Pleegzorg of gezinshuis?

Misschien twijfel je nog: een pleeggezin worden óf een gezinshuis starten. Ons advies: denk hier goed over na. Want er zijn nogal wat verschillen.

Veilige en liefdevolle omgeving 

Er zijn veel overeenkomsten tussen pleeghuiszorg en gezinshuiszorg. In beide gevallen neem je kinderen in huis die door omstandigheden niet meer bij de biologische ouders kunnen wonen. Je biedt het kind een veilige en liefdevolle omgeving waarin hij of zij weer gewone leven leert ervaren. Het is belangrijk dat het kind zich kan hechten aan de mensen in het gezinshuis, zodat het zich veilig voelt, trauma’s kan verwerken en zich kan ontwikkelen. 

Verschillen tussen een pleeggezin en een gezinshuis 

De verschillen zitten ‘m vooral in de organisatie, de begeleiding en de financiering. Pleegouders blijven meestal gewoon werken. Ze krijgen een vergoeding voor de onkosten. Belangrijk is vooral dat jouw leefsituatie stabiel is en dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. 

Wil je gezinshuisouder worden? Dan is het opvangen van gezinshuiskinderen het beroep van minstens één van beide ouders. Je bent hierin geschoold en hebt professionele ervaring in het begeleiden van deze kinderen. 

Het levendige leven van gezinshuisouder Sammy

“In een gezinshuis is het nooit saai. Je maakt zulke bijzondere dingen mee. Zelf vind ik het altijd heel leuk hoe goed de kinderen hun best doen. Zoals die keer dat een van de kinderen heel boos was. Ze maakte dat goed door een ontbijtje op bed voor me te maken. Zó lief.”

Lees meer

Problematiek van het kind

Omdat een pleeghuisouder de kinderen meestal opneemt naast het reguliere werk, is een pleeghuis geschikt voor kinderen met een minder complexe problematiek. Kinderen met meerdere en ingewikkelde problemen zijn daarom meestal het best op hun plek in een gezinshuis. 

Begeleiding en eigen regie

Een pleeghuisouder krijgt begeleiding van een hulpverlener van de pleegzorgorganisatie. Deze pleegzorgbegeleider is ook jouw aanspreekpunt, bijvoorbeeld bij opvoedvragen. 

Als gezinshuisouder krijg je bij ’s Heeren Loo ondersteuning van een gedragswetenschapper, vaak ook een systeembehandelaar en een zorgmanager. Voor extra behandeling kun je terecht bij de specialisten en therapeuten van Advisium. Dat is het Expertisecentrum van ’s Heeren Loo.

Lees meer over ondersteuning en opleiding

De financiën

Als pleegzorgouder krijg je een onkostenvergoeding. De hoogte hiervan hangt af van de leeftijd van het pleegkind. Het kind is al verzekerd tegen WA- en ziektekosten. 

Als gezinshuisouder is het opvangen van kinderen jouw beroep. Je krijgt daarom een salaris van de organisatie waarbij je in dienst bent. Bij gezinshuiskinderen loopt de zorgverzekering via de biologische ouders, de WA-verzekering loopt via ’s Heeren Loo. 

Als het gezinshuiskind 18 jaar wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten en zelf betalen. Een basisverzekering is wettelijk verplicht, een aanvullende verzekering niet.

Lees meer over de financiën

Dit is een gezinshuis

In Sleen (Drenthe) woont Melissa in een gezinshuis. Bekijk haar verhaal en de verhalen van gezinshuisouder Ina, de dochter van Ina en gedragswetenschapper Lotte.

Pleeggezin worden óf een gezinshuis starten?

Kom je er nog niet zo goed uit? Dan kun je ons altijd even bellen. We denken graag met je mee, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Neem contact op

Mis nooit meer een vacature!

Als je een mooie baan zoekt, wil je natuurlijk geen vacature missen. Hoeft ook niet. Laat je gegevens en voorkeuren achter en je ontvangt steeds de nieuwste vacatures.

Job Alert