Van achterlijke idioten tot bijzondere mensen

Ervaar hoe het leven van mensen met een verstandelijke beperking in 125 jaar tijd veranderd is.

Stel je voor: vanachter je computerscherm meegenomen worden in de indrukwekkende geschiedenis van 's Heeren Loo. Door virtuele kamers wandelen waarin vroeger en nu elkaar ontmoeten. Kennismaken met markante mensen die meer vertellen over hun leven bij en met 's Heeren Loo. In beeld, geluid en animatie de verschillen ontdekken in een digitale tijdmachine. Dat is nu mogelijk! Beleef de geschiedenis in ons digitaal museum: Museum-sheerenloo.nl.

Het digitaal historisch museum van de 's Heeren Loo Zorggroep is verkozen tot beste historische website van 2012. Dat werd 12 februari jl. in Den Haag bekendgemaakt.

De verkiezing is een initiatief van het Historisch nieuwsblad in samenwerking met het Nationaal Archief. Ieder jaar worden twee prijzen uitgereikt: een vakjuryprijs en een publieksprijs.
Uit de enorme hoeveelheid aanmeldingen verkoos de vakjury het digitaal historisch museum van de 's Heeren Loo Zorggroep tot de beste historische website van het jaar. In haar rapport loofde de jury de zorgvuldig gekozen combinatie van vorm en inhoud. "De website intrigeert vanaf de allereerste aanblik. En dat niet alleen vanwege de mooie vormgeving. De jury waardeert de site omdat die veel meer is dan een folder of een boek, vertaald naar de techniek van het internet. Het is ook geen afgeleide van iets in de werkelijkheid, maar een product op zichzelf. Voor deze site zijn de technologische mogelijkheden ingezet om een verhaal te vertellen dat relevant is en interessant. Historisch en actueel. En daarmee aantrekkelijk voor mensen die niet al priori in dit onderwerp geïnteresseerd zijn. Het is een site die je naar binnen trekt en je vanachter het scherm bijna letterlijk laat ronddwalen in een andere wereld."

Het onderscheiden digitaal museum is het product van een hechte samenwerking tussen Communicatie van de 's Heeren Loo Zorggroep, Bureau Louter uit Amsterdam, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en een Nijmeegse historicus. Bovendien werkten tientallen vrijwilligers mee aan het verzamelen en selecteren van waardevol historisch materiaal dat tot voor kort verstopt lag in evenzo vele instellingarchieven in heel Nederland.

Het webadres van het digitaal museum: www.museum-sheerenloo.nl

Over de Geschiedenis Online Prijs

 De Geschiedenis Online Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar. De prijs is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website. Als een website goed toegankelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie bewerkstelligt dan zullen bezoekers van de website meer vinden, langer blijven en eerder terugkomen. Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van deze prijs geschiedenis op internet stimuleren. Winnaar van de Geschiedenis Online Prijs ontvangt het beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten. Winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs, de website die door het publiek is gekozen als favoriete historische website, ontvangt een geldprijs van € 2.500,-. De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Archieven.nl en het Nationaal Archief.