125 jaar 's Heeren Loo Zorggroep

Wat in 1891 in Ermelo begon als een opvanghuis voor ‘idiote en achterlijke' kinderen, is 125 jaar later uitgegroeid tot een landelijke instelling voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.

Of het nu gaat om leren, werken, wonen of zorg: dagelijks zetten wij onze expertise in om jong en oud te helpen een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Dichtbij en samen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. In afstemming met financiers, verwijzers en collega-instellingen. En dat blijven we doen. Wat er ook gebeurt. En welke veranderingen er in de toekomst ook op ons afkomen. Eén ding zal nooit veranderen: wij blijven ons inzetten voor het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking.

Lees hier onze geschiedenis in een notendop.

Eerste bewoner

Toen de negenjarige Geurt op 3 februari 1891 bij 's Heeren Loo in Ermelo kwam, wist hij niet dat hij geschiedenis zou schrijven als eerste bewoner in een lange rij. In 2016 vieren we dat we 125 jaar geleden hem verwelkomden als eerste cliënt. Het hele jaar organiseren we feestelijke activiteiten. We vieren ons jubileum samen met cliënten, familie, collega's, vrijwilligers, externe stakeholders en alle andere mensen die belangrijk voor ons zijn. We begonnen op 3 februari met Heel 's Heeren Loo Bakt! in Ermelo. Een taartenbakwedstrijd voor cliënten. Want wie jarig is, trakteert. Wie bakte het ‘sHeerenLootje'? Lees hier meer.

Officiële start

De statuten van de Vereniging tot opvoeding en verpleging van idiote en achterlijke kinderen werden op 3 maart 1891 Koninklijk goedgekeurd. Op 3 maart 2016 stonden we hier met een formeel en feestelijk moment bij stil, in Ermelo uiteraard. Lees hier over deze dag.

Al jaren op rij schenken we in ons land in de maand maart extra aandacht aan zorg tijdens de Week van de Zorg en Welzijn. Van 14 tot en met 19 maart openden vele locaties van 's Heeren Loo ook haar deuren. U bent altijd nog van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. En meer te weten te komen over de zorg anno nu én van vroeger.

Familiebanden

Begin 1900 moesten ouders hun kind loslaten bij opname in een instelling. Hun rol als ouder stopte bij de poort. Tegenwoordig zijn ouders liefst dichtbij en betrokken. Vanaf april 2015 besteedt 's Heeren Loo een jaar lang extra aandacht aan het belang van familierelaties. Op 13 en 14 april 2016 organiseerden we een in- en extern congres.  We willen terug naar meer waarden en minder regels. Ook organiseerden we die week op 12 april 's Heeren Loo Doet Samen! Een dag waarop kantoorpersoneel én familie de handen uit de mouwen steken op woningen en bij dagbestedingen. Bekijk hier de sfeerimpressies.

Ontspanning en vrije tijd

Tot in de jaren zestig was er weinig ruimte voor vrijetijdsbesteding. Vanaf de jaren negentig werd er vanuit de gedachte 'zo normaal mogelijk' meer ingezet op sport en ontspanning. Op vrijdag 23 september gaan veel sportieve collega's van start bij de jaarlijkse SDB Zorgmarathon op Papendal.  

Regionale en lokale jubilea

Door de jaren heen hebben diverse instellingen zich aangesloten bij 's Heeren Loo of vonden fusies plaats. In 2016 vieren we dan ook op regionaal en lokaal niveau verschillende jubilea. Zo viert 's Heeren Loo in Ermelo het 125-jarig bestaan met diverse activiteiten door het hele jaar. En pakte 's Heeren Loo Het Westerhonk in Monster groots uit vanwege haar 50-jarig bestaan met een symposium op 12 mei, feesten voor medewerkers, vrijwilligers en cliënten op 10 en 11 juni, een zomerfeest van 12 tot en met 19 juni en komt er nog een spectaculaire afsluiting op 17 december.

Meer weten?

Houd voor meer informatie over onze feestelijke activiteiten onze website en social media goed in de gaten. Ook delen we hier gedurende ons jubileumjaar allerlei mooie en ontroerende verhalen uit onze geschiedenis. Volg het via #125jaar.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van 's Heeren Loo Zorggroep? Wandel dan eens door ons digitaal museum. U treft hier prachtig historisch materiaal afkomstig van onze zolders en archieven. In 2011 brachten wij een kleurrijk geschiedenisboek uit tijdens ons 120-jarig bestaan. Op de website van het virtueel museum kunt u dit boek beluisteren.
 

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER