vind het fijn dat Roland er is. Door hem kan ik zelfstandig leven."

“Mijn naam is Michella en ik ben 31 jaar. Ik woon zelfstandig in Schagen. Mijn vader helpt me met geldzaken. En hij leert me hoe ik moet dweilen. Samen doen we ook leuke dingen. Annet is mijn ambulant begeleider. Met haar praat ik veel. Het is fijn dat zij me begeleiden. Dat voelt veilig.”

Moeder Irene (61): "Sinds een jaar woont mijn dochter Chantal op zichzelf. We missen haar thuis ontzettend. Maar ik zie dat het goed voor haar is dat ze zelfstandig woont. Ze heeft leuke buren, spreekt vaker met mensen af en heeft zelfs een baantje. En haar begeleider is zo'n topper, ik kan hem altijd bellen! Ik ben trots op mijn dochter."

Zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen bij 's Heeren Loo is:
 

  • Een eigen appartement met keuken en badkamer
  • Midden in een woonwijk of dicht bij de natuur
  • 24-uur per dag of een paar uur per week deskundige begeleiding
  • Hulp van bijvoorbeeld een gedragskundige, fysiotherapeut of AVG-arts
  • Soms is er een gezamenlijke ruimte om anderen te ontmoeten
  • Alles is dichtbij: school, werk en winkels

Wil je zelfstandig wonen? Let dan hier op:

Waar wil je wonen?

Zelfstandig wonen

Wil je wonen in een woonwijk of liever vlakbij de natuur? Winkels, school en werk in de buurt? Misschien wil je dicht bij je ouders of andere familie wonen? Denk hier goed over na en bespreek het met je familie. De één houdt van gezelligheid en drukte. De ander van rust en ruimte. We kijken ook naar wat je wilt leren. Zodat jij je kunt ontwikkelen en steeds zelfstandiger wordt. Waar je ook gaat wonen, je krijgt een eigen appartement. Heb je hulp nodig? Dan is er een begeleider op wie je terug kunt vallen.

Welke begeleiding heb je nodig?

Zelfstandig wonen

Best spannend, zelfstandig wonen en op eigen benen staan! Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen. Dat kun je bespreken je met jouw persoonlijk begeleider. Vind je het fijn om 24 uur per dag terug te kunnen vallen op begeleiding of heb je maar een paar uur per week hulp nodig? Dan regelen we dat. Je leert bijvoorbeeld koken, stofzuigen, afwassen en je kleren wassen. Ook omgaan met geld kan lastig zijn. En vind je het moeilijk om te praten met mensen die je niet goed kent? Dan kun je bij ons een training volgen.

Wat kost zelfstandig wonen met begeleiding?

Zelfstandig wonen

Wil je in een appartement van ’s Heeren Loo wonen? Dan betaal je de huur van het appartement zelf. Ook betaal je zelf het gas, water en licht. De begeleiding wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Jeugdwet. Dit hangt af van jouw situatie. Je hebt hiervoor dan wel toestemming nodig. Dit heet: een beschikking of een indicatie. Ingewikkeld? Wij helpen je graag bij het aanvragen van een beschikking of indicatie.

Heb jij taxivervoer nodig?

Zelfstandig wonen

Ga je overdag naar je werk? Of naar school? Dan heb je misschien taxivervoer nodig. We kunnen het vervoer niet altijd zelf regelen, maar we kunnen je wel helpen bij het regelen.

Neem een kijkje in deze appartementen:
 

Meer weten?

Heb je vragen? Of wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier