Wonen en werken op een zorgboerderij

Je komt thuis van school. Het was een drukke dag. Even bijkomen hoor. In de keuken staat een tafel waar je gaat zitten. Lekker, een glas thee. De zorgboerin vraagt hoe jouw dag was. Jullie kletsen een kwartiertje. Je hebt zin om naar buiten te gaan. Even je favoriete konijn knuffelen. En dan? Aan de slag. Vandaag ga je eieren sorteren. Samen met twee andere bewoners. Het is heerlijk buiten.

Het is leuk om te wonen op een zorgboerderij. Want je woont hier samen met anderen. Samen is het heel gezellig. Je hebt je eigen kamer, maar je doet veel samen. Zoals buiten lekker werken. Je hebt veel rust ruimte om je heen. En er zijn dieren. Op een zorgboerderij wonen kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Ook wonen er volwassenen die graag leven in een groene omgeving met rust en ruimte en die graag een nuttige dagbesteding willen.

Lees de verhalen van Tim, Esmee en Jasper:

"Ik ben Tim. Ik heb een licht verstandelijke beperking. Ook heb ik autisme. Thuis ging het niet goed. Het was altijd druk. En we hadden veel ruzie. Nu woon ik op de zorgboerderij. Dat gaat heel goed. Het is hier rustig en er zijn veel dieren. En ik vind het leuk om buiten te zijn. Ik doe hier veel klussen. Ik leer heel veel. Misschien dat ik later wel bij een bedrijf kan werken."

"Hoi, ik ben Esmee. Ik woon al 2 jaar op de zorgboerderij. Met het busje ga ik naar school. Daarna gaan we gezellig kletsen aan de keukentafel. Of buiten, als het mooi weer is. Daarna huiswerk maken. Of buiten spelen met de andere kinderen die hier wonen. Ik heb hier leuke vrienden."

"Op de zorgboerderij kan ik mezelf zijn. Er zijn dieren en het is hier rustig. Mijn hoofd wordt lekker rustig als ik buiten ben. Ik leer hier veel.” (Jasper).

Wonen op een zorgboerderij is:
 

  • Wonen én werken in het buitengebied
  • Rust, ruimte en structuur
  • Je eigen slaapkamer en veel gezamenlijke ruimtes
  • 24-uurs begeleiding door de zorgboer en -boerin
  • Hulp van bijvoorbeeld een gedragskundige, fysiotherapeut of AVG-arts
  • Kleinschalig en huiselijk
     

Wonen en werken op een zorgboerderij

Wil je wonen op een zorgboerderij van ’s Heeren loo? Let dan hier op:

Waar wil je wonen?

Wat heb jij nodig om prettig en veilig te wonen? Denk daar goed over na. Op een zorgboerderij heb je veel rust en ruimte. Want je woont er in het buitengebied. Er is veel natuur en er zijn dieren om te verzorgen en om mee te knuffelen.

Woon je graag vlakbij school of werk? En woon je graag in de buurt van jouw ouders of verzorgers?

Welke ondersteuning heb je nodig

Op een zorgboerderij krijg je begeleiding van de zorgboer en de zorgboerin. Ze vinden het belangrijk dat jij je thuis voelt op de boerderij. Ze maken het gezellig en zorgen voor structuur en duidelijkheid. Of het nou gaat om wonen of werken.

Denk alvast na of jij misschien extra begeleiding nodig hebt. Misschien heb je autisme of ADHD. Het kan ook zijn dat je vaak verdrietig, boos of agressief bent. En misschien vind het moeilijk om andere mensen te vertrouwen. We willen dat graag weten. Want dan kunnen we jou beter ondersteunen.

We horen ook graag wat je wilt leren. En wat je wilt bereiken in je leven. Want het is belangrijk dat jij je kunt ontwikkelen. Daar helpen we jou graag bij.

Wil je eerst proefwonen?

Best spannend, wonen op een zorgboerderij. Gelukkig kun je dat eerst uitproberen. Dat heet: proefwonen. Je weet dan zeker of het bevalt of niet.

Wij vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons. Want alleen in een prettige en veilige omgeving kun je je ontwikkelen.

Wil je hulp bij het regelen van de kosten (de indicatie)?

Wonen op een zorgboerderij kost geld. Maar jouw ouders hoeven dat niet zelf te betalen. Je hebt wel toestemming nodig om te wonen op de zorgboerderij. Dit heet: een indicatie. In een indicatie staat welke zorg jij nodig hebt. Vinden je ouders dat ingewikkeld om te regelen? Wij helpen je graag.

Neem een kijkje bij deze zorgboerderijen:
 

Meer weten?

Heb je vragen? Of wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.